:

Szerző: roberto

2003. június 6. 11:23

Gigabites hálózatokhoz adaptált TCP protokoll készül Kaliforniában

[netlab.caltech.edu] A gigabites hálózatok által biztosított

[netlab.caltech.edu] A gigabites hálózatok által biztosított sávszélességet hatékonyabban kihasználó szállítási rétegbeli protokollon dolgoznak a pasadenai California Institute of Technology (Caltech) szakemberei. A még fejlesztés alatt álló protokoll kompatibilis a már meglévő hálózati eszközökkel és útválasztási technológiákkal, ám hardveres és szoftveres változásokat igényel az adatokat feladó állomásokon. A FAST (Fast Active Queue Management Scalable Transmission Control Protocol) technológiát használó állomások kevésbé terhelik le a rendelkezésre álló útvonalakat, ugyanis a hagyományos TCP csúszóablakos módszer helyett időzítési adatok alapján képesek megállapítani az egyes útvonalakon adatvesztés nélkül elküldhető információmennyiség felső határát, így csökken a torlódások kialakulásának az esélye is.

A TCP ablakozási technika lényege, hogy a fogadó állomás a megkapott adatokról nyugtát küld a feladónak, amellyel egyúttal elkéri a következő ablaknyi adatot is. Ha a nyugta késve érkezik, akkor a feladó kisebb ablakméret mellett újra és újra elküldi az adatokat, amíg végül meg nem kapja a nyugtát. Míg ez a technika jól működik a mai hálózatokban, gigabites nagyságrendű sávszélesség mellett rendkívül instabillá és megbízhatatlanná válik. A Caltech kutatói a genfi CERN központ munkatársaival együttműködve azonos körülmények közt, standard csomagméretet és egyetlen adatfolyamot használva összevetették a Linux TCP és az új FAST hatékonyságát, és megállapították, hogy a TCP átlagosan csupán 27 százalékos hatékonysággal működik (266 Mb/s), míg a FAST átlaga elérte a 95 százalékot (925 Mb/s).

A kutatók szerint a FAST a 10 és 100 Gb-es hálózatokban is jól fog teljesíteni, míg a ma használt TCP a sávszélesség növekedésével egyre kiszámíthatatlanabbá válik, így a jövő hálózatainak egyik legnagyobb kihívása már nem a fizikai átviteli közeg és a hozzájuk kapcsolódó egyéb hardverek "gyorsítása" lesz, hanem a felsőbb rétegekben használt protokolloknak a skálázhatóvá tétele. A hírek szerint a Caltech már tárgyalásokat folytat a FAST technológia mozgókép-továbbításban való felhasználásáról a Microsofttal és a Disney-vel.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 18:58

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.