Szerző: Bodnár Ádám

2007. június 27. 12:46

Soha nem látott sebességű fejlődés a szuperszámítógépes világban

A drezdai International Supercomputing Conference 2007 rendezvény alkalmából adták ki a világ legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépeit a Linpack benchmarkban elért eredényeik alapján rangsoroló Top500 listát , amelyet most 29. alkalommal készítettek el a Tennessee és a Mannheim egyetemek kutatói.

[HWSW] A drezdai International Supercomputing Conference 2007 rendezvény alkalmából adták ki a világ legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépeit a Linpack benchmarkban elért eredényeik alapján rangsoroló Top500 listát, amelyet most 29. alkalommal készítettek el a Tennessee és a Mannheim egyetemek kutatói.

IBM-fölény az élmezőnyben

A listavezető továbbra is az IBM BlueGene/L, amely 280 teraflopsos teljesítményével immáron két éve áll az élen. A második legerősebb szuperszámítógép az Oak Ridge National Laboratoryban üzemelő, 11706 kétmagos Opteronból álló Jaguar (101,7 teraflops), amelyet a Cray szállított. A harmadik helyen szintén Cray-gép található, a Sandia National Laboratoriesben működő, Opteron-alapú Red Storm (101,4 traflops). A negyedik, ötödik és hatodik helyen IBM szupergépek tanyáznak, előbbi kettő BlueGene architektúrán alapul, utóbbiban Power5 processzorok teljesítenek szolgálatot.

A hetedik helyen ismét IBM Blue Gene gép áll, a nyolcadik pedig a kétmagos Xeonokból álló Abe, amely Dell szerverekből épült. Csak a kilencedik helyre volt elég a legerősebb európai szuperszámítógép, a barcelonai MareNostrum teljesítménye, amely a változatosság kedvéért IBM PowerPC 970 chipekből épül fel. A tizedik helyen egy Itanium-alapú SGI Altix rendszer található, amelyet a németországi Leibniz Rechenzentrumban üzemeltek be az idén. A 10 első helyezett között egyébként 4 olyan gép van, amely 2007-ben kezdte meg a működést.

Soha ilyen gyors fejlődés nem volt

Az új és a fél évvel ezelőtt elkészített Top500 lista közötti különbséget megvizsgálva kiderül, még soha olyan gyorsan nem fejlődtek a szuperszámítógépek, mint napjainkban. Az új lista utolsó helyezettje fél éve még a 216. helyen állt, korábban még nem volt példa arra, hogy 46 százalékkal növekedjen fél év alatt a lista mindenkori utolsó helyezettjének teljesítménye. Az 500 leggyorsabb szuperszámítógép összteljesítménye 4,92 petaflops, ami 38 százalékkal magasabb mint a fél évvel ezelőtti listán szereplő gépek összteljesítménye.

Az Intel tovább növelte dominanciáját a szuperszámítógépes világban, az 500-as listán szereplő gépek közül 289 épült a cég processzoraira. Szédületesen terjed a kétmagos Woodcrest Xeon, fél éve még csak 35 ilyen chipre épülő gép volt a listában, ma már 205. A második legnépszerűbb processzorszállító az AMD, Opteronok összesen 105 rendszerben vannak. A chipgyártók rangsorában a bronzérmet az IBM zsebelhette be, Power processzorokra összesen 85 gép épül -- közülük 6 található az első 10 hely valamelyikén.

A szervergyártók között több mint két éves IBM-fölény után most a HP volt az élen, a Top500 listán szereplő szuperszámítógépek 40,6 százalékát a kalifornai cég szállította, miközben az IBM részesedése 38,4 százalékkal esett vissza. Teljesítmény szempontjából azonban megkérdőjelezhetetlen az IBM előnye, a listán szereplő gépek összes teljesítményéből 41,9 százalékkal veszi ki magát a Nagy Kék, miközben a második helyezett HP-nak csupán 24,5 százalék jut.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról