Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2002. május 3. 15:48

Egyre több .hu domaintől búcsúzunk

Május elején jár le az a hatvannapos türelmi idő, mely a 2000 márciusi domainliberalizációkor regisztrált és idén meg nem hosszabbított domainnevek esetén megilleti a tulajdonosokat. Mint közismert, 2002-től a .hu tartomány domainneveiért is éves fenntartási díjat kell fizetni. Ennek összege a szolgáltatók saját belátására van bízva, számukra évi 1.000 forintot számláz az Internet Szolgáltatók Tanácsa (ISZT). ( Korábbi cikkünkben a 2000 februári díjakról készítettünk egy táblázatot.) A díjfizetés kezdete pedig a regisztráció kétéves határhónapja, így a tavalyelőtt márciusban bejegyzett nevekért idén márciusban kellett először fizetni. Aki ezt elmulasztotta, annak 60 nap után törlik, vagy már törölték domainjét az adatbázisból -- így az újra regisztrálhatóvá válik.

[HWSW] Május elején jár le az a hatvannapos türelmi idő, mely a 2000 márciusi domainliberalizációkor regisztrált és idén meg nem hosszabbított domainnevek esetén megilleti a tulajdonosokat. Mint közismert, 2002-től a .hu tartomány domainneveiért is éves fenntartási díjat kell fizetni. Ennek összege a szolgáltatók saját belátására van bízva, számukra évi 1.000 forintot számláz az Internet Szolgáltatók Tanácsa (ISZT). (Korábbi cikkünkben a 2000 februári díjakról készítettünk egy táblázatot.) A díjfizetés kezdete pedig a regisztráció kétéves határhónapja, így a tavalyelőtt márciusban bejegyzett nevekért idén márciusban kellett először fizetni. Aki ezt elmulasztotta, annak 60 nap után törlik, vagy már törölték domainjét az adatbázisból -- így az újra regisztrálhatóvá válik.

A .hu tartomány domain neveinek növekedése 2000 márciusa óta viszonylag egyenletesnek mondható: havonta átlagosan kétezer új domaint jegyeztek be. Idén márciusban azonban már csak 1759-cel nőtt a hazai domainállomány -- ami még belefér a 2000-es átlagot adó, változó számú havi regisztráció körüli kilengések közé -- áprilisban pedig tovább csökent a növekedés: ezúttal 1580-nal több domain vaolt az ISZT nyilvántartásában. Feltételezve, hogy a domainregisztrációs kedv nem lanyhult, ez azt jelenti, hogy a megszűnő és az új domainnevek számának különbsége egyre nagyobb, azaz egyre több domaint törölnek. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy számtalan korábbi regisztrációhoz fűződő, a domain eladásával kapcsolatos várakozás utólag életképtelennek bizonyult.

Mindazok, akik a tavalyelőtti liberalizációkor regisztráltak domaint, és még nem kaptak számlát a szolgáltatójuktól, bizony jól teszik, ha menézik: egyáltalán nevükön szerepel-e még a domain, s ha igen, a regisztrációkor megadott levelezési cím megegyezik-e a jelenlegivel

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról