Szerző: Bányai György

2007. június 28. 11:15

Linuxra is megérkezett a Google Desktop Search

Majdnem három évvel a Windows-változat megjelenése után a Google szerda délután útjára indította a Google Desktop béta Linux verzióját. A szoftver segítségével könnyedén kereshetünk az interneten, vagy a számítógépünkön, ezen kívül a Gmail levelezéseinkhez, illetve a böngészés előzményeihez is hozzáférhetünk, még akkor is, ha épp nem vagyunk a neten, hiszen az ehhez szükséges adatok lokálisan, a számítógépünkön tárolódnak.

[HWSW] Majdnem három évvel a Windows-változat megjelenése után a Google szerda délután útjára indította a Google Desktop béta Linux verzióját. A szoftver segítségével könnyedén kereshetünk az interneten, vagy a számítógépünkön, ezen kívül a Gmail levelezéseinkhez, illetve a böngészés előzményeihez is hozzáférhetünk, még akkor is, ha épp nem vagyunk a neten, hiszen az ehhez szükséges adatok lokálisan, a számítógépünkön tárolódnak.

A Google Desktop programkódja a Google algoritmusa alapján íródott a pekingi fejlesztőközpontban, tehát a cég saját fejlesztése, nem pedig a Linuxban ismeretes keresők átirata. A szoftver jelenleg csak az x86-os processzorral szerelt számítógépekre telepíthető -- ismertette a Google képviselője. Támogatja a Debian 4.0, Fedora Core 6, Ubuntu 6.10, Novell Suse 10.1 és a Red Flag 5 disztribúciókat, KDE és GNOME felületen. A válaszható nyelvek között a magyart még nem találhatjuk meg.

Mindezek mellett nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a Google Desktop használata biztonsági kockázatokat hordoz, főleg céges gépekre telepítve, mert a felhasználó az összes számítógépén kereshet, vagyis nem kell észben tartania, hogy egy adott dokumentumot az asztali gépén vagy a notebookján tárolt-e. Ez a Google Desktop olymódon teszi lehetővé, hogy a létrehozott állományokból egy másolatot 30 napig a Google szerverén tárol.

Noha a Google szerverével a kommunikáció titkosított, a vállalatok számára mégis elfogadhatatlan lehet, hogy ilyen úton információk kerüljenek ki a szervezettől, a dolgozók akár merő véletlenségből is megoszthatnak érzékeny dokumentumokat. A Google egyetért azzal, hogy ez valóban komoly kockázatot jelent, bár nem többet, mint az e-mailezés, amely szintén lehetőséget ad információk kijuttatására. Bár a Linux nem épp a legelterjedtebb operációs rendszer a vállalatoknál, mégis érdemes ezt megjegyezni.

A Google nem új szereplő a linuxos fronton, már egyéb alkalmazásokat is kínál az operációs rendszer alá. Ilyen a Picasa képeditáló, a Google Toolbar, vagy akár a szintén nagy népszerűségnek örvendő Google Earth.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról