Szerző: Bodnár Ádám

2007. június 21. 13:48

NVIDIA chipek a tudomány szolgálatában

Az NVIDIA bejelentette Tesla processzorát és a ráépülő eszközöket, amelyeket nagy számításigényű feladatok futtatására szán elsősorban olyan iparágakba, mint az energetika, pénzügy vagy ipari tervezés.

[HWSW] Az NVIDIA bejelentette Tesla processzorát és a ráépülő eszközöket, amelyeket nagy számításigényű feladatok futtatására szán elsősorban olyan iparágakba, mint az energetika, pénzügy vagy ipari tervezés.

A Tesla C870 processzor lényegében nem takar mást, mint az amúgy is brutális teljesítményű GeForce 8800 GTX-et, amely 128 párhuzamos stream processzora segítségével akár 520 gigaflops teljesítményre képes. A ráépülő kártyák pedig tulajdonképpen PCI Express kivitelű videokártyák VGA-csatlakozó nélkül, 1,5 gigabájt GDDR2 memóriával. Az NVIDIA bejelentett egy asztali, valamint egy rackbe szerelhető egységet is, előbbiben kettő, utóbbiban négy darab C870 chip végzi a számításokat. Amint az ismert, az NVIDIA a GeForce 8800 érkezésekor jelentette be, hogy a CUDA (Compute Unified Device Architecture) segítségével szabványos C nyelvű programokat lehet írni a grafikus chipekre. Ezt ülteti most professzionális formába a Tesla termékcsaláddal.

A Tesla teljesen önálló termékvonalat képvisel az NVIDIA kínálatában, a GeForce és a Quadro sorozat felett helyezkedik el, noha műszaki alapjait tekintve gyakorlatilag megegyezik azokkal. Az egy Tesla C870 processzort tartalmazó PCI Express kivitelű bővítőkártya listaára 1499 dollár, a D870 nevű kétchipes asztali "munkaállomás" 7500 dollárba kerül, a négychipes, 1U kivitelű S870 szerver pedig 12 ezer dollárért lesz elérhető. Előbbi két termék augusztustól kapható, utóbbi pedig legkorábban november környékén lesz megvásárolható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról