:

Szerző: Bodnár Ádám

2003. június 11. 17:19

A Micron leszállította első GDDR3 memóriachipjeit

A Micron Technology ma bejelentette, hogy leszállította az iparág első GDDR3 szabványú memóriachipjeit az ATI és az NVIDIA számára.

A Micron Technology ma bejelentette, hogy leszállította az iparág első GDDR3 szabványú memóriachipjeit az ATI és az NVIDIA számára.

A GDDR3 egy következő generációs memóriaszabvány, amely elsősorban villámgyors memóriát igénylő alkalmazási területeken, azaz grafikus kártyákon és hálózati eszközökben terjedhet el. Korábban a GDDR3 legnagyobb támogatója az ATI volt, azonban a Micron bejelentése alapján úgy tűnik, az NVIDIA is alkalmazni fogja a szabványnak megfelelő chipeket.

Az NVIDIA korábban a GDDR-II szabvány mellett tette le a voksát. A problémát az jelenti, hogy az ATI által GDDR3-nak keresztelt specifikáció kísértetiesen hasonlít az NVIDIA és a Samsung együttműködésében készülő GDDR2 specifikációhoz.

A két tervezet közötti különbség mindössze annyi, hogy míg a GDDR3 elméletileg képes akár 1,6 Gbit/sec/vezeték sebesség elérésére is, addig a GDDR2 jelenlegi felső sebességhatára 1 Gbit/sec/vezeték. A Samsung képviselője szerint azonban a GDDR2 specifikáció módosításával a magasabb sebességküszöb is elérhető lesz.

Terry Lee, a Micron marketingért felelős részlegének vezetője elmondta, hogy a GDDR3 chipeket a vállalat 0,11 mikronos csíkszélességű technológiával állítja elő. Lee szerint jelenleg a GDDR3 szabvány biztosítja a legnagyobb sávszélességet vezetékenként és összesítve is.

"A GDDR3 50 százalékkal nagyobb sávszélességet biztosít, ugyanakkor a fogyasztás csak fele akkora, mint a GDDR-II esetében" -- mondta Lee. "Ezen előnyök miatt véleményünk szerint a GDDR3 elsőként csúcskategóriás grafikus eszközökben és nagysebességű hálózati berendezésekben kerül alkalmazásra."

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 02:03

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.