:

Szerző: Ady Krisztián

2007. június 29. 14:16

Újabb cég jelentkezik az egy terabájtos optikai lemez trófeájáért

Újabb cég jelentkezett, hogy olcsó megoldást dolgozott ki sok-sok gigabájtnyi adat egyetlen optikai lemezes tárolására. A fantáziadús Call/Recall Inc. , egy feltörekvő vállalkozás bejelentette, hogy licencelhetővá vált szabadalommal védett 2-photon recorded 3D optical storage technológiája, mely a cég szerint azonos méretű lemezen akár a Blu-ray által nyújtott kapacitás kétszázszorosát is nyújthatja.

[HWSW] Újabb cég jelentkezett, hogy olcsó megoldást dolgozott ki sok-sok gigabájtnyi adat egyetlen optikai lemezes tárolására. A fantáziadús Call/Recall Inc., egy feltörekvő vállalkozás bejelentette, hogy licencelhetővá vált szabadalommal védett "2-photon recorded 3D optical storage" technológiája, mely a cég szerint azonos méretű lemezen akár a Blu-ray által nyújtott kapacitás kétszázszorosát is nyújthatja.

2-photon recorded
A Call/Recall több terabájtos lemezeket ígérő technológiája a vállalat társalapítója, Dr. Peter Rentzepis munkáján alapul, Rentzepis önmagában nem kevesebb mint 85 szabadalmat jegyez. A 2-photon 3D technológiával a vállalat szerint 100 terabájt feletti kapacitású adattárolók alakíthatók ki DVD-méretű lemezek alkalmazásával, de egy konzumer termékbe szánt, 1 hüvelykes (2,54 cm-es) átlójú optikai lemezen is eltárolható akár 50 gigabájtnyi adat.

A technológia lelkét a háromdimenziós adatrögzítés adja, hatalmas számú adattároló réteg hozható létre egy ma használt méretű optikai lemezen. Az egyes rétegek csupán 10 mikron vékonyak, így egy jelenlegi DVD-lemezen akár 250 réteg is létrehozható -- a jelenlegi kettővel ellentétben --, két nagyságrenddel növelve az eltárolható adatmennyiséget.

A technológia hatalmas előnye, hogy a jelenleg elérhető komponenseket használja, így a hardvergyártók jelenlegi megoldásaikra is ráültethetik azt, sőt, olyan készülékeket is létrehozhatnak, melyek visszamenőleges kompatibilitással is rendelkeznek a DVD-lemezek, vagy akár Blu-ray lemezek felé. A licencelés lehetősége ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a közeljövőben kereskedelmi termékekbe kerülhet a technológia, hiszen konkrét termékeket a gyártóknak kell kifejleszteniük a Call/Recall technológiájára építve.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 02:02

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.