:

Szerző: Ady Krisztián

2002. május 30. 17:29

Jobbról előz a WinDVD legújabb, 4.0-ás verziója

A WinDVD 4.0 megjelenése kapcsán előszedtük gyorsan a már porosodó PowerDVD XP-t, valamint az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő DirectDVD-t, hogy megnézzük, mire is képesek ezek a szoftveres DVD-lejátszó programok. Az eredmény meglehetősen vegyes képet mutat.

A DVD-ROM-meghajtók árának csökkenésével egyre elérhetőbb közelségbe került a számítógép, mint "olcsó" DVD-zési módszer. Feltehetőleg sokan vásárolják új számítógépüket DVD-ROM-meghajtóval, egyre több videokártyán található viszonylag jó minőségű tv-kimenet, így evidens az igény egy szoftveres DVD-lejátszó programra.

Az újabban vásárolt videokártyával, hangkártyával rendelkező DVD-ROM-meghajtó-tulajdonos feltehetően már használ valamilyen CD-n mellékelt szoftveres DVD-lejátszó programot, hiszen ezekhez a kártyákhoz többnyire kapunk ilyen alkalmazást, noha valószínűleg csak a PowerDVD vagy WinDVD 3-as változatát.

A WinDVD 4-es verziójának megjelenése kiváló apropó arra, hogy összemérjük a két nagy rivális lejátszóprogram legújabb verzióit, egy alternatív DVD-lejátszó programot is benevezve a versengésbe.

A bemutatást kezdjük az alternatívaként emlegetett DirectDVD ES programmal. A lejátszóprogramot a fejlesztő Orion Studios bocsátotta a rendelkezésünkre, amit ezúton is megköszönnénk. A cégtől a 4.3-as változatot kaptuk, de a cikkben már a napokban megjelent, frissített 4.4-essel szerzett tapasztalatokról számolnék be.

A program a Mediamatics cég audio- és videomotorját telepíti fel, s egy újraindítás mindenképpen szükséges az üzembe helyezéséhez. Az MPEG-2 dekóder az 5.01.048-as "DVD Express Video Decoder" motor segítségével jeleníti meg a képet, a hangot pedig a hasonló verziószámmal rendelkező "DVD Express Audio Decoder" DirectShow filter kezeli.

A program kezelőfelülete első ránézésre meglehetősen csicsás, és az apró ikonok jelentését nem is olyan egyszerű rögtön kitalálni. Kell némi idő, amíg az ember megtalálja, honnan is lehet elérni a program beállításait tartalmazó ablakot. Az olvasó dolgát megkönnyítem: a bal oldalon található spektrumanalizátor melletti kis szem jelölésű ikon lesz ez.

A program beállításai témakörök szerint vannak csoportosítva és itt érhetjük el a beépített képlopó funkciót is. A képpel kapcsolatos beállítási lehetőségek kimerülnek a kép világosságát, kék és vörös színegyensúlyát állító csúszkával. A gyárilag mellékelt skinek közül is itt tölthetjük be a nekünk legjobban tetszőt.

A hanggal kapcsolatban sem vagyunk jobban eleresztve, nagyon kevés beállítási lehetőségünk van. Bepipálhatjuk az SPDIF digitális kimenet használatát és a beépített spektrumanalizátor jellemzőit állítgathatjuk. Az audióval kapcsolatos beállítások ezzel el is fogytak, nincs lehetőség sem az alapértelmezett hang, sem az alapértelmezett felirat nyelv szerinti kiválasztására.

A program egyik érdekes képességét, a "DVD2MP3"-átalakítást is itt érhetjük el. Ezzel a képességgel menet közben, DVD-zés közben rögzíthetjük a film hangját MP3 formátumba. A tömörítés nem röptében történik, a program egy ideiglenes .WAV fájlt ment a merevlemezre, melyből utólag készíti el a beállított paramétereknek megfelelő MP3 állományt.

A rögzítéshez a hangkártya mixerét veszi igénybe, a program hangját veszi fel rögtön a hangkártyán keresztül, így használatához full-duplex hangkártya kell. A hangminőséget ennek megfelelően rögtön befolyásolja a hangkártya minősége, így ez a megoldás egyáltalán nem tekinthető szerencsésnek. Ráadásul a program nem törli kilépéskor az ideiglenes .WAV állományt sem.

A beépített képlopó algoritmus meglehetősen jó munkát tud végezni, és rögtön lehetőség van különböző effektek használatára, még a kép mentése előtt. Hogy utóbbinak mennyi gyakorlati haszna van, annak eldöntését az olvasóra bízom, én nem igazán láttam értelmét egy ilyen lehetőségnek.

Itt, az opciókon belül van lehetőség van még a telepített rendszerkomponensek, DirectShow filterek megtekintésére is.

A program tapasztalataim szerint csak DVD-lemezeket tud kezelni, bár leírása szerint MPEG1 állományokkal is megbírkózik. Sajnos VideoCD nem volt kéznél, így ezt azt állítást nem tudtam leellenőrizni. A DirectDVD file-böngészővel NEM rendelkezik, így merevlemezen található állományokat nem tudunk vele lejátszani, még húzd-ejtsd módszerrel sem.

A lejátszás elindítása után a képre kattintva csak a kép jellemzőivel, képarányával kapcsolatos menüpontokat találhatunk a felbukkanó menüben, a hangsáv váltására, a felirat kapcsolására csak a lemez saját menürendszerében van mód! Ez meglehetősen kényelmetlen lehet a WinDVD-hez, PowerDVD-hez szokott felhasználó számára. A kép felső bal és jobb oldalán különféle információk láthatók az éppen nézett lemezzel kapcsolatban, de ezeket csak ablakos megjelenítéskor láthatjuk. Teljes képernyős megjelenítésre kapcsolva eltűnnek, de ez nem is baj.

Ezt a jobb gombra előbukkanó menüt színeiben teljesen testre szabhatjuk.

A program, mint a fentiekből kiderül, valóban csak DVD-zésre alkalmas, a felülete kicsit zavaros, és sok olyan képessége van, melynek igazán semmi hasznát sem vesszük filmnézés közben. Ugyanakkor hiányoznak olyan kényelmi funkciók, melyek lassan már évek óta megtalálhatók a konkurens programokban.

[oldal:PowerDVD XP]

A verseny második résztvevője már több mint 6 hónapja elérhető, a Cyberlink 2001 novemberében adta ki a PowerDVD 4.0-ás, PowerDVD XP nevű szoftveres lejátszóprogramot.

A PowerDVD XP megjelenésekor a leggazdagabban felszerelt szoftveres DVD-lejátszó alkalmazás volt, egyedüliként nyújtott a piacon TruSurround XT, Dolby Surround Pro Logic II támogatást, az egyéb kényelemnövelő szolgáltatásokról nem is szólva. Az átdolgozott, könnyen használható felület és a jobb gombra megjelenő gazdag menü véleményem szerint ma is a legjobb szoftveres megoldássá tenné, ha nem lenne egy kis "szépséghibája" a programnak, de ne menjünk ennyire előre.

A PowerDVD telepítése egyszerű, ez senkinek sem okozhat gondot, telepítés után rögtön igénybe is vehetjük szolgáltatásait. A lejátszóprogram felülete könnyen érthető és nagyon gyorsan meg lehet szokni, a beállításokat a jobb oldalon található kis kalapács-ikonnal hívhatjuk elő.

A program beállító menüje szerencsére teljesen logikus témakörökre van osztva, a két legfontosabb csoport, a video és az audio alatt minden ezekkel kapcsolatos dolgot beállíthatunk, vezérelhetünk.

DVD-dekódolást támogató videokártyák esetén érdemes lehet bekapcsolni a hardveres gyorsítást, ez a videokártya képességeitől függően képminőség- és teljesítménybeli javulást is okozhat. A PowerDVD XP program DXVA (DirectX Video Acceleration) kompatiblis, így az újabb kártyákon (ilyen a KYRO II is) ezen a felületen keresztül elérhető gyorsítást is képes hasznosítani. Sajnos ez a képesség még nem teljesen 100%-os a KYRO II meghajtóprogramjában, így ezt én kikapcsolva szoktam hagyni.

A kép jellemzőinek állítását is csak kikapcsolt gyorsítás mellett tehetjük meg. A megjelenített kép számunkra optimálisan beállított világosságát, színtelítettségét, kontrasztarányát profilokba menthetjük, így a személyre szabott értékeket később egyetlen kattintással előhozhatjuk.

A video beállító fül ezeken kívül több érdekességet nem tartogat számunkra, így térjünk át az audióval kapcsolatos beállítási lehetőségekre.

A hangzással kapcsolatban valóságos kánaán zúdul a nyakunkba, a dekódoló rész pedig a Dolby és a DTS jóváhagyását is megkapta, így a hangminőségben semmi okunk kételkedni. A program támogatja az összes, PC mellé vásárolható hangszórórendszert, s az általam próblt két hangkártyával tökéletesen működött 2-4-6 hangszórós elrendezésben is.

A hangszórórendszerünknek megfelelő felállástól függően különböző opciókat érhetünk el. Nyilván hathangszórós dekódolás esetén nincs értelme a TruSurround XT vagy A3D virtuális hangzás létesítésének, ezért ezek a menüpontok ilyenkor elszürkülnek, vagy meg sem jelennek.

A program a következő lehetőségeket nyújtja egyszerű sztereó hangszórórendszer vagy fejhallgató esetén:

A3D/DirectSound Virtuális térhangzás

Ezt az opciót választva szabad kezet kapunk a hangszórók virtuális térben történő elhelyezésére, a képzeletbeli és hangzásban jelentkező távolságuk beállítására.

Dolby Surround Compatible

Ezt az opciót választva Dolby Surround vagy Dolby Surround Pro Logic erősítő számára készíthetünk sztereó jelfolyamba kódolt surround hangot.

Stereo

Ez a menüpont teljesen egyértelmű, tiszta, sztereó hangzást garantál mindenféle sallang nélkül.

TruSurround XT

Az SRS Labs virtuális bővítményeinek tárháza, később lesz róla bővebben is szó. Meglepően eredményes technológiákat foglal össze ez a név.

Dolby Headphone

Ez a menüpont a Dolby által kifejezetten fejhallgatók, fülesek számára készített virtuális hangzást kapcsolja be. A számítógép által számított hangtér csak fejhallgatókon keresztül élvezhető, így csak ilyen konfogurációban használjuk, hangszórókon igen torz hangzást fog nyújtani.

Az egyes opciók jellemzőit az Advanced gombra kattintva tudjuk finomhangolni, ezeket minden kedves olvasónak saját ízlése szerint kell beállítania. Fontos tudnivaló, hogy az Advanced gombra előbukkanó menüben van egy Miscellaneous fül is, mely alatt további érdekességek találhatók.

Ezen a fülön lehet azt is elérni, hogy az audiomotor a dinamika terhére erősítést végezzen a megszólaltatott hangon.

Itt lehet bekapcsolni az LFE csatorna, a különösen mély, 120 Hz alatti mélyhangokat tartalmazó 0.1 "tizedes" csatorna felkeverését az első hangszórókra. Ez főként külön subwoofer bemenettel nem rendelkező 2.1 és 4.1-es rendszereknél és ezeket támogató beállításnál lehet nagyon hasznos, de jó minőségű fejhallgatókkal is okozhat minőségjavulást a mély hangok megszólaltatásában.

Ezen a beállítópanelen lehet ki- és bekapcsolni a Dolby Surround Pro Logic II támogatást is. Ezzel a technológiával bármilyen sztereó hanganyagból -- legyen az MP3, VideoCD hangja, audio-CD vagy DVD-lemez 2-csatornás sztereó hangja -- térhangzást varázsolhatunk a 4- vagy 6-csatornás hangszórórendszerünkre. A technológia a visszajelzések szerint nagyon hatékony, de mivel a hangzás és ezen belül a surround hangzás a lehető legszubjektívebb dolog, ismét csak saját kísérleteire hagyatkozhat az olvasó.

A beállítási lehetőségek ezzel nem értek véget, lehetőség van egyes lemezekhez való hozzáférés tiltására, a legutolsó fülön pedig egy korrekt és mindenre kiterjedő összefoglalást találhatunk a rendszerről, lejátszás közben pedig a használatban lévő hardvereszközök állapotáról, a lemez alapvető adatairól.

Lehetőség van a program "bőrének" cseréjére is.

Az első fülről nyíló Advanced menüben ismét rengeteg beállítást találhatunk. Itt van lehetőség az OSD felirat jellemzőinek, színének, betűtipusának módosítására. Beállíthatjuk, hogy az egerünk scrollozó tekerentyűje milyen funkciót lásson el, akár a hangerő szabályzását is rábízhatjuk. A képlopási funkcióval kapcsolatos beállítások is itt érhetők el, valamint a film közben készített könyvjelzők, bookmarkok is itt menthetők el, vagy tölthetők be. A lejátszó indításakor a meghajtóban maradt filmet a PowerDVD XP képes onnan folytatni, ahol kilépéskor abbahagyta, ezt akár automatikussá is tehetjük itt.

A lejátszást elindítva a jobb egérgombbal a képre kattintva újabb lehetőségeket kínál fel a program, melyeket máshonnan nem is érhetünk el. Ilyen például a második felirat megjelenítésének lehetősége, a pan/scan és digitális zoom elérhetősége.

A pan/scan opcióval a kép széleiből információt veszítve csökkenhetjük a "fekete csík" nagyságát, növelhetjük a képméretet. A scan funkcióval, a pan funkcióval, vagy digitális zommal "nagyított" képben mozoghatunk, ehhez csupán meg kell ragadni a képet az egérrel, és a kívánt irányba húzni. A 4x-es és 9x-es digitális zoommal alaposan belenagyíthatunk a képbe, de ennek nem látom sok gyakorlati hasznát.

A programhoz fejlett file-böngésző és listaszerkesztő is tartozik. A programmal audio-CD (CDA), AC3, DTS, VOB, WAV, MP3, MIDI, MPEG, MOV, QT, AVI és Windows Media állományokat játszhatunk le. Elméletileg a megfelelő hellyel rendelkező merevlemezre másolt -- vagy grabbelt -- DVD-lemezeket is képes a program lejátszani, de ezt többféle módszerrel kipróbálva sem volt hajlandó megtenni a PowerDVD XP.

Amint a fentiekből látható, a program nagyon sokat tud és nagyon könnyen kezelhető.

[oldal:WinDVD 4.0]

A WinDVD felújított, 4-es verziója éppen három hete látta meg a napvilágot. Az InterVideo fejlesztői rohamléptekkel pótolják a konkurens Cyberlink által már régen impementált képességeket, sőt, egyéb újdonságok kifejlesztését és támogatását is bele tudták zsúfolni az elmúlt időszakba. A program a PowerDVD XP-hez hasonlóan hangzásban mutat előbbre az előző verziónál, de a kezelőfelületet is alaposan átdolgozták.

Hogy ez előnyére vált-e a programnak, az nagyon jó kérdés. Nekem személy szerint nem nagyon jön be a lejátszó oldalt kinyitható panelja, egy kategóriába tartozó beállítások is csak több kattintás után érhetők el. Egyszerűbb és célravezetőbb lett volna szerintem a PowerDVD XP-hez hasonlóan egy felületre tenni például a TruSurround XT-vel kapcsolatos beállító menüket, itt ugyanis 2-3 panelváltásra is szükség van a korrekt kezeléshez.

A program támogatja a 2-4-6-csatornás hangkártyákat és lekeverést, sőt, 6.1-es és 7.1-es hangkártyákat is támogat majd! Feltéve, hogy lesz ilyen hangkártya kereskedelmi forgalomban. Ezeken a különleges hangkártyákon különleges audiosávot is képes megszólaltatni: a hátsó-középső csatornát is tartalmazó Dolby Digital EX és DTS-ES audioállományokat is támogatja a program Pro verziója!

A WinDVD 4-es verziója ezen kívül rengeteg újdonságot tartalmaz a 3-as verzióhoz képest:

A DVD képét az asztal háttereként is meg tudja jeleníteni úgy, hogy közben az asztali ikonjai és a megnyitott alkalmazások/ablakok az előtérben maradnak, így akár dolgozhatunk is filmnézés közben. Persze hogy a filmből mit fogunk látni, az más kérdés.

A kép színeivel, egyéb jellemzőivel kapcsolatban teljesen szabad kezet kapunk, a kép világossága mellett a színtelítettséget, az általános gammát is személyre szabhatjuk. Ez az opció csak kikapcsolt hardveres gyorsítás esetén vehető igénybe. A lejátszóprogram pan/scan opcióval képes a képbe belenagyítani, bár ez a funkció másképpen működik, mint a PowerDVD XP esetén. Itt a legkisebb nagyítás is képi információvesztést okoz a kép aljából, miközben a látható fekete sáv nem csökken. Feltehetőleg ez egy bug, mely később javításra kerül.

A hang kezelésében látható a legnagyobb változás az előző verzió óta, a Dolby Digital audio mellett DTS, Dolby Digital EX, DTS-ES hanganyagok megszólaltatására is képes hangkártyánkon. A sztereó rendszerek számára virtuális térhangzást nyújt Dolby Headphone, SRS Trusurround XT támogatással. A sztereó hanganyagokat Dolby Pro Logic II dekódolással szólaltatja meg surround hangzással a többcsatornás rendszeren, legyen az MP3 állomány, audio-CD.

A mélyhangokat tartalmazó LFE csatorna (.1) átirányítására már nem kell külső segédprogramot használni, csupán egy pipát elhelyezni a megfelelő helyen. A hanganyag dinamikájának rovására -- a PowerDVD XP-hez hasonlóan -- itt is növelni lehet a hangerőt, mely főként nappali, zajosabb környezetben történő DVD-zéshez jön jól. Az éjszakai filmezéshez is külön opció tartozik, ilyenkor az extrém hangerővel rendelkező hanghatások (például robbanások) hangerejét csökkenti a rendszer automatikusan elfogadható szintre.

A megszólaltatott hangot tovább bolondíthatjuk DPS-effektekkel, ennek szerepét nem nagyon kell túlbecsülni, mint ahogyan a hangmagasság állításának lehetőségét sem. Ez az opció a lejátszás sebességétől függetlenül képes a megszólaltatott hang magasságának állítására. Jó móka egyszer-kétszer egy filmrészletet Alvin és a mókusok stílusban megtekinteni, de nem hinném, hogy általános használt funkció lesz ez.

A következő képesség szorosan kapcsolódik a lejátszó egyik újdonságához, ez pedig a "Time Stretching", a lejátszás sebességének szinte zökkenőmentes változtatása. Akár azt is megszabhatjuk, hogy a 2,5 órás film 2 óra alatt érjen véget, a lejátszás sebessége ehhez lesz igazítva úgy, hogy a hang magassága nem fog megváltozni. A képet nem csak előre, de visszafelé is léptethetjük képkockánként.

A PowerDVD-hez hasonlóan a a WinDVD 4-es verziója is támogatja a lejátszás folytatását, ott, ahol kiléptünk a programból. A bookmarkok, könyvjelzők kezelésére külön felület szolgál, mely egy kis képet is elment a bookmarkolt pillanathoz.

A "PAL TrueSpeed" funkció módosítja a lejátszás sebességét az NTSC-ről PAL-ra kovertált mozifilmek esetén, ugyanis az InterVideo szerint a konverzió során keletkező 4%-os sebességeltérést nem kompenzálják. Hogy ez így van-e vagy sem, a DVD-lemezek mesteranyagát készítő cégeket kellene megkérdezni, de az biztos, hogy a 18 DVD-filmem mindegyikénél torzulást okozott a hangban és irreális lassulást a lejátszásban, így egyáltalán nem javasolnám ennek az opciónak a használatát.

A WinDVD 4.0 elméletileg már dedikált tv-kimeneti támogatással is rendelkezik, beállítási lehetőségei azonban a tesztgépben lévő KYRO II kártyán a felbontás változtatására korlátozódtak, így ezt a funkciót sem nagyon tudtam használni. Esetleg független második monitorkimenettel rendelkező kártyán a program másképpen viselkedik, erről sajnos nem tudtam meggyőződni.

A merevlemezről történő DVD-lejátszást is támogatja a program, de sem a grabbelt, sem merevlemezre másolt DVD-filmet nem volt hajlandó elindítani a WinDVD 4.0

[oldal:Képminőség]

A képminőség tesztelését a Közellenség című DVD nyitójelenetén végeztem el, ezen a felvételen távoli homályos és közeli éles részletek is vannak. A kép mentésére nem a beépített képlopó mechanizmusokat vettem igénybe, hanem a HyperSnap 4 segítségével készítettem felvételt az overlay felületről. Az eredmények magukért beszélnek.

A képekre kattintva azok eredetije látható, persze a méret miatt JPG tömörítéssel kerültek fel a webre. Elmentésükkor a lehető legjobb minőséget állítottam be, így a 720x576 pixeles képek 120-150 Kbyte méretűek.


DirectDVD 4.3

A kép minősége két lejátszóprogramot használva szinte teljesen megegyezett: a DirectDVD és a WinDVD gyakorlatilag majdnem ugyanolyan állóképet produkált. Meglepő módon azonban a DirectDVD képe mozgás közben sokkal egyenletesebb volt, a WinDVD képében némi hullámzás volt észrevehető ennél a filmnél, mely az egyszínű felületek "lüktetésében", jellegzetes villódzásként jelentkezett. Más filmnél érdekes módon ez nem ennyire feltűnő, bár létezik.


WinDVD 4.0

A PowerDVD azonban még ennél is rosszabb volt, elég nagy csalódást nyújtott. A kiváló képességekkel megáldott nagyszerű program csapnivaló képpel "kápráztatott" el, a foltosodás jól látható az állókép hátterén is. Mozgó képnél a hatás fokozódik, szó szerint csúnya képe van a lejátszóprogramnak.


PowerDVD XP

A DirectDVD a kipróbált DVD-lemezek közül egy filmmel nem volt képes megbírkózni. Az "Az Ötödik Elem" menürendszeréig még semmi gond nem volt, de a film elindulásakor a menü és a film "kockái" összekeverednek, használhatatlan masszát alkotva. Remélhetőleg mihamarabb javítják a program fejlesztői ezt a bugot, a DVD ugyanis a másik két lejátszóban tökéletesen működik, tehát nem lemezhibáról van szó. Rádaásul az erre a lemezre elhelyezett extrák is gond nélkül lejátszhatók a DirectDVD-vel, csak maga a film nem.


DirectDVD 4.4 és "Az Ötödik Elem" esete

A képminőségnél tehetünk említést a processzorterhelésről is. A lejátszóprogramok nagyjából hasonló processzorterhelést produkáltak a 700 MHz-es Duron processszoron, 34-50 % közötti ingadozva. Kivétel ez alól a DirectDVD, mely valamivel magasabb, 55-65 %-os processzorterhelést okozott, de ezt a lehető legjobb képminőséggel honorálta.

A terhelés extra audioszolgáltatások (Dolby HeadPhone, TruSurround XT) esetén valamivel magasabb volt, további 5-10 % terhelést jelentett ez a processzornak. Összességében elmondható, hogy egy ma általánosnak számító 700 MHz-es processzor elegendő ezen programok futtatásához.

[oldal:Hangminőség]

A hangminőség terén külön kell választanunk a lejátszókat, hiszen a PowerDVD és a WinDVD által támogatott technológiák jóval túlmutatnak a DirectDVD képességein. Utóbbi -- bár elméletileg 4 és 6-csatornás megszólaltatásra is képes -- ezt a képességét ügyesen titkolta, sem a Videologic SonicFury, sem a Terratec 6Fire nem szólalt meg alatta 4 vagy 6-csatornával. Csupán sztereóban vagy maximum Dolby Surroundban sikerült hangot kicsikarni belőle.

A hang erejének mesterséges növelésére DirectDVD alatt nincs lehetőség, míg a másik két lejátszó ezt a dinamika terhére meg tudja tenni a jobb érthetőség érdekében.

A megszólaltatott hang minőségével ugyanakkor teljes mértékben elégedettek lehetünk, tisztán, kellő mélyeket alkalmazva szól, feltehetően az LFE csatornát is lekeveri az első csatornákra. Az említett erősítés igénybevétele esetén a WinDVD kicsit zajosabb hangot produkált.

A PowerDVD és a WinDVD különböző trükkökkel térbe tudja helyezni, Dolby HeadPhone technikával megszólaltatni a DVD-k és más állományok hangját. Meglepő módon a PowerDVD XP a DTS hangsávot is képes 2- vagy 4-csatornára lekeverni, sőt, Dolby Headphone, vagy más térhangzást keltő technológiára átültetni!

A PowerDVD DirectSound/A3D térhangzása sajnos nem a legjobb minőségű, inkább csak érdekességként található a programban. A WinDVD 4-es verziójában és a PowerDVD XP-ben már fél éve megtalálható TruSurround XT viszont valóban megér egy kisebb bekezdést.

A TruSurround XT az eredeti TruSurround technológiára épül, s azt három alapvető újdonsággal egészíti ki. A párbeszédek, dialógusok jobb érthetőségét a Dialog Clarity biztosítja, a mélyhangok felerősítését a TruBass technika nyújtja, a sztereó hangzást pedig a WOW technológia bővíti ki. Az SRS Labs Trusurround XT technológiája elsőként a PowerDVD XP-ben volt elérhető 2001 novemberében.

A TruSurround XT képességei.

A dialógusok, párbeszédek jobb érthetősége

A TruSurround XT különösen tiszta dialógusokat, párbeszédeket biztosít, melyeket extrém körülmények között is érthetően, tisztán hallhatunk. Ennek a képességnek különösen a DVD-filmekben található akciójelenetek alatt vehetjük hasznát, amikor a sztereó lekeverés elnyomja a center csatornán megszólaló párbeszédeket. Ez a technológia ezt a hatást képes kompenzálni, kiegyenlíteni.

Mélyhangok erősítése, kibővítése

A cég saját, szabadalmaztatott TruBass technológiáját építette be a TruSurround XT-be. Az emberi hallás könnyen becsapható, pszichoakusztikus módszereket alkalmazva a hallgató a rendszer által fizikailag leképezhető mélyhangoknál mélyebb, gazdagabb hangokat hallhat. Ez a bővítmény önmagában több háztartási szórakoztató eszközben megtalálható, televíziókban használják előszeretettel.

A sztereó hangzás WOW technikával történő bővítése

A TruSurround XT a WOW technológia segítségével sokkal szélesebb és tágasabb hangteret képes létrehozni, mint az eredeti TruSurround vagy a sima sztereó hangzás.

A TruSurround hangzással eljátszogatva, a televízió hangszóróit használva valóban jobb, élvezhetőbb hangot sikerült elővarázsolni a Dolby Digital 5.1 filmek sztereóra lekevert alapanyagából.

A tesztgépben található hangkártyákkal és mindkét szoftveres DVD-lejátszó programmal gond nélkül le tudtuk keverni a 2- és 4-csatornás hangzást, a hatcsatornás felállásban pedig minden csatorna a helyén volt. A digitális, SPDIF kimenetek tesztelését sajnos Dolby Digital vagy DTS erősítő/dekóder nélkül nem tudtam elvégezni, de a hibátlan működés feltehetően erre a pontra is igaz lenne.

Összességében mind filmek, mind zenei DVD-k alatt kiválóan teljesítettek a programok, legalábbis a WinDVD és a PowerDVD. A DirectDVD sajnos csak a legelemibb szolgáltatást nyújtja, a sztereó hangzást.

[oldal:Melyiket válasszam?]

A végső választás során a két nagy rivális maradt csak talpon. Bár a DirectDVD ígéretes, nagyon érdekes képességekkel rendelkező program, a PowerDVD XP és a WinDVD 4.0 mellett nem nagyon rúghat labdába. Amennyiben nem lennének a PowerDVD XP-nek problémái a képpel, szívbaj nélkül ajánlanám, hiszen hangban és tudásban is többet tud riválisánál.

Azonban egy DVD-film nem véletlenül DVD-film, még ha számítógép segítségével élvezzük is azt. A látvány zavartalansága legalább olyan fontos, mint a hang tisztasága, előbbivel pedig mint láttunk gond van a PowerDVD XP esetén, míg utóbbival kapcsolatban semmi szégyenkeznivalója sincs a WinDVD legújabb, 4.0-ás tagjának. Bár a kép a WinDVD-nél sem teljesen zavartalan, a PowerDVD-nél -- tisztán szoftveres dekódolás esetén -- mindenképpen jobb.

A fentiek miatt -- és csupán a képminőségre hivatkozva -- én az új WinDVD-t, az új jövevényt ajánlanám a PC-s DVD-zést választóknak, legalábbis akkor, ha MPEG2-dekódolást hardveresen NEM támogató videokártyával rendelkeznek. Amennyiben a videokártya támogatja a DVD-dekódolást és a PowerDVD XP-t, a képminőség feljavulhat a másik két lejátszóprogram szintjére, sőt, meg is egyezhet azokkal. Ebben az esetben mindenképpen a PowerDVD XP az ideális program, ugyanis kezelhetősége jobb és hangban is többet nyújt.

Nem mondhatni, hogy megkönnyítettük az olvasó választását, de a programok áttekintésével remélhetőleg sikerült felkelteni az érdeklődést valamelyik szoftveres lejátszóprogram, esetleg valamelyik egyedi szolgáltatás iránt.

A puding próbája az evés, szokták mondani, így a legjobb megoldás letölteni a gyártó weboldaláról a kiszemelt lejátszóprogram 30 napos, kipróbálásra szánt verzióját, s sajátkezűleg meggyőződni a cikk során kialakult benyomásról...

Szólj hozzá a fórumban!

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 10:48

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.