vállalati it archívum - 2003 június

2003
június

0

Mégiscsak szeptemberben dönt az Európai Parlament a szoftverszabadalmakról

2003. június 30. 20:44

[FFII.org] A hónap közepén az Európai Parlament szoftverszabadalmakkal foglalkozó állandó bizottsága, a Jogi Ügyi és Belső Piaci Bizottság (JURI, Committee on Legal Affairs and the Internal Market) többszöri halasztás után döntött a szoftverekre vonatkozó egységes európai szabályozás ügyében, és érdemi változtatások nélkül véglegesítette a Európai Parlament elé beterjesztendő, azóta is nagy vitát kavaró jelentését, holott az üggyel foglalkozó két másik állandó bizottság, a Kulturális és az Ipari Bizottság szerint is voltak még tisztázandó kérdések.

0

Július közepétől megvásárolható az Albatron KX600 Pro

2003. június 30. 19:06

Az Albatron nemrégiben jelentette be, hogy megkezdte a 400 MHz-es rendszerbuszt használó Athlon XP processzorokat kezelni képes VIA KT600 lapkakészletre épülő alaplapjainak sorozatgyártását. A KX600 Pro számos rivális gyártó KT600-as megoldását megelőzve már július közepén a boltokba kerül.

0

Távozik a Capcomtól a Resident Evil sorozat producere

2003. június 30. 14:11

Yoshiki Okamoto, a Capcom játékfejlesztő cég producere ismertette a közeljövőre vonatkozó terveit. Okamoto június 20-án távozott a Capcomtól, ugyanis állítása szerint nézetkülönbsége alakult ki a vezetéssel a vállalat további sorsát illetően. Okamoto volt a Resident Evil sorozat egyik szülőatyja.

0

Olcsó Albatron alaplap i865P chipkészlettel

2003. június 30. 13:03

A tajvani Albatron bejelentette PX865PEL-800 alaplapját, amely az Intel i865P chipkészletre épül. A vállalat az alsó árkategóriás alaplappal a költségérzékeny felhasználókat célozza meg. Az Albatron közleménye szerint a PX865PEL-800 rendkívül kedvező ára ellenére számos extra szolgáltatást nyújt.

0

Xbox-hackerek fenyegetik a Microsoftot

2003. június 30. 12:43

[ZDNet] Egy, az Xbox konzol biztonsági funkcióit kutató csoport állítása szerint megtalálta a módját annak, hogyan lehet a konzolon Linux operációs rendszert futtatni anélkül, hogy a hardvert módosítani kellene.

0

GeForce FX 5900 chipes videokártyák az InnoVISION-től

2003. június 30. 11:53

Az InnoVISION ma jelentette be NVIDIA GeForce FX 5900 grafikus processzorra épülő, DirectX 9-gyorsító videokártyáit. A hongkongi gyártó két modellt dob rövidesen piacra: az Inno3D Tornado GeForce FX 5900-at és ennek ultra változatát.

0

A Tomb Raider késése miatt profitfigyelmeztetést adott ki az Eidos

2003. június 30. 10:31

Az Eidos PLC a múlt hét végén arra figyelmeztetett, hogy a Tomb Raider című népszerű kalandjáték-sorozat legújabb részének elhalasztott európai premierje miatt a vállalat idei pénzügyi évre tervezett nyeresége jelentősen alacsonyabb lesz a várakozásoknál. A brit játékkiadó eredetileg a ma véget érő pénzügyi évben tervezte kiadni a dús idomokkal megáldott virtuális szexbálványt, Lara Croftot felvonultató játékot.

0

A héten jelent meg az UHU-Linux 1.0 Office dobozos változata

2003. június 27. 18:51

[UHU-Linux] A héten jelentette be a székesfehérvári székhelyű UHU Linux Kft. az UHU-Linux 1.0 Office változatának dobozos verzióját. A fejlesztők hite szerint a rendszer nem a számítástechnikát felsőfokon művelő szakembereknek, programozóknak készült, hanem azoknak a felhasználóknak, akik a mindennapi munkájuk során számítógépet használnak.

0

Megkezdődött a Power5 processzorra épülő első IBM szerverek tesztelése

2003. június 27. 17:44

Az IBM ma bejelentette, hogy megkezdődött a következő generációs Power5 mikroprocesszorra épülő első szerverek tesztelése a Poughkeepsie laboratóriumban. Az első mérések szerint a Power5-re épülő kiszolgálók akár négyszer nagyobb teljesítményt is nyújthatnak a jelenleg forgalomban levő, Power4-alapú rendszereknél.

0

Egy kis olasz munka -- mozivászon helyett monitoron

2003. június 27. 17:35

Az Eidos szerdán kiadta a The Italian Job (Az olasz munka) című film alapján készült autós játékát PlayStation 2 és Xbox platformokra. A film eredeti változata 1969-ben készült el Michael Caine főszereplésével. Hamarosan azonban a mozikba kerül az új változat, melyben Mark Wahlberg és Edward Norton játssza a főszerepet, és Donald Sutherland is feltűnik.

0

Információk az AMD nem létező Athlon XP processzoráról

2003. június 27. 15:54

Noha az AMD korábban határozottan tagadta, hogy tervezné egy ilyen modell megjelentetését, rövidesen piacra kerülnek a Thorton kódnéven ismert Athlon XP processzorok. E modellek a 0,13 mikronos csíkszélességgel gyártott Barton magra épülnek, ám a Thoroughbred magos változatokhoz hasonlóan csupán 256 kbyte másodszintű gyorsítótárat használnak, innen származik a hibrid elnevezése is. A gyártó e modelleken csupán a másodlagos gyorsítótár feléhez engedélyezi a hozzáférést.

0

A SuSE és a HP megerősítették együttműködésüket

2003. június 27. 15:40

[HP, SuSE, CNET] A HP és a SuSE tegnap közös sajtóközleményben jelentették be, hogy megerősítik eddigi együttműködésüket. A megállapodás értelmében a HP a UnitedLinuxra épülő SuSE Linux Enterprise Server 8 (SLES8) operációs rendszerrel fogja szállítani ProLiant termékvonalának szervereit, illetve az Intel Itanium lapkára épülő szervereit. Az együttműködés eredményeképp a szerverekre előtelepített SLES8-at vásárlók egyetlen cégtől, a HP-től kaphatják meg nemcsak a hardverhez, hanem az azon működő szoftverhez is a terméktámogatást.

0

10 éves az Adobe PDF formátum

2003. június 27. 14:05

[Herald] Az Adobe Systems ezen a héten ünnepelte az Adobe Acrobat program és az Adobe Portable Document formátum (PDF) 10 éves évfordulóját. Ma az Adobe PDF a dokumentumok és ábrák helyes megjelenítését akadályozó gátak felszámolásának igen elterjedt, elismert szabványa. Kialakult az a formátum is, amely az üzleti folyamatokat irányítani képes intelligens dokumentumokat támogatja.

0

Új Intel-alapú szervereket mutat be hétfőn az IBM

2003. június 27. 11:20

Az IBM hétfőn három új Intel-alapú szervert mutat be. A rendszerek közül kettő a 64 bites Itanium 2 legújabb változataira épül, egy pedig 32 bites Xeon processzorokat tartalmaz.

0

Rendkívül olcsó PC-t dobott piacra a HP

2003. június 27. 09:58

Rendkívül olcsó PC-t dobott piacra a Hewlett-Packard. A mindössze 349 dollárba kerülő konfigurációt a cég weboldaláról lehet megrendelni. A vállalat célja, hogy az alsó árkategóriás konfigurációk piacán vevőket csábítson el a Delltől és az eMachinestől.

0

MandrakeClustering: fürtözhető Mandrake Linux

2003. június 26. 23:47

[MandrakeSoft] A Heidelbergben megrendezett Nemzetközi Szuperszámítógép Konferencián (International Supercomputer Conference) a MandrakeSoft bejelentette MandrakeClustering nevű új termékét. A kutatólaboratóriumok, valamint a számításigényes ipari feladatok által támasztott követelményeknek megfelelő MandrakeClustering rendszer a közlemény szerint magas számítási teljesítményt és páratlanul kényelmes használatot biztosít. A disztribútor olyan feladatokhoz ajánlja a terméket, mint a töréstesztek, a szeizmikus modellek, az akusztikai számítások vagy a kockázatelemzési számítások. A termék grafikus felhasználói felületet és grafikus fürtellenőrző eszközöket is tartalmaz.

0

Csupán marketing: LindowsOS 4.0

2003. június 26. 22:57

A Lindows.com Inc. tegnap bejelentette a LindowsOS négyes verzióját. Bár az operációs rendszer első kereskedelmi forgalomban is kapható változata a tavaly szeptemberben megjelent 2.0 volt, az amerikai Wal-Mart üzletlánc-hálózat internetes kínálatában már az ősszel felbukkantak a legolcsóbb alsó kategóriás PC-k közt az előtelepített LindowsOS-t tartalmazó számítógépek, így a rendszer az elmúlt év során több neves informatikai portál érdeklődését is felkeltette. A LindowsOS 3.0-s verziója az első kiadás után alig három hónappal, november végén került piacra.

0

Power4+ processzorral is rendelhetőek az IBM UNIX-os munkaállomásai

2003. június 26. 17:31

Az IBM a héten jelentette be, hogy megkezdte Power4+ processzorral szerelt UNIX-os munkaállomásainak forgalmazását. A vállalat közleménye szerint az IntelliStation Power 275 akár háromszor nagyobb teljesítményt nyújthat, mint a sorozat korábbi tagjai.

0

Vörös vihar SuSE Linuxszal

2003. június 26. 14:01

[NewsFactor] A szuperszámítógépeket fejlesztő Cray nemrégiben jelentette be, hogy az Egyesült Államok energiaügyi minisztériumának nukleáris biztonságért felelős kutatólaboratóriuma részére építendő Red Storm rendszeren a SuSE Linux-disztribúciója fut majd. Az AMD 64 bites Opteron processzoraira épülő vörös vihar a világ leggyorsabb szuperszámítógépének címére pályázik.

0

A Microsoft 470 millió dolláros megállapodást kötött az amerikai hadsereggel

2003. június 26. 12:42

[CNET] Az amerikai hadsereg szerdán bejelentette, hogy egy hat évre szóló, 470 millió dolláros ügylet keretében a Microsoft szoftvervásárlások központosítását tervezik. A Microsoft Office-ra és a különböző Windows szoftverekre, valamint ezek jövőbeni változataira kiterjedő megállapodás mögött az áll, hogy amerikai honvédelmi minisztérium szeretné konszolidálni szoftverbeszerzéseit. Az ügylet 494 ezer PC-t érint.

0

Két új Celeron processzort dobott piacra az Intel

2003. június 25. 21:08

Az Intel ma két új modellel bővítette alsó árkategóriás asztali gépekbe szánt Celeron processzorcsaládját. A vállalat a 2,5 és 2,6 GHz-en működő chipekkel egészítette ki kínálatát.

0

Megjelent a Soldier of Fortune 2 xboxos változata

2003. június 25. 18:40

Az Activision bejelentette, hogy az Egyesült Államokban már kapható a Soldier of Fortune II: Double Helix című akciójáték Xboxra írt változata. A Quake 3 engine-t és a Raven fejlesztőcsapat Ghoul II technológiáját alkalmazó program konzolos verziója több kisebb-nagyobb grafikai ráncfelvarráson esett át, és az Xbox Live szolgáltatást is igénybe vehetjük vele.

0

VIA KT600 chipkészletes alaplapok a Gigabyte-tól

2003. június 25. 18:03

A Gigabyte Technology a héten jelentette be a VIA KT600 lapkakészletére épülő alaplapjait. A 400 MHz-es rendszerbuszt igénylő Athlon XP processzorok fogadására alkalmas GA-7VT600 három változatban lesz megvásárolható.

0

Új Oracle-termékek az AppsWorld Europe konferencián

2003. június 25. 17:39

[NetAktív] Harmadik alkalommal került megrendezésre az Oracle legrangosabb európai rendezvénye, az idén Londonban tartott AppsWorld Europe, amelyen üzleti és szakmai területek vezetői, projektirányítók, informatikai vezetők, partnercégek és a szakmai felhasználók ezrei vesznek részt a hét folyamán. Az Oracle a konferencián több új, kereskedelmi forgalomban is kapható termékmodult és fejlesztést mutatott be az Oracle E-Business Suite alkalmazásegyütteshez, köztük az Oracle Projects alkalmazáscsalád három új tagját, az Oracle Service új funkcióit, valamint a Product Lifecycle Management alkalmazáscsalád Oracle Advanced Catalog nevű új modulját.

0

Serial ATA merevlemezek a Hitachitól

2003. június 25. 17:24

A Hitachi Global Storage tegnap jelentette be, hogy rövidesen megkezdi asztali számítógépekbe szánt, Serial ATA csatolófelületre illeszkedő merevlemezcsaládjának forgalmazását. A Deskstar 7K250 akár 250 Gbyte-os tárolókapacitással rendelkező változatban is hozzáférhető.

0

Új tesztprogram érkezik: AquaMark3

2003. június 25. 15:45

Hamarosan megjelenik a Massive Development által fejlesztett AquaMark3 tesztprogram. A DirectX 9 benchmark a már megjelent Aquanox, Aquanox 2 és a jövőben megjelenő Spellforce játékok alapjául szolgáló krass motoron alapul. A készítők szerint a tesztprogram aprólékosan konfigurálható lesz és mind a legújabb, mind pedig a régebbi hardvereken jól összevethető eredményt szolgáltat.

0

PC-re is megjelenik a konzolokon nagy sikert aratott Dead to Rights akciójáték

2003. június 25. 12:32

A világ egyik legnagyobb játékkiadójának számító Namco öt évre eladta a konzolos Dead to Rights című akciójátékának exkluzív, PC-re vonatkozó jogait a kanadai Hip Games-nek. Ennek köszönhetően az Xbox, GameCube és a PlayStation 2 verzió után hamarosan számítógépre is meg fog jelenni a program.

0

Az Adobe és az SAP szövetsége újgenerációs nyomtatási és űrlap technológiát biztosít az SAP megoldásokhoz

2003. június 25. 11:54

[Herald] Az Adobe bejelentette, hogy az Adobe és az SAP szövetsége közös nyomtatási és űrlap megoldásokat fog biztosítani azzal a céllal, hogy segítsen az SAP ügyfeleinek tovább javítani a kommunikáció hatékonyságát. A következő hónapokban az SAP a közösen kidolgozott ajánlatra épülő megoldások és egyéb alkalmazások szállítását tervezi.

0

Megjelent a McAfee Desktop Firewall 8.0

2003. június 25. 10:28

[Szezám] A Network Associates a hét elején jelentette be, hogy megjelent a McAfee Desktop Firewall 8.0 védelmi megoldás, amelynek segítségével a vállalati felhasználók megvédhetik számítógépeiket a rosszindulatú kódok és egyéb támadások ellen. Együttműködésben a McAfee ePolicy Orchestrator termékkel a McAfee Desktop Firewall 8.0 központi szabályzatkezelést és a támadók globális láthatóságát kínálja. A 8.0-s verzió újdonsága az alkalmazásfigyelő funkció, melynek segítségével az adminisztrátor megakadályozhatja a jogosulatlan alkalmazások telepítését és futtatását.

0

Kétcsatornás DDR400 memóriavezérlő a SiS655FX-ben

2003. június 24. 18:24

A tajvani Silicon Integrated Systems (SiS) ma jelentette be második olyan lapkakészletét, amelyik támogatja a 800 MHz-es rendszerbuszt használó Intel Pentium 4 processzorokat. A SiS655FX ugyanakkor az első olyan termék a tajvani gyártó kínálatában, amely teljesítmény tekintetében felveheti a versenyt az Intel megoldásaival.

0

Nem gyárt több Pentium 4 alaplapot a VIA

2003. június 24. 15:13

Tajvani hírek szerint a VIA hamarosan megszünteti alaplapokat gyártó VPSD (VIA Platform Solutions Division) részlegének működését. Az üzletág termékeit a jövőben a First International Computer (FIC) gyártja tovább.

0

Három új nyomtatót mutatott be a Dell

2003. június 24. 14:25

A Dell a mai napon három új nyomtatóval bővítette a kínálatát. Az új termékek között egy munkacsoportoknak szánt lézernyomtató, egy tintasugaras nyomtató, valamint egy multifunkciós készülék található. A termékek az Egyesült Államokban máris kaphatók.

0

Az IBM ma mutatja be Opteron processzoros szerverét

2003. június 24. 11:14

Az IBM várhatóan a ma kezdődő ClusterWorld rendezvényen jelenti be AMD Opteron processzorokra épülő szerverét. A bejelentés helyszínéül szolgáló rendezvény témájából könnyen kikövetkeztethető, hogy a számítógépeket a Nagy Kék elsősorban fürtözéses feladatokra ajánlja.

0

Az Acclaim nem jelentet meg több játékot Nintendo GameCube konzolra

2003. június 24. 10:49

A német nyelvű, számítógépes és videójátékokkal foglalkozó MVC internetes magazinon jelent meg elsőként a hír, mely szerint az Acclaim nem kíván több játékot megjelentetni Nintendo GameCube konzolra. Az értesülést később Rod Cousens, a kiadó vezetője is megerősítette.

0

Power Mac G5: a világ leggyorsabb asztali számítógépe?

2003. június 24. 10:36

[CNET, HWSW] Az Apple elnök-vezérigazgatója tegnap a World Wide Developers Conference 2003 (WWDC) rendezvényen bemutatta a vállalat legújabb asztali számítógép-architektúráját. A Power Mac G5, melynek specifikációi már korábban kiszivárogtak, az Apple állítása szerint jelenleg a világ leggyorsabb asztali számítógépe: teljesítménye felülmúlja az Intel architektúrára épülő legerősebb PC-k teljesítményét is.

0

300 GB kapacitású merevlemezt dobott piacra a Maxtor

2003. június 24. 09:46

A Maxtor tegnap jelentette be, hogy szállítja a viszonteladókhoz legújabb, kifejezetten adattárolásra kifejlesztett, rekord kapacitással rendelkező 300 GB-os merevlemezét. A Hard Drive Retail Kit dobozos terméket elsősorban PC-k továbbfejlesztésére kínálja a vállalat, nem kevesebb, mint 400 dolláros áron.

0

Kétprocesszoros rendszerekbe szánt Itanium az Inteltől

2003. június 23. 19:42

[CNET] Az Intel ma mutatta be Pentium 4 processzorcsaládjának leggyorsabb tagját és egyben a világ leggyorsabb asztali processzorát. Néhány napon belül újabb processzor-bejelentés várható a vállalattól: egy korábban nem beharangozott Itanium 2-modellről lebbenti fel a fátylat a cég nagyvállalati üzletága.

0

Egyre népszerűbb az NVIDIA nForce2

2003. június 23. 19:07

A tajvani DigiTimes beszámolója szerint az NVIDIA nForce2 lapkakészlete egyre nagyobb piaci részt hasít ki magának az AMD Athlon és Duron processzorokhoz szánt chipsetek piacán. A számos integrált funkciót tartalmazó és kimagasló teljesítményt nyújtó lapkakészlet komoly veszélyt jelent az ebben a szegmensben korábban domináns pozícióban lévő VIA számára.

0

Kacsának bizonyult az Xbox 2-megjelenésről szóló hír

2003. június 23. 17:39

Alaptalannak bizonyult az a híradás, mely szerint a Microsoft elnök-vezérigazgatója 2006-ot jelölte volna meg az új generációs Xbox játékkonzol megjelenési éveként. A hírről beszámoló japán gazdasági lap később elismerte, hogy tévedésből tulajdonították a kijelentést Steve Ballmernek.

0

Az Intel bejelentette 3,2 GHz-es Pentium 4 processzorát

2003. június 23. 15:47

Az Intel bejelentette 3,2 GHz-es Pentium 4 processzorát, amely várhatóan az utolsó Northwood magos asztali chip a vállalat kínálatában. A 3,2 GHz-en futó, 800 MHz-es rendszerbuszt használó és Hyper-Threading technológiát támogató új Pentium 4 processzor a 0,13 mikronos csíkszélességű Northwood magra épül és 512 kbyte másodszintű gyorsítótárat tartalmaz. Listaára ezer darabos megrendelés esetén 637 dollár.

0

Az ATI bejelentette új alaplapi chipkészleteit

2003. június 23. 12:41

Az ATI Technologies bejelentette DirectX 8.1 gyorsítást biztosító integrált grafikus maggal rendelkező chipkészleteit asztali számítógépek és notebookok számára.

0

Megérkezett a Microsoft legújabb, kéziszámítógépekre fejlesztett operációs rendszere

2003. június 23. 12:02

[News.com] A korábbi várakozásoknak megfelelően ma jelentette be legújabb mobil operációs rendszerét a Microsoft. A kéziszámítógépek legújabb generációit már az új névvel illetett Windows Mobile 2003 Software for Pocket PC operációs rendszer hajtja majd. Bár az új verzió korántsem jelent akkora előrelépést a hordozható gépekre fejlesztett operációs rendszerek piacán mint az előd Pocket PC 2002 OS, az új változat több, eddig hiányolt funkcióval, képességgel gazdagodott.

0

A HP hivatalosan nyilatkozott az Athlon 64-alapú számítógépről

2003. június 20. 12:43

A napokban beszámoltunk róla, hogy a HP gőzerővel dolgozik egy Athlon 64 processzorra épülő asztali számítógép tervein. A vállalat hivatalos álláspontja szerint a szóban forgó konfiguráció tervei már régebbre datálódnak, a gépet a koreai piacra szánta a cég és ebben a formában nem fog megjelenni.

0

Már 2,5 millió példányban kelt el az Enter the Matrix

2003. június 20. 11:38

Noha a szaksajtó erőteljesen kritizálta a Mátrix mozifilm-sorozat második része alapján készült Enter the Matrix számítógépes játékot, a szoftver eladásai remekül alakulnak. Az Atari közölte, hogy a május 15-i megjelenés óta világszerte már 2,5 millió példány kelt el a programból.

0

Kiszivárogtak a Power Mac G5 hivatalos specifikációi

2003. június 20. 09:50

[CNET] Az Apple on-line boltjának weboldalán rövid időre felbukkantak a vállalat még be nem jelentett Power Mac G5 számítógépének specifikációi. A várakozások szerint az IBM által gyártott processzorra épülő nagyteljesítményű rendszerek a jövő héten mutatkoznak be.

0

Ballmer: 2006-ban érkezik az új Xbox

2003. június 20. 09:04

[CNET] A Microsoft elnök-vezérigazgatója a vállalat vezetői közül először beszélt arról, hogy mikor várható az Xbox játékkonzol új generációjának bemutatója. Steve Ballmer 2006-ot jelölte meg a készülék megjelenésének éveként.

0

Megjelent az első Colin McRae Rally 04 videó

2003. június 19. 17:45

Megjelent az első, közel 10 MB-os videó a Colin McRae Rally 04 című játékból, és már le is tölthető a hivatalos honlap ról. A program az előző, harmadik résszel ellentétben nem fog megjelenni PC-re, ugyanis a jelenlegi tervek szerint csak Xbox és PlayStation 2 konzolokra fogják kiadni az idei karácsonyi szezonban.

0

Készül a Battlefield 1942 folytatása: irány a vietnámi dzsungel!

2003. június 19. 16:03

A világ egyik legnagyobb kiadójának számító Electronic Arts bejelentette, hogy készül a Battlefield 1942 háborús játékuk folytatása, mely a Battlefield Vietnam címet fogja viselni. A Digital Illusions kanadai részlege által végzett munkálatok jól haladnak, így akár már a jövő év elejére elkészülhet a program.

0

Athlon 64: mit takarnak az új kódnevek?

2003. június 19. 13:58

Amikor az AMD utoljára frissítette a processzorokra vonatkozó terméktervét, új kódnevek is felbukkantak rajta. Mindezidáig nem lehetett tudni, pontosan milyen hardvereket is takarnak a San Diego, Victoria és Odessa elnevezések, azonban a VR-Zone cikke nyomán ezekre is fény derült.

0

Az AMD már augusztusban megkezdi az Athlon 64 szállítását

2003. június 19. 10:29

Tajvani alaplapgyártóktól származó hírek szerint az AMD már augusztusban megkezdi Athlon 64 processzorainak szállítását. A piaci premier időpontja az AMD szerint azonban továbbra is szeptemberre esik, a lépés célja valószínűleg az, hogy a hivatalos bejelentés időpontjában már boltokban lehessenek az első konfigurációk.

0

Radeon 9600 Pro chipes videokártya a Herculestől

2003. június 19. 08:15

[Digit-Life] A Hercules nemrégiben jelentette be 3D Prophet videokártya-családjának újabb tagját. A 3D Prophet 9600 Pro, amint az a nevéből kitalálható, az ATI Radeon 9600 Pro grafikus processzorra épül.

0

Boltokban a BFG GeForce FX 5900 Ultra chipes videokártyája

2003. június 18. 20:49

A kifejezetten számítógépes játékra optimalizált PC-ket gyártó Alienware és a BFG Technologies bejelentették, hogy megvásárolhatóak az Asylum GeForce FX 5900 Ultra videokártyával szerelt Area-51 fantázianevű konfigurációk.

0

Szállítja új, csúcskategóriás szervereit az IBM

2003. június 18. 16:00

Az IBM bejelentette, hogy a mai napon megkezdte csúcskategóriás mainframe és UNIX szervereinek szállítását az ügyfelek felé. A vállalat májusban mutatta be Power4+ processzorokta épülő eServer p690 UNIX-szerverét, valamint eServer z990 mainframe számítógépét.

0

Jövő hétfőn érkezik az ATI új integrált chipkészlete

2003. június 18. 14:05

Pletykák szerint az ATI Technologies június 23-án fogja bejelenteni RS300 kódnéven fejlesztett chipkészletét, amely Pentium 4 processzorokat támogat. A kanadai gyártó lapkakészlete integrált videovezérlőt tartalmaz, amely teljes DirectX 8.1 gyorsítást kínál.

0

A Samsung Electronics multifunkciós digitális lézernyomtatót mutatott be

2003. június 18. 12:28

A hazai lézernyomtató-piacon is egyre terjeszkedő Samsung Electronics új multifunkciós lézernyomtatót mutatott be. Az új készüléket a lehető legkevesebb helyet igénylőre tervezték, a papírtartó tálcák ennek megfelelően a készülék belsejében találhatók. A minden funkciót ellátó készülék így nem foglal több helyet, mint egy egyszerű lézernyomtató, ez pedig komoly előny lehet egy kis irodában.

0

Athlon 64 processzoros számítógépet tervez a HP

2003. június 18. 11:16

A HP weboldalán található dokumentum tanúsága szerint a vállalat javában dolgozik egy Athlon 64 processzoros konfiguráció fejlesztésén. A számítógép egyelőre t182k kódnéven ismert a cég berkein belül.

0

PCI Express- és DDR2-támogatás az Intel szerverekbe szánt lapkakészleteiben

2003. június 18. 09:17

[Mmd, HWSW] Az Intel tegnap jelentette be, hogy egymillió darab nagyvállalati felhasználásra szánt lapkakészletet szállított le a szerver- és munkaállomás-chipsetek új generációjának 2002. első negyedévi bevezetése óta. A vállalat egyben beszámolt arról is, hogy jövőre e piaci szegmensben is bevezeti az olyan új technológiák támogatását, mint a PCI Express és a DDR2 memória.

0

Titokban fejlesztette a Game Boy ellenfelét a Sony: az "ET Project" titkai

2003. június 17. 15:29

A Sony által 2004-ben bemutatandó hordozható konzol, a PlayStation Portable (PSP) nem az első ilyen jellegű készülék a cégtől -- derül ki a Nikkei BP írásából. A szórakoztatóelektronikai cég 2000-ben már piacra akart dobni egy Game Boyhoz hasonló hordozható jétékkonzolt, azonban belső érdekellentétek miatt a készülék végül nem került boltokba.

0

Lendületben a DDR400 SDRAM

2003. június 17. 12:46

A Hynix Semiconductor bejelentette, hogy 512 Mbites DDR400 SDRAM memóriachipjei és ezen memóriachipekre épülő memóriamoduljait az Intel bevizsgálta és validálta i865 és i875 chipkészleteivel való együttműködésre.

0

Az x86 huszonöt éve

2003. június 17. 12:04

A múlt hét hétfőjén volt huszonöt éve, hogy az Intel piacra dobta első iAPX86 (Intel Advanced Processor Architecture) architektúrára épülő mikroprocesszorát. Az x86 utasításkészlet-architektúra -- ahogy azóta nevezik -- minden esetlengesége ellenére 1978 óta töretlen népszerűségnek örvend: negyed évszázad alatt csak az Intel egymilliárd x86-os processzort forgalmazott.

0

Európában a Linux előretörése várható

2003. június 17. 08:39

[IDG] Az IDC piackutató vállalat tegnap kiadott jelentése szerint négy év múlva a linuxos szerverek forgalma darabszám szerint megháromszorozódik, míg értékben megkétszereződik kontinensünkön. A felmérést a cég a szeptember elején Angliában megrendezésre kerülő LinuxWorld szakkiállítás szervezőinek megbízásából készítette.

0

Feltörték a GameCube másolásvédelmét

2003. június 16. 19:08

A StarCube nevű cracker-csapat azt állítja, hogy sikerült feltörnie a GameCube másolásvédelmét. A Nintendo konzolja speciális, 1,5 Gbyte kapacitású mini-DVD lemezt használ, amelyet a Matsushita fejlesztett ki.

0

A Trident felvásárlásával ütőképes szereplővé válhat a Xabre

2003. június 13. 17:17

Tegnap a felek hivatalosan is megerősítették a korábbi lapértesüléseket, melyek szerint a Silicon Integrated Systems (SiS) nemrég éltre hívott, grafikus processzorokat fejlesztő leányvállalata megvásárolta a nagy múltú Trident Microsystems hasonló profilú üzletágát. Az ügylet lezárultát követően a Trident a digitális szórakoztatóelektronikai eszközök piacára koncentrál majd.

0

GeForce FX 5900 chipes videokártyák serege a Leadtektől

2003. június 13. 16:43

A Leadtek nem kevesebb mint 4 videokártyát mutatott be, amelyek az NVIDIA GeForce FX 5900 és GeForce FX 5900 Ultra grafikus processzoraira épülnek. Az egyes modellek a videochip típusában, illetve a videobemenet meglétében térnek el egymástól.

0

G-MAX márkanéven dobja piacra új termékeit a Gigabyte

2003. június 13. 15:43

[DigiTimes] A Gigabyte Technology a nagy márkabevezetési évnek nevezte el az idei, 2003-as esztendőt, derül ki Richard Ma, a Gigabyte alelnöke június 10-én mondott beszédéből. A Gigabyte márkajelzésű alaplapok és videokártyák mellett G-MAX márkajelzésű komplett rendszereket és egyéb termékeket is piacra dob a vállalat a közeljövőben.

0

Egyedi hűtés az Albatron videokártyáin

2003. június 12. 18:51

A tajvani Albatron Technology ma számolt be arról, hogy megkezdte az egyedi hűtőrendszerrel ellátott és rendhagyó csomagolásban kínált, NVIDIA GeForce FX5900 grafikus processzorra épülő videokártyáinak gyártását.

0

Intel és AMD: a jövő tranzisztorai

2003. június 12. 17:36

A héten zajlik Japánban a félvezetőgyártás legújabb fejleményei bemutatásának fórumot adó, évente megrendezésre kerülő VLSI Symposium konferencia. A rendezvényen számos iparági nagyágyú ismertette új fejlesztéseit. Cikkünkben az Intel és az AMD legújabb eredményeit mutatjuk be röviden.

0

A SiS felvásárolta a Trident grafikus lapkákat fejlesztő üzletágát

2003. június 12. 10:06

A tajvani DigiTimes beszámolója szerint a Silicon Integrated Systems (SiS) nemrég éltre hívott, grafikus processzorokat fejlesztő leányvállalata megvásárolta a nagy múltú Trident Microsystems hasonló profilú üzletágát. A meglepő ügylet részletei egyelőre nem ismertek.

0

Június 23-án érkezik a Pocket PC 2003 operációs rendszer

2003. június 12. 09:23

[CNET] A céghez közeli források szerint a Microsoft június 23-án mutatja be tenyérgépekbe szánt operációs rendszerének legújabb változatát. A Windows for Pocket PC 2003 szoftver azonban nem tartalmaz lényeges változtatásokat elődjéhez képest: az Ozone kódnéven fejlesztett alkalmazás csupán néhány új funkcióval gazdagodik.

0

Felhasználóbarát Serial ATA merevlemezek a Western Digitaltól

2003. június 11. 16:18

A Western Digital ma számolt be arról, hogy megkezdte nagysebességű tányérokkal szerelt Serial ATA merevlemezeinek forgalmazását. A legfeljebb 250 Gbyte tárolókapacitással rendelkező Caviar Special Edition Serial ATA sorozat néhány egyedi különlegességgel is büszkélkedhet.

0

A jövő héten jelenik meg a Mac OS X-et támogató QuarkXPress 6.0 kiadványszerkesztő alkalmazás

2003. június 11. 10:28

[News.com] A Quark bejelentette, hogy elhárulhat végre az utolsó akadály is számos munkára fogott Macintosh gép Mac OS X-re történő átállása elől. A vállalat jövő héten dobja piacra a QuarkXPress rendkívül régóta várt, Mac OS X-et támogató 6-os változatát. A QuarkXPress kiadványszerkesztő alkalmazás az egyik legnépszerűbb Macintosh program, az új változat megjelentése várhatóan növeli az Apple eladásait is.

0

Új nForce chipkészletek a láthatáron

2003. június 10. 17:06

Az NVIDIA júliusban kezdi meg nForce3 Pro 150 alaplapi chipkészletének sorozatgyártását, pár hónappal később pedig már az nForce3 Pro 250 is a gyártósorokon lehet. Az év végére már a PCI Expresst támogató NVIDIA chipkészletek mintapéldányai is elkészülhetnek.

0

Új IBM blade szerver a telekommunikációs iparágnak

2003. június 10. 16:24

[Mmd] Az IBM a telekommunikációs iparág iránti elkötelezettségét megerősítve új részleteket tett közzé a jövőre piacra kerülő eServer BladeCenter T szerverről. Az eServer BladeCenter T rendszer kapcsán az IBM kibővíti az Intellel meglévő együttműködését az IBM eServer BladeCenter termékcsaládra is.

0

A forráskód kommentárjai alapján jogosak lehetnek az SCO Group vádjai

2003. június 6. 20:32

[CMPnet Asia] A SCO Group IBM ellen folyó szellemi tulajdonnal kapcsolatos ügye újabb szakaszhoz érkezett. Amint arról eddigi híreinkben beszámoltunk, a utahi székhelyű SCO Group az IBM-et szakmai titkok illetéktelen felhasználásával, szerződésszegéssel, versenyellenes magatartással, az SCO érdekeltségeibe való jogellenes beavatkozással vádolja, mert az állítólag lehetővé tette, hogy bizonyos kódrészletek átszivárogjanak az SCO UNIX rendszereiből a Linuxba.

0

Az Oracle 5,1 milliárd dolláros ajánlatot tett a PeopleSoftra

2003. június 6. 14:18

Az Oracle ma váratlanul bejelentette, hogy 6 százalékkal piaci értéke felett, részvényenként 16 dollárért felvásárolná a vállalati szoftvereket gyártó PeopleSoftot. A bejelentés csupán pár nappal azután történt, hogy a PeopleSoft bejelentette, hogy 1,7 milliárd dollárért megvenné a J.D. Edwardsot. A PeopleSoft egyelőre nem kommentálta az Oracle ajánlatát.

0

Kiemelkedően teljesít a Linux a 32 processzoros Itanium szervereken

2003. június 6. 12:32

[CNET] Az Intel mérései szerint egy 32 darab Itanium processzort tartalmazó szerver a Linux operációs rendszerrel ugyanolyan magas tranzakciófeldolgozási teljesítményt nyújt, mint a Windowst vagy UNIX-ot futtató rendszerek. Laboratóriumi körülmények között az Itanium-alapú szerver közel 600 ezer pontot tudott elérni a TPC-C tesztben.

0

Azonnali üzenetkezelés a nyáron megjelenő Microsoft Office-ban

2003. június 6. 10:03

A Microsoft bejelentette, hogy Microsoft Real-Time Communications Server (RTC Server) 2003 Standard Edition termékének neve kibővül az Office szóval. Ez egyértelműen utal arra, hogy ez a kiszolgáló is tagjává válik a Microsoft Office rendszert alkotó programok, kiszolgálók és szolgáltatások családjának, amelyek idén nyáron jelennek meg.

0

Passzív hűtés Opteron processzorokhoz

2003. június 5. 18:37

Az elsősorban extrém memóriamoduljairól ismert egyesült államokbeli OCZ Technology a múlt héten jelentette be AMD Opteron processzorokhoz szánt hűtőbordáját. A vállalat közleménye szerint a ventilátor nélkül is használható Eliminator K8 elsősorban a térrel takarékosan bánó, 1U méretű szerverekben tehet jó szolgálatot.

0

Hat újabb KPMG-irodába szállít ERP rendszert az LLP Budapest

2003. június 5. 14:30

[ComMedia] A magyarországi székhelyű KPMG Central and Eastern Europe, amely könyvvizsgálati, adó-, jogi és pénzügyi szolgáltatásokat kínál, az LLP Budapest által forgalmazott SunSystemset választotta pénzügyi folyamatainak kezelésére hat kelet-európai országban működő irodája számára. Az LLP-vel együttműködve már összesen 11 KPMG-iroda használja a régióban a SunSystems vállalatirányítási rendszert.

0

A Network Associates támogatja a Microsoft Exchange Server 2003-at

2003. június 5. 08:23

[Szezám] A McAfee Security a hét elején, a Microsoft dallasi Tech*Ed rendezvényén bejelentette, hogy a még idén megjelenő Exchange Server 2003-at vírusvédelmi és spamellenes technológiákkal támogatja. Az Exchange levelezés és az együttműködési környezet biztonságossá tétele érdekében a McAfee Security átfogó tartalomvédelmet kínál a vállalati hálózatokhoz.

0

Szabad szoftverekről a Parlament informatikai bizottsága előtt

2003. június 4. 20:32

Több, a szabad szoftverek fejlesztésére, népszerűsítésére létrejött egyesület, illetve szabad szoftvert használó társaság ( LME , FSF.hu , MBSDE , FSN , Matisz ) ismertette elképzeléseiket és válaszolt a képviselők kérdéseire ma az Országgyűlés informatikai és távközlési bizottsága előtt.

0

Alaplap-újdonságok az MSI-től

2003. június 4. 19:26

Számos más alaplapgyártóhoz hasonlóan az MSI is on-line kiállítás keretében mutatja be a SARS miatt elhalasztott Computexen bemutatni tervezett újdonságait. A tajvani vállalat virtuális standján már megtekinthető a VIA KT600 lapkakészletre épülő KT6 Delta és a VIA PT800-at használó PT8 Neo is.

0

Két újabb rész követi az Enter the Matrixot

2003. június 4. 17:57

A Mátrix című film harmadik részének év végi bemutatójával egy időben ugyan újabb, annak univerzumában játszódó játék nem jelenik meg, ám három éven belül trilógiává növi ki magát a játék is. Az Atari brit leányvállalatának szóvivője azt közölte, hogy két újabb Mátrix-játék jelenik meg a jövőben: a tervek szerint az első 2004, míg a második 2006 karácsonyán kerül a boltokba.

0

A Samsung tovább terjeszkedik a hazai lézernyomtató-piacon

2003. június 4. 16:39

[Morpho Communications] A Samsung Electronics Magyar Rt. a mai napon bejelentette nyomtató termékcsaládjának új tagját, az otthoni és kis irodai (SOHO) felhasználásra tervezett ML1510-es lézernyomtatót. Amint arról korábbi hírünkben beszámoltunk, a Samsung 2003. február 4-én jelentette be, hogy hazánkban is elindítja nyomtató üzletágát.

0

Linuxos útmutató a német közhivatalok számára

2003. június 4. 09:20

[IDG] A német belügyminisztérium útmutatót dolgoz ki a nyílt forráskódú szoftverek alkalmazása iránt érdeklődő szövetségi, tartományi és városi közintézmények számára. A dokumentum az átálláshoz szükségesnek ítélt intézkedések meghozatalához nyújt fogódzót.

0

Magyarországon csökkent az illegális szoftverhasználat

2003. június 4. 08:39

2002-ben ismét csökkent hazánkban az illegális szoftverhasználat -- derül ki a BSA (Business Software Alliance) megbízásából az idén nyolcadik alkalommal elkészült felmérésből. A felmérés szerint Magyarországon 2002-ben a szoftverek 45 százaléka volt illegális, ami a 2001-es 48 százalékhoz képest csökkenést jelent, ugyanakkor hazánk mutatója elmarad a világátlag 39 százalékos és a nyugat-európai 35 százalékos illegális szoftverhasználati aránytól.

0

Futuremark és NVIDIA: egy ágyban az ellenséggel

2003. június 3. 16:46

Az NVIDIA és a 3DMark programokat fejlesztő Futuremark tegnap közös sajtóközleményt adott ki, amelyben tisztázni igyekeznek a 3DMark03 tesztprogram kapcsán felmerült vitás kérdéseket. A Futuremark meglepő gyorsasággal fújt visszavonulót és a közleményben igyekszik hangsúlyozni, hogy tévesen nevezte az NVIDIA optimalizációit csalásnak. Az NVIDIA pedig sajnálatosnak tartja, hogy az események idáig fajulhattak.

0

Újabb információk a Prescottról

2003. június 3. 13:53

A jelenlegi útitervek szerint az Intel június 23-án mutatja be 3,2 GHz-es Pentium 4 processzorát. Ezt követően egy teljes negyedéven át nem várható gyorsabb modell a vállalattól, egészen a Prescott magos változatok negyedik negyedéves megjelenéséig.

0

Már három verzióban kapható az AMD Athlon XP 2600+ processzora

2003. június 3. 12:40

[Clubic.com] Hét hónappal a 333 MHz-es rendszerbusszal működő, 2600+-os Athlon XP processzor megjelenése után újabb változat tűnt fel a 2600-as jelölésű processzorból a boltokban. Az AMD ezen processzorából így már nem kevesebb, mint 3 különböző verziót lehet megvásárolni. A legújabb változat természetesen a nemrég bemutatott Barton magra épül.

0

Hamarosan megérkezik az ASUS A7V600

2003. június 2. 18:49

Az ASUSTeK hamarosan piacra dobja VIA KT600 lapkakészletre épülő alaplapját. A 400 MHz-es rendszerbuszt igénylő Athlon XP processzorokat támogató A7V600 sorozatgyártása az elkövetkező napokban kezdődik meg.

0

SiS648FX chipes alaplap a Gigabyte-tól

2003. június 2. 11:28

A Gigabyte a múlt hét végén jelentette be Intel Pentium 4 processzorokhoz szánt belépő szintű alaplapját. A GA-8S648FX a SiS648FX lapkakészletre épül.

0

Június végén érkezik a Deerfield és a Madison

2003. június 2. 10:32

Az Intel június 30-án jelenti be hivatalosan Deerfield és Madison magos Itanium 2 processzorait. A 64 bites szerverekbe és munkaállomásokba szánt lapkák specifikációi és teljesítményadatai már régóta nyilvánosak.