:

Szerző: Bányai György

2007. június 27. 15:14

A Toshiba ismét szállít AMD processzorral szerelt noteszgépeket

Közel hat évet kellett várnunk, hogy újra AMD-processzorokkal szerelt Toshiba noteszgépek kerüljenek a boltok polcaira. Olvashatók olyan híradások is, amelyek arról számolnak be, hogy nem volt még példa az Intel termékein kívül másra Toshiba noteszgépben, de a Satellite 1620CDS modell 475 megahertzen üzemelő K6-2 központi egységgel pont ennek ellenkezőjét bizonyítja.

[HWSW] Közel hat évet kellett várnunk, hogy újra AMD-processzorokkal szerelt Toshiba noteszgépek kerüljenek a boltok polcaira. Olvashatók olyan híradások is, amelyek arról számolnak be, hogy nem volt még példa az Intel termékein kívül másra Toshiba noteszgépben, de a Satellite 1620CDS modell 475 megahertzen üzemelő K6-2 központi egységgel pont ennek ellenkezőjét bizonyítja.

Bár a hosszú kihagyást a Toshiba nem kommentálta, azt azonban tudhatjuk, hogy az AMD két éve beperelte az Intelt, mert az 120 millió dollár előnyhöz juttatta a Toshibát évente, amelynek következménye lehetett processzoruk kihagyása a felhasznált részegységek közül. Hozzá kell tennünk, hogy ezt az összeget az Intel nem csak a Toshibának adta, hanem más gyártóknak is -- amelyek közül említésre méltó lehet a Dell, a HP, vagy a Sony -- az erre a célra elkülönített piacfejlesztési alapjából. Ezt annak idején az Intel nem cáfolta, de el sem ismerte bűnösségét. Paul Otellini 2005-ben azzal érvelt, hogy az Intel drasztikus eszközökkel ugyan, de az adott ország törvényeit maximálisan betartva versenyez és ezt a jövőben is így fogja tenni.

A Toshiba mostani hivatalos közleménye szerint az újrakezdés csak az AMD processzorok iránt fellépő nagy keresletnek köszönhető. A bemutatott Satellite A215-ös sorozat mindkét tagjának (Satellite A215-S4757 és Satellite A215-S4767) bázisául Turion 64 x2 kétmagos processzor szolgál, amelyet Radeon X1200 videochip erősít. A megjelenített kép 15,4 hüvelykes, 16:10 képarányú, 1280x800 képpontos fényes kijelzőn látható. Természetesen a mai kornak megfelelően duplarétegű DVD-író és 250 gigabájtos SATA csatolású merevlemez, 2 gigabájt alapmemória, vezeték nélküli hálózati csatoló és egy webkamera is megtalálható bennük. Az olcsóbbik, 900 dolláros modell 1,8 gigahertzes processzora és előtelepített Windows Vista Home Premium operációs rendszere áll szemben az erősebbik, ujjlenyomat-azonosítóval is ellátott 1300 dolláros gép 2,2 gigahertzes processzorával, illetve Windows Vista Ultimate rendszerével.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 11:03

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.