Szerző: Bodnár Ádám

2002. május 20. 16:28

A Nokia 5 százalékban maximálná a WCDMA technológia után fizetendő jogdíjak összegét

A világ szolgáltatóinak túlnyomó többsége elfogadta a WCDMA-technológiát, mely folyamatosan a szabványos 3G technológiává válik. Erre a tényre reagálva a Nokia iparági elkötelezettséget szorgalmaz amellett, hogy a 3G technológiában alkalmazott, halmozott szerzői jogdíjak ne haladják meg az 5 százalékot. A javaslat szerint a gyártók nem fizethetnének 5 százaléknál magasabb szintű szerzői jogdíjat, mely érték az összes szabadalomtulajdonos minden jelentős WCDMA szabadalmáért fizetendő kiadásra vonatkozna.

[HWSW] A világ szolgáltatóinak túlnyomó többsége elfogadta a WCDMA-technológiát, mely folyamatosan a szabványos 3G technológiává válik. Erre a tényre reagálva a Nokia iparági elkötelezettséget szorgalmaz amellett, hogy a 3G technológiában alkalmazott, halmozott szerzői jogdíjak ne haladják meg az 5 százalékot. A javaslat szerint a gyártók nem fizethetnének 5 százaléknál magasabb szintű szerzői jogdíjat, mely érték az összes szabadalomtulajdonos minden jelentős WCDMA szabadalmáért fizetendő kiadásra vonatkozna.

A Nokia a hálózat-szállítók által kiépített -- és napjainkban is folyamatosan telepített -- több ezer WCDMA-bázisállomással már rendelkezõ 3G piac rohamos fejlődése mellett foglalt állást. A vállalat szerint a WCDMA-szabadalmak halmozódó szerzői jogdíjainak 5 százalékon történő rögzítése újabb lökést ad a mobiliparág növekedésének, hozzájárul a fenntartható üzleti versenyhez, és a mobilszolgáltatások és alkalmazások új és izgalmas korszakát vezeti be.

"Hiszünk abban, hogy a mobilkommunikációs iparág szempontjából kiemelkedő jelentőségű a WCDMA kumulatív szerzői jogdíjainak egészséges szinten, azaz maximum 5 százalékon tartása" -- mondta Dr. JT Bergqvist, a Nokia Networks alelnöke. "Véleményünk szerint ez az a szint, mely iparágunk még nagyobb növekedését és az innovációt ösztönzi."

A WDCMA-szabvány és technológia szellemi tulajdonjogainak legnagyobb része a Nokia tulajdonát képezi. Az Európai Távközlési Szabványügyi Hivatalnál (ETSI), a Rádióiparági Szövetség (ARIB), és a Távközlési Technológiai Bizottság (TTC) szabványügyi testületeinél a Nokia a legfontosabb szabadalmak 25 százalékának tulajdonjogát jelentette be. A Nokia elkötelezett amellett, hogy fontosabb szabadalmait tisztességes, észszerű, és nem diszkriminatív feltételeken, valamint kölcsönösségen alapuló licencmegállapodások keretében forgalmazza.

Miközben számos jelentős vállalat között létrejöttek már licencmegállapodások, a Nokia továbbra is aktív tárgyalásokat folytat annak érdekében, hogy észszerű és fenntartható licencmegállapodásokat írhasson alá számos más céggel. A Nokia álláspontja és elképzelése szerint a javasolt 5 százalékos halmozott szerzői jogdíj ötlete kedvező fogadtatásra és támogatásra talált a legtöbb fontosabb gyártóknál és szolgáltatóknál. Mivel az százalékos halmozódó szerzői jogdíj szellemi tulajdonjogi szempontból is rendkívül versenyképessé teszi a WCDMA-technológiát, a szabvány továbbra is minden, ahhoz hozzájáruló vállalat előtt nyitva marad.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról