:

Szerző: Bodnár Ádám

2007. június 29. 09:14

Már több ezer weboldal működik Windows Server 2008-on

A Netcraft statisztikái szerint világszerte már 2600 website működik a Microsoft vadonatúj szerverszoftverén, az év végén megjelenő Windows Server 2008-on, illetve az Internet Information Services 7-en.

[HWSW] A Netcraft statisztikái szerint világszerte már 2600 website működik a Microsoft vadonatúj szerverszoftverén, az év végén megjelenő Windows Server 2008-on, illetve az Internet Information Services 7-en.

Rövid távon azonban nem várható, hogy a Windows Server 2008 átvegye az uralmat, mivel a Windows Server 2003-nak is évekig tartott, mire utolérte népszerűségben a Windows Server 2000-et. A Netcraft szerint még ma is több mint ötmillió weboldal üzemel Windows Server 2000-en. A legtöbb weboldal egyébként Apache webszerveren fut (53,7%), a Microsoft termékei csak a második legnépszerűbbek (31,8%). Érdekesség, hogy a rangsorban a Google a harmadik (3,9%). Bár a cég nem rendelkezik saját operációs rendszerrel vagy webszerverrel, a különféle szolgáltatásain már számos weboldal működik, például blogok.

A redmondi cég április cégén adta ki a Windows Server 2008 harmadik, immáron nyilvános bétaváltozatát, a végleges verziót pedig az év végére ígéri. A korábban Longhorn Server kódnéven ismert termékben érkezik a Microsoft új webszervere, az Internet Information Services 7 (IIS7) is, amelyet Go Live lincenccel rendelkező felhasználók akár már termelési környezetben is bevethetnek webalkalmazások és .NET 3.0 webszolgáltatások futtatására.

A Microsoft saját oldala, a www.microsoft.com már nagyrészt Windows Server 2008-on fut. Az oldalt összesen 80 szerver szolgálja ki, ezek közül 79-en már lecserélték a Windows Server 2003-at, a fennmaradó egyet csak azért hagyták meg, hogy legyen mivel összevetni a Windows Server 2008-at.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 16:35

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.