:

Szerző: Ady Krisztián

2007. június 4. 10:29

Már nem a Microsofté a legrosszabb víruskereső

Az áprilisi, igen súlyos fiaskót követően májusban az utolsó előtti és a tizennegyedik helyre kvalifikálták magukat az AV Comparatives teszten a Microsoft víruskereső szolgáltatásai, az eScan Anti-Virus és a Windows Live OneCare csomag. Az első szokás szerint a NOD32 lett.

[HWSW] Az áprilisi, igen súlyos fiaskót követően májusban az utolsó előtti és a tizennegyedik helyre kvalifikálták magukat az AV Comparatives teszten a Microsoft víruskereső szolgáltatásai, az eScan Anti-Virus és a Windows Live OneCare csomag. Az első "szokás szerint" a NOD32 lett.

"Ismeretlen" vírusok

Az Andreas Cleminti nevével fémjelzett tesztben három hónap, azaz ezúttal a február másodika és május másodika között begyűjtött, több mint 20 ezer kártékony programmal -- vírus, trójai, féreg, stb. -- kínozták a tizenhét víruskereső alkalmazást, természetesen mindegyiknek három hónappal ezelőtti adatbázisát és víruskereső rutinjait alkalmazva. A teszt arról alkotott képet, hogy vajon az akkori változatok miképpen álltak volna helyt az elmúlt három hónap új, számukra ismeretlen vírusaival szemben.

A tesztelés során nem csak a megtalált vírusokat és a pozitív vakriasztásokat regisztrálták, de mérték a víruskeresés összidejét is. A teszten az ESET által fejlesztett NOD32 AntiVirus érte el a legjobb eredményt, ez a szoftver kapta meg egyedül az "Advanced+" jelölést. A NOD32 a kártékony programok 68 százalékát ismerte fel az elmúlt három hónap több mint 20 ezer darabos mintájában. Az AntiVir PE Premium és a FortiClient ennél is többet, 71 százalékot fedezett fel, azonban a pozitív vakriasztások magasabb száma miatt végeredményben a NOD32 jött ki győztesként.

A második helyre a TrustPort AV WS szoftver futott be, mely a kártékony programok 58 százalékát ismerte fel, harmadik pedig a BitDefender Professional Plus lett 48 százalékkal. Az utolsó helyre a GriSoft által fejlesztett AVG Anti-Malware került, mely csupán a trójaik és egyéb kódok alig 8 százalékát volt képes felfedezni.

3 helyezést javított

A Microsoft OneCare biztonsági szolgáltatása, mely márciusban az utolsó helyen végzett -- a tesztben akkor közel félmillió kártékony kódot kellett felismerniük az alkalmazásoknak -- ezúttal 18 százalékos eredménnyel a tizennegyedik helyre kvalifikálta magát. Az egyik legnépszerűbb program, a Symantec Norton AntiVirus 24 százalékot ért el, azonban ez a szoftver volt az egyetlen, mely vakriasztás nélkül végzett. A Furkó Antivírus nem indult a versenyben.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 13:20

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.