Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2003. június 4. 08:39

Magyarországon csökkent az illegális szoftverhasználat

2002-ben ismét csökkent hazánkban az illegális szoftverhasználat -- derül ki a BSA (Business Software Alliance) megbízásából az idén nyolcadik alkalommal elkészült felmérésből. A felmérés szerint Magyarországon 2002-ben a szoftverek 45 százaléka volt illegális, ami a 2001-es 48 százalékhoz képest csökkenést jelent, ugyanakkor hazánk mutatója elmarad a világátlag 39 százalékos és a nyugat-európai 35 százalékos illegális szoftverhasználati aránytól.

HIRDETÉS

[HWSW] 2002-ben ismét csökkent hazánkban az illegális szoftverhasználat -- derül ki a BSA (Business Software Alliance) megbízásából az idén nyolcadik alkalommal elkészült felmérésből. A felmérés szerint Magyarországon 2002-ben a szoftverek 45 százaléka volt illegális, ami a 2001-es 48 százalékhoz képest csökkenést jelent, ugyanakkor hazánk mutatója elmarad a világátlag 39 százalékos és a nyugat-európai 35 százalékos illegális szoftverhasználati aránytól.

A BSA az International Planning and Research Corporation (IPR) nevű független piackutató céget bízta meg a vizsgálat elvégzésével. A vizsgálat a világ hat nagyobb régiójában, 26 üzleti szoftverrel kapcsolatban értékelte ki az értékesítési adatokat és a piaci információkat. A vizsgálat két adatállomány egyeztetéséből állt: az egyik az új szoftverek iránti kereslet, a másik az új szoftverek legálisan értékesített mennyisége. Az adatok két elsődleges forrásból származtak: a szoftverértékesítésekkel kapcsolatban a BSA tagvállalatai szolgáltattak információkat, a piacról a MetaFacts, Inc. nevű, a technológiai piac kutatásával foglalkozó vállalat tájékoztatott.

A kutatásból kiderült, hogy a szoftverillegalitási arány Magyarországon az 1994-ben mért 76 százalékról 2002-ben 45 százalékra csökkent, ami 31 százalékos javulást jelent a szoftverhasználat terén. Az illegális szoftverhasználat Magyarországon nyolc év alatt háromszor nagyobb mértékben csökkent, mint a világátlag; az elmúlt időszakban világviszonylatban 10 százalékkal mérséklődött az illegális szoftverek aránya.

Szoftverhasználat szempontjából a világ legbecsületesebb lakói az Amerikai Egyesült Államokban élnek: itt a programok mindössze 23 százaléka illegális. A legtöbb kalózszoftver Vietnamban található, az itt használt programok 95 százaléka nem jogtiszta, sőt, még emelkedő tendencia is megfigyelhető, hiszen tavalyelőtt a szoftvereknek "csak" a 94 százaléka volt illegális. A legtöbb illegális szoftverrel rendelkező országok top 25-ös listáján szerepel egyébként Oroszország (89 %), Ukrajna (89 %), Románia (70 %) és Bulgária (68 %) is.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 4. 17:40

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.