Szerző: Bodnár Ádám

2007. június 14. 09:27

Újabb linuxos céggel egyezett ki a Microsoft

Nem sokkal azután, hogy a Microsoft tavaly összebolrult a Novellel, majd nemrégiben hasonló együttműködési megállapodást kötött a Xandrosszal, most újabb Linux-disztribútorral kötött megnemtámadási egyezményt: a cég szerdán jelentette be, hogy kiegyezett a Linspire-ral.

[HWSW] Nem sokkal azután, hogy a Microsoft tavaly összebolrult a Novellel, majd nemrégiben hasonló együttműködési megállapodást kötött a Xandrosszal, most újabb Linux-disztribútorral kötött "megnemtámadási" egyezményt: a cég szerdán jelentette be, hogy kiegyezett a Linspire-ral.

A megállapodás értelmében a Microsoft és a Linspire együttműködik többek között az azonnali üzenetküldők és a webes keresések terén. Emellett a Linsprire fizetős disztribúciójának megvásárlóit a Microsoft nem pereli szellemi tulajdon megsértése miatt. Amint az ismert, a redmondiak állítása szerint egyes nyílt forrású szoftverek -- köztük a Linux és az OpenOffice.org -- több száz Microsoft-szabadalmat sértenek. A Linspire ingyenes verziójába, a Freespire-ba nem kerülnek be a Microsofttal közös fejlesztések, és erre a verzióra nem vonatkozik a jogi védelem sem.

A most tető alá hozott megállapodás pénzügyi részleteit a felek nem hozták nyilvánosságra. Az egyezség értelmében a Linspire disztribúciójában a Microsoft Live Serarch lesz az alapértelmezett kereső, emellett a redmondiak elérhetővé teszik a cég számára a Windows Media technológiát, beleértve a Windows Media 10 kodekeket. A Microsoft továbbá licenceli a Linspire számára egyes betűkészleteit, valamint VoIP-technológiáját, amelyet a Linspire a disztribúciójában található azonnali üzenetküldő alkalmazásba integrál. A Linspire ugyanakkor vállalta, hogy segít az Office 2007 XML és az OpenDocument formátumok közötti konverter fejlesztésében.

A Microsoft és a Linspire nem mindig voltak kebelbarátok: a Microsoft először 2001. decemberében nyújtotta be keresetét egy seattle-i bíróságon a Lindows ellen azt állítva, hogy a Lindows megsérti az óriásvállalat Windows bejegyzett márkanévhez fűződő jogait.A Lindows azonban nem hátrált meg, inkább ellentámadásba lendült: megkérdőjelezte a Windows védjegy jogosságát. A két cég 2004-ben kötött békét, a megállapodás szembetűnő furcsasága, hogy a Microsoft 20 millió dollárt fizetett a linuxos cégnek, amely Lindowsról Linspire-ra változtatta a nevét.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról