Szerző: Ady Krisztián

2007. június 19. 14:44

Egyre közelebb a vezeték nélküli USB-t használó eszközök megjelenése

A kommunikációs lapkákat fejlesztő Alereon hamarosan szállítja első olyan vezeték nélküli USB-t támogató chipjét, mely olyan frekvenciákon üzemel, mely a világ bármely országában szabadon használható. Az első ilyen készülékek akár már a nyáron megjelenhetnek , azonban ezekben még olyan lapkákat használtak, melyek olyan frekvencián üzemelnek, mely nem minden országban engedélyezett.

[HWSW] A kommunikációs lapkákat fejlesztő Alereon hamarosan szállítja első olyan vezeték nélküli USB-t támogató chipjét, mely olyan frekvenciákon üzemel, mely a világ bármely országában szabadon használható. Az első ilyen készülékek akár már a nyáron megjelenhetnek, azonban ezekben még olyan lapkákat használtak, melyek olyan frekvencián üzemelnek, mely nem minden országban engedélyezett.

A vezeték nélküli USB megszüntetheti a kábeldzsungelt a számítógépünk körül, külső perifériáinkat, azaz DVD-írónkat, szkennerünket, nyomtatónkat vezeték nélkül kapcsolhatja össze számítógépünkkel 10 méteren belül. A wireless USB elméletileg ugyanúgy 480 megabit/s-os átvételi sebességet kínál majd, mint a kábeles USB2.0 -- 3 méteren belül --, az első lapkák azonban erre még nem lesznek képesek. Az UWB rádiótechnológia alacsony energiájú jelekkel dolgozik, ezért elméletileg fele annyi energiát fogyaszt, mint a Wi-Fi-vezérlők, mely az akkumulátoros eszközök esetében rendkívül kedvező tulajdonságnak számít.

Az Alereon új lapkája, az AL5100 magas, maximum 10,6 GHz körüli frekvencián üzemel, mely a legtöbb országban szabadon használható. A chipek kommunikációja nem zavar más vezeték nélküli megoldásokat, mint a Wi-Fi, a Bluetooth, vagy a mobiltelefon-hálózatok. Az AL5100 elődje, az AL4000 egy-két hónapon belül bemutatkozhat kereskedelmi termékekben, azonban ez a lapka is olyan frekvenciát használ, mellyel csak az Egyesült Államokban hozhatók forgalomba a készülékek.

Az egyik rivális, a tajvani Realtek májusban mutatta be wireless USB lapkáját, mely 7,9 GHz-es tartományban működik. A világszerte értékesíteni kívánt termékekbe csak olyan kommunikációs chipek építhetők be, melyek a 7,3-9 GHz-es tartományban működnek, ez a tartomány használható a legtöbb országban.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról