:

Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2002. május 28. 11:59

UPC chello: bővítések és korlátozások

Hagymásy András, a UPC kommunkiációs igazgatója megerősítette lapunknak a hírt, hogy a UPC a jövőben alkalmazni fogja a chello előfizetőkkel kötött szerződésben szereplő 15 GB-os adatforgalmi korlátozást. A maximált adatforgalom fogalma eddig sem volt ismeretlen, többször szóbakerült már, ám a szolgáltató mindeddig nem élt a maga számára biztosított lehetőséggel: ez mintegy opcionális lehetőségként szerepelt a szolgáltató és az előfizető közti jogviszonyban.

[HWSW] Hagymásy András, a UPC kommunkiációs igazgatója megerősítette lapunknak a hírt, hogy a UPC a jövőben alkalmazni fogja a chello előfizetőkkel kötött szerződésben szereplő 15 GB-os adatforgalmi korlátozást. A maximált adatforgalom fogalma eddig sem volt ismeretlen, többször szóbakerült már, ám a szolgáltató mindeddig nem élt a maga számára biztosított lehetőséggel: ez mintegy opcionális lehetőségként szerepelt a szolgáltató és az előfizető közti jogviszonyban.

A jövőben tehát azok a chello előfizetők, akik rendszeresen túllépik a 15 GB-os adatforgalmat, számíthatnak arra, hogy internet-hozzáférésüket korlátozni fogják. A Broadband szolgáltatás "büntetővonala" ismereteink szerint egy 64 kbites vonal volt, valamennyi Broadband előfizetőt, akik adott hónapban túllépték az adatforgalmi korlátot, erre a vonalra terelték. A chello előfizetőkkel kapcsolatos korlátozás részletei nem ismeretesek, elképzelhető azonban, hogy a Broadbandhez hasonló megoldást választ majd a UPC.

Hagymásy András szerint nem automatikus korlátozásról lesz szó, tehát aki például életében először 15,5 GB-os forgalmat bonyolít, azt nem szankcionálják azonnal, ám azok, akik sorozatosan túllépik ezt a korlátot, számíthatnak az adatforgalom korlátozására. A kommunikációs igazgató szerint erre az intézkedésre épp a többi előfizető zavartalan internetezésének biztosítása miatt van szükség. Bár a döntés bizonyára nem lesz népszerű az előfizetők táborában, az igazsághoz hozzátartozik, hogy kevés olyan internetes fórum van, ahol a UPC-vel kapcsolatban indított topicokban ne kérkedett volna valamelyik felhasználó a 15 GB-ot jócskán meghaladó forgalmával. Ezzel kapcsolatban Hagymásy András már korábban kilátásba helyezte, hogy alkalmazni fogják a szerződésben is lefektetett korlátozó intézkedéseket.

Jó hír ugyanakkor, hogy a UPC hamarosan -- júniustól -- kiváltja a Broadband díjcsomagokat a nagyobb forgalmat lehetővé tevő chelloval. A négy városban: Szolnokon, Nyíregyházán, Debrecenben és Nagykanizsán igénybevehető Bradband szolgáltatás tehát megszűnik, helyette a chellora lehet előfizetni. Ugyanakkor ez a Broadband Privát csomagok előfizetőinek áremelkedést jelent, hiszen azt 9.900 forintos havidíj ellenében nyújtotta eddig a UPC -- igaz, mindössze 1 GB-nyi adatforgalom lehetőségével, míg a chello 15 GB-os adatforgalmat engedélyez 10.900 forintos havidíjért.

Szólj hozzá a fórumban!

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 06:54

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.