:

Szerző: Bodnár Ádám

2007. június 29. 09:47

A RIM brillírozott, a Palm szenvedett a legutóbbi negyedévben

Több mint 40 százalékkal csökkent a PDA-piac egykori urának, a Palmnak a negyedéves nyeresége, miközben az utóbbi időben viharos népszerűségre szert tevő Blackberryk gyártója, a Research In Motion brillírozott, bevétele és nyeresége is több mint 70 százalékkal nőtt.

[HWSW] Több mint 40 százalékkal csökkent a PDA-piac egykori urának, a Palmnak a negyedéves nyeresége, miközben az utóbbi időben viharos népszerűségre szert tevő Blackberryk gyártója, a Research In Motion brillírozott, bevétele és nyeresége is több mint 70 százalékkal nőtt.

Bár a Palm rekordmennyiségű, 750 ezer Treo okostelefont értékesített a június 1-én véget ért negyedik pénzügyi negyedévben, a cég forgalma 403,1 millió dollárról 401,3 millió dollárra csökkent, miközben a nyereség 27,2 millió dollárról 15,4 millió dollárra zuhant. Az okostelefonok forgalma 14 százalékkal 344,2 millió dollárra növekedett, azonban ez nem tudta ellensúlyozni a "hagyományos" tenyérgépek iránt megcsappanó keresletet. A PDA-k ma már csak 15 százalékát adják a Palm forgalmának és a részarányuk folyamatosan csökken -- ismerte be Ed Colligan, a cég elnök-vezérigazgatója.

A nyereség csökkenéséhez nem csak a kíméletlen piaci verseny járult hozzá, hanem is is, hogy a cég kiadásai látványosan nőttek, elsősorban a K+F költségek ugrottak meg, amelyet a jövőben megjelenő új termékek fejlesztése magyaráz. A cég az ünnepi szezonra ígéri új modelljeit, amelyekről egyelőre semmit sem akart elárulni Ed Colligan, aki azt is beismerte, némileg tartanak az iPhone érkezésétől. Az Apple okostelefonja ma kerül az amerikai boltokba.

Eközben a Research In Motion a június 2-án zárult első pénzügyi negyedévben 1,08 milliárd dollár bevételt ért el, ami 77 százalékkal magasabb mint az egy évvel korábbi adat. A vállalat nyeresége eközben 128,8 millió dollárról 223,2 millióra ugrott. A részvényenkénti eredmény 11 centtel múlta felül az elemzők 1,06 dolláros előrejelzését. A cég a negyedév során 2,4 millió Blackberryt szállított, a Blackberry-szolgáltatásra előfizetők létszáma pedig 1,2 millióval 9 millióra emelkedett.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 14:18

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.