Szerző: Ady Krisztián

2002. május 28. 15:04

Június elsejétől Angliában is kapható lesz a Sony Clié PEG-NR70V kéziszámítógépe

[MobiGeeks] Az Észak-Amerikában már kapható Sony PEG-NR70V Clié kéziszámítógép június 1-étől lesz elérhető Angliában is, legalábbis ez derül ki az Amazon.com adataiból.

[MobiGeeks] Az Észak-Amerikában már kapható Sony PEG-NR70V Clié kéziszámítógép június 1-étől lesz elérhető Angliában is, legalábbis ez derül ki az Amazon.com adataiból.

A Sony új gépe a Motorola 66 MHz-es DragonBall SuperVZ processzorára épül. A készülékben 16 MByte RAM és 10 MByte flash ROM található, az operációs rendszer Palm OS 4.1. A gép 137x71x16 mm nagyságú és valamivel több, mint 200 grammot nyom. A PEG-NR70V 320x480 pixel felbontású 16 bites színes kijelzővel és beépített billentyűzettel rendelkezik. A gépet MP3 lejátszóval is ellátták és kamerát is beépítettek.

A PEG-NR70V a mobiltelefonoknál már megszokott szétnyitható design-ra épül. A készülékház egyik oldalában található a kijelző, a másikban pedig a billentyűzet. Érdekesség, hogy a képernyőt el lehet forgatni és így a gép "hagyományos" kéziszámítógép-formájúra alakítható. A szövegbevitel ilyenkor Graffiti kézírásfelismeréssel történik.

A beépített kamera szintén mozgatható. Az 1/6 hüvelyk méretű CMOS képszenzora segítségével legfeljebb 100,000 pixeles felbontású képeket képes készíteni. A fotókat 320x240, 160x120 vagy 88x88 pixeles felbontású PG Pocket formátumba menti el a készülék.

A háttérvilágításos színes TFT LCD kijelzővel szerelt kéziszámítógépet beépített lítium-polimer akkumulátor táplálja amely a Sony szerint napi 30 perces használat mellett akár 10 napig is kibírja egy feltöltéssel. A digitális audiolejátszóhoz külön DSP chipet épített a gépbe a Sony, azonban ez elég sokat fogyaszt: egy akkumulátortöltéssel csak 7 órán át hallgathatjuk MP3 vagy ATRAC formátumú zenéinket.

A zenehallgatáshoz hangerőszabályozóval ellátott fülhallgatót mellékel a gyártó. A korábbi modellekhez hasonlóan a zenehallgatás közben kikapcsolható a kijelző, ezzel csökken a fogyasztás. Mivel az audioállományok kitömörítésére külön DSP chipet alkalmaz a Sony, zenehallgatás közben a kéziszámítógép változatlan teljesítménnyel üzemel, a lejátszás nem fogja vissza a többi alkalmazást.

A gépben a T-sorozatú Clié gépekből már ismert fejlett infravörös port található, azaz a PEG-NR70V is használható távirányítóként. A készülékhez a T-sorozat kiegészítői csatlakoztathatók.

A kéziszámítógépről több online orgánum is rövidebb-hosszabb tesztet jelentetett meg az elmúlt napokban. A kedves olvasó választhat a The-Gadgeteer, a PalmInfocenter és a MobiGeeks tesztje között. Abban minden tesztelő egyetértett, hogy a készülék ára meglehetősen magas, de abban is, hogy egy kicsit több idő kell a gép alapos megismerésére, a komolyabb tapasztalatszerzésre.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról