Szerző: Bodnár Ádám

2007. június 5. 12:38

Megérkeztek az Intel új generációs asztali chipkészletei

A tajvani Computexen bemutatkoztak az Intel új chipkészletei. A világ legnagyobb félvezetőgyártója összesen hét új lapkakészlettel bővíti termékei sorát, amelyek közül egyelőre csak a P35 és a G33 képességeiről lebbent fel a hivatalos fátyol -- a többiek a harmadik negyedév során érkeznek.

[HWSW] A tajvani Computexen bemutatkoztak az Intel új chipkészletei. A világ legnagyobb félvezetőgyártója összesen hét új lapkakészlettel bővíti termékei sorát, amelyek közül egyelőre csak a P35 és a G33 képességeiről lebbent fel a hivatalos fátyol -- a többiek a harmadik negyedév során érkeznek.

Szakítva az eddigi hagyományokkal az Intel az új chipkészleteknek nem három, hanem csak két számból álló nevet adott. Az új sorozat tagjait hivatalosan X3x-ként emlegetik, ahol az első X akár P vagy G is lehet. A Computexen hivatalosan csak a P35 és G35 modellekről hullt le a lepel, de hamarosan érkezik a G31 és G33, a Q35 és Q33, valamint az X38 alaplapi chipset is a különféle kategóriás asztali gépek számára.

Az Intel-chipsetek új igáslova a P35 és a G35, amelyek az integrált videovezérlőben különböznek egymástól -- a G jelű változatban ugyanis helyet kapott ilyen. A 965-ös sorozatot leváltó termékek közös tulajdonsága, hogy a DDR2 mellett már 1066 MHz-es DDR3 memóriát is támogatnak, így az elérhető maximális sávszélesség másodpercenként 8,5 gigabájt , kétcsatornás memóriavezérlőt figyelembe véve tehát 17 gigabájt. A chipsetek elméletileg már támogatják az év végén, jövő év elején megérkező, 1333 MHz-es front side busszal járó asztali processzorokat is.

A kínálat csúcsát az X38 chipkészlet jelenti, amelyet kifejezetten a következő generációs, 45 nanométeres négymagos asztali processzorokhoz fejlesztett ki az Intel. Az X45 két PCI Express 2.0 videokártyát is képes kezelni, emellett akár 1333 MHz-es DDR3 memóriát is támogat. A chipkészletben újdonság a "Performance Auto-tuning", ami egyfajta automatikus és dinamikus túlhajtást jelent a lehető legnagyobb teljesítmény elérése érdekében. A család további tagjai között található a G31 és G33, amelyek a G35 alacsonyabb teljesítményű, megnyirbált képességű leszármazottai elsősorban alsó és alsó-közép kategóriás PC-k számára, valamint a kifejezetten vállalati gépekbe szánt Q33 és Q35, amelyek tartalmazzák az Intel vPro távoli menedzsment-technológiát, viszont nem támogatnak DDR3 memóriát.

A G33-ban a -- Santa Rosa kódnevű mobilplatformból ismert --, DirectX 9-et támogató Graphics Media Accelerator 3100-as grafikus mag kapott helyet, a G35-ben azonban már a DirectX 10-es Graphics Media Accelerator 3500-zal találkozhatunk majd. A vállalat ígérete szerint mindkettő elég erős HD-tartalmak hardveres dekódolására és HDMI-csatolóval is rendelkezik. Az új chipsetekhez új southbridge is dukál, az ICH9, amely már 12 USB2.0 eszközt, 6 PCI Express x1 eszközt, valamint 6 SATA meghajtót támogat. A southbridge egyes változatai támogatják a korábban Robson kódnéven ismert Turbo Memory szolgáltatást, amely Windows Vista alatt a gyakran használt állományok flash memóriába történő cache-elésével a teljesítményt hivatott fokozni. Az alsóbb kategóriás chipsetekben (pl. G31, G33) még előző generációs southbridge chipekkel találkozatunk.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról