Szerző: Bodnár Ádám

2007. június 1. 10:30

Majdnem kilencezer alkalmazottjától válik meg a Dell

Dolgozóinak tizedétől válik meg a Dell. A taxasi PC-gyártó alapítója, névadója és elnök-vezérigazgatója, Michael Dell tegnap, az első negyedéves pénzügyi adatokkal együtt jelentette be, hogy a költségek csökkentése érdekében egy év alatt mintegy 8800 munkahelyet szüntetnek meg. 2001 óta ez az első alkalom, hogy a Dell nagyobb arányú elbocsátást hajt végre.

[HWSW] Dolgozóinak tizedétől válik meg a Dell. A taxasi PC-gyártó alapítója, névadója és elnök-vezérigazgatója, Michael Dell tegnap, az első negyedéves pénzügyi adatokkal együtt jelentette be, hogy a költségek csökkentése érdekében egy év alatt mintegy 8800 munkahelyet szüntetnek meg. 2001 óta ez az első alkalom, hogy a Dell nagyobb arányú elbocsátást hajt végre.

A május 4-én véget ért első pénzügyi n egyedévben a Dell 14,6 milliárd dollár bevétel mellett 759 millió dollár, azaz részvényenként 34 cent nettó nyereséget ért el -- elemzők átlagosan 26 centet vártak. A profitot 46 millió dollárral csökkentette a könyvelési visszásságokkal kapcsolatos vizsgálat . Egy évvel korábban a cég 14,2 milliárdos forgalom mellett 762 milliós profitról számolt be. A szerverek forgalma 19 százalékkal növekedett, a tárolóeszközök bevétele 13 százalékkal nőtt, a mobil termékekből pedig 7 százalékkal nagyobb bevételre tett szert a cég. A szolgáltatási üzletág bevétele 6 százalékkal nőtt, rossz hír azonban, hogy a forgalom javát adó asztal PC divízió forgalma ugyanakkor 6 százalékkal visszaesett.

A Dell eredményeinek és az elbocsátásoknak a hírére a tőzsdén 5 százalékkal erősödött a vállalat részvényeinek árfolyama. Dell nem részletezte, hogy mely részlegek kerülnek megnyirbálásra, vagy hogy mekkora megtakarítást várnak a leépítésektől. A Sanford C. Bernstein & Co. becslése szerint az elbocsátásokkal évente mintegy 600 millió dollár költséget takaríthat meg a Dell. "Bár a létszám csökkentése mindig nehéz egy vállalat számára, tisztában vagyunk vele hogy ez a lépés kritikus fontosságú" -- mondta Dell.

A Dell bejelentette továbbá, hogy az Értékpapírpiaci- és Tőzsdefelügyelet (SEC) által, valamint a saját maga által kezdeményezett vizsgálat a végső szakaszához érkezett. Amint az ismert, A Dellnél tavaly augusztusban kezdett vizsgálódni a SEC, könyvelési csalás nyomait keresve. A vállalat márciusban közölte, hogy a SEC és a belső vizsgálat valóban feltárt szabálytalanságokat, azonban még mindig nem tudni, hogy ezek pontosan mik voltak és milyen hatással vannak a Dell korábbi pénzügyi mutatóira.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról