Szerző: Bányai György

2007. június 28. 15:16

A Pentax felfrissítette K100D tükörreflexes digitális fényképezőjét

A Pentax frissítette a K100D tükörreflexes fényképezőgépét, amely az első rázkódásvédelemmel ellátott digitális gép volt a cég történetében. A 6 megapixeles K100D Super szinte megegyezik a K100D-vel, de immár CCD portalanítóval is rendelkezik, éppúgy, mint nagytestvére, a tavaly szeptemberben bejelentett 10 megapixeles K10D.

[HWSW] A Pentax frissítette a K100D tükörreflexes fényképezőgépét, amely az első rázkódásvédelemmel ellátott digitális gép volt a cég történetében. A 6 megapixeles K100D Super szinte megegyezik a K100D-vel, de immár CCD portalanítóval is rendelkezik, éppúgy, mint nagytestvére, a tavaly szeptemberben bejelentett 10 megapixeles K10D.

A ráncfelvarrás egy teljesen új modell fejlesztése helyett azt bizonyítja, hogy a Pentax elégedett az eladásokkal, hiszen a 2003-ban megjelent *ist-d éppúgy 6 megapixeles volt, mint a mostani jövevény. Hozzá kell mondanunk, hogy egy kifogástalan, nem stúdiófelhasználásra szánt képhez ez a pixelszám már elegendő, de a Canon, az Olympus, a KonicaMinolta utód Sony, valamint a Nikon termékpalettáján a piac diktálta igények miatt már a legolcsóbbak is tíz megapixelesek.


Már a képérzékelőt is tisztítja a K100 Super

A K100D Super képérzékelője nagy valószínűséggel megegyezik a sikergépnek számító Nikon D70-ben megismert ős-Sony lapkával, amelyre a fura 3008x2000 képpontos kimeneti képméret is utal. Az automatika egészen a 3200-as ISO-értékig képes a megfelelő érzékenységet beállítani, ami szokatlan a termékosztályban. A kilenc pontos SAFOX VIII autofókusz-rendszer fókuszpontjaiból a gép automatikáján kívül mi is választhatunk. A K100D Super a szokványos SD memóriakártyák mellett a kétgigásnál nagyobb kapacitású SDHC változatokkal is elboldogul. A K100D Supert a gyártó új optikáira is felkészítették, így a közeljövőben megjelenő SDM (Supersonic Drive Motor) optikákat -- melyekre a halkabb működés és a gyorsabb autofókusz lesz jellemző -- is használhatjuk majd.

Mint az ismeretes, hogy a Samsung tükörreflexes fényképezőgépei a Pentax termékein alapulnak, ezért egy-két hónappal később ugyan, de akár Samsung márkanévvel fémjelzett változatban is hozzájuthatunk. Igaz a Pentax optikáktól eltérően ebben az esetben Schneider-KREUZNACH objektívekkel, amelyek szerencsére szintén KA-F bajonettel illeszthetők.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról