Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2002. május 10. 08:16:43

Mégis lesz önálló informatikai tárca

[HWSW - NOL ] Önálló informatikai-hírközlési minisztériumot tervez az MSZP-SZDSZ koalíció. Korábban két lehetőség vetődött fel, az egyik értelmében önálló informatikai szaktárca jönne létre, a másik szerint az oktatási minisztériumba integrálták volna az kormány informatikai csúcsszervét. A Népszabadság Online értesülése szerint a koalíciós egyeztető tárgyalásokon olyan a megállapodás született, melynek értelmében az informatika korlátozott létszámú önálló tárcaként, szabad demokrata miniszterrel működik majd.

[HWSW - NOL] Önálló informatikai-hírközlési minisztériumot tervez az MSZP-SZDSZ koalíció. Korábban két lehetőség vetődött fel, az egyik értelmében önálló informatikai szaktárca jönne létre, a másik szerint az oktatási minisztériumba integrálták volna az kormány informatikai csúcsszervét. A Népszabadság Online értesülése szerint a koalíciós egyeztető tárgyalásokon olyan a megállapodás született, melynek értelmében az informatika korlátozott létszámú önálló tárcaként, szabad demokrata miniszterrel működik majd.


Kovács Kálmán
Bár a miniszterek nevét később hozzák nyilvánosságra, a találgatások már elindultak. Sajtóértesülések szerint esélyes a szaktárca élére Kovács Kálmán gépészmérnök, az SZDSZ Zala megyei képviselője, 1994-1998 között a Közlekedési, Vízügyi és Hírközlési Minisztérium volt államtitkára. Kovács jegyezte az SZDSZ közelmúltban kiadott közleményét, mely a 150 forintos kedvezmény megszüntetését barátságtalan, és az internethasználat elterjedését gátló lépésnek nevezte, s kilátásba helyezte a Hírközlési Törvény felülvizsgálatát.

A tárcák elosztásának érdekessége, hogy épp a szabad demokraták kardoskodtak az Oktatási Minisztériumba integrált informatikai irányító szervezet mellett. Nem lehet kizárni, hogy a Matáv kedvezményeinek eltörlése irányította rá az SZDSZ figyelmét az internethasználók kiszolgáltatottságára, s ezért döntött az végül az önálló minisztérium létrehozása mellett. Az SZDSZ kilátásba helyezte a Hírközlési Törvény módosítását a monopolhelyzet lebontásának felgyorsítása és a fogyasztók védelme érdekében.

a címlapról