Szerző: Bodnár Ádám

2007. június 21. 10:12

Új HP tárolóeszközök és szalagos meghajtók az energiatakarékosság jegyében

Új tárolóeszközöket és szalagos meghajtókat jelentett be a HP, a legújabb trendeknek megfelelően az energiatakarékosság jegyében. A Las Vegas-i StorageWorks konferencián bemutatkozott az Enterprise Virtual Array (EVA) termékcsalád három új tagja, a 4100-as, 6100-as és 8100-as modell, valamint fellebbent a fátyol az LTO-4 szabványú szalagos meghajtókról, illeve a kisvállalatoknak szánt DAT 160 magnókról.

[HWSW] Új tárolóeszközöket és szalagos meghajtókat jelentett be a HP, a legújabb trendeknek megfelelően az energiatakarékosság jegyében. A Las Vegas-i StorageWorks konferencián bemutatkozott az Enterprise Virtual Array (EVA) termékcsalád három új tagja, a 4100-as, 6100-as és 8100-as modell, valamint fellebbent a fátyol az LTO-4 szabványú szalagos meghajtókról, illeve a kisvállalatoknak szánt DAT 160 magnókról.

Kevesebb lemezzel

Az adatközpontokban elhelyezett hardverek összfogyasztásának 37-40 százalékáért a tárolóeszközök felelősek -- derül ki a StorageIO Group által nyilvánosságra hozott adatokból. A HP állítása szerint az új EVA termékek 45 százalékkal energiahatékonyabbak az előző generációs termékeknél, miközben teljesítményük akár negyedével nagyobb. Az energiahatékonyság elsősorban a lemezkapacitás hatékonyabb kihasználásának köszönhető. Mivel a merevlemezek fogyasztása nem függ a kihasználtságtól, az energiahatékonyság fokozásának kézenfekvő módja minél kevesebb, de jobban kihasznált meghajtó használata.

Az új EVA termékek fontos tulajdonsága, hogy a diszkfiókok egy crossbar switchen keresztül kapcsolódnak a kontrollerekhez -- mondta el lapunk érdeklődésére Nagy Barnabás, a HP adattárolási termékekért felelős hazai vezetője. A diszkfiókok és kontrollerek kapcsolatát igény szerint dinamikusan lehet változtatni, így például bizonyos időszakokra anélkül beállítható hibatűrő konfiguráció, vagy a nagy teljesítményigénnyel járó, de rövid ideig tartó feladatok idejére több kontrollert is lehet a diszkfiókokhoz rendelni.

Az EVA család új tagjai közül a 4100-as legfeljebb 28 terabájtig, a 6100-as 56 terabájtig, a 8100-as pedig 120 terabájtig bővíthető. A Dynamic Capacity Management technológiának köszönhetően a kötetméretek dinamikusan és automatikusan változtathatók 1 gigabájtos lépésenként az alkalmazások igényeinek megfelelően. Érdekesség, hogy már nem csak növelni, hanem csökkenteni is lehet a kötetek méretét, amennyiben az operációs rendszer oldaláról ez támogatott (a Windows Server 2008-ban már az lesz).

"2006-ban végeztünk egy felmérést, amely szerint a felhasználók 55 százalékánál a tárolókapacitás 30-50 százaléka kihasználatlan" -- mondta Tony Asaro, az Enterprise Strategy Group elemzője. A HP szerint a Dynamic Capacity Management segítségével megduplázható a tárolóeszközök kihasználatsága. Összességében az új EVA-k jobban használják ki a rendelkezésre álló lemezkapacitást, így végeredményben kevesebb diszk megvásárlására és működtetésére van szükség, ami költség- és energiatakarékos.

A HP-nál is beköszöntött az LTO-4 korszak

Az új EVA rendszerek mellett bemutatkoztak az LTO-4 szabványú Ultrium szalagos meghajtók, amelyek tömörítés nélkül már 800 gigabájtot (tömörítéssel 1,6 terabájtot) képesek egy kazettán tárolni 256 bites AES titkosítással. A cég nem felejtette el megemlíteni, hogy a közép- és nagyvállalatoknak szánt LTO-4 Ultrium1840 a korábbi generációs meghajtóknál 50 százalékkal jobb watt/gigabájt mutatóval rendelkezik. Érdekesség, hogy a korábbi geneációs Ultrium szalagos egységekhez hasonlóan az újakat is Zalaegerszegen gyártják.

Újdonság a sorozatban az Ultrium 448c meghajtó, amelyet kifejezetten a HP c-Class blade szerverek mellé fejlesztett ki a HP azon ügyfelek számára, akik nem rendelkeznek tárolóhálózattal , ez azonban még LTO-2 technológiát használ, így kapacitása is kisebb és lassabb is. Az újdonságok sorát a kisvállalati felhasználásra szánt DAT 160 magnó egészíti ki, amely SCSI vagy USB kivitelben érhető el egy egy kazettára 80 (tömörítéssel 160) gigabájtot képes menteni és kétszer gyorsabb az előző generációs DAT 72 magnóknál.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról