Szerző: Barna József

2003. június 26. 14:01

Vörös vihar SuSE Linuxszal

[NewsFactor] A szuperszámítógépeket fejlesztő Cray nemrégiben jelentette be, hogy az Egyesült Államok energiaügyi minisztériumának nukleáris biztonságért felelős kutatólaboratóriuma részére építendő Red Storm rendszeren a SuSE Linux-disztribúciója fut majd. Az AMD 64 bites Opteron processzoraira épülő vörös vihar a világ leggyorsabb szuperszámítógépének címére pályázik.

[NewsFactor] A szuperszámítógépeket fejlesztő Cray nemrégiben jelentette be, hogy az Egyesült Államok energiaügyi minisztériumának nukleáris biztonságért felelős kutatólaboratóriuma részére építendő Red Storm rendszeren a SuSE Linux-disztribúciója fut majd. Az AMD 64 bites Opteron processzoraira épülő "vörös vihar" a világ leggyorsabb szuperszámítógépének címére pályázik.

A bejelentés jelentős presztízsgyőzelmet jelent a SuSE számára, amely régóta küzd a Red Hattel a vállalati felhasználók kegyeiért. Joseph Eckert, a SuSE marketingért felelős alelnöke elmondta, hogy nem véletlenül esett a Cray választása a német cégre: a SuSE már három éve működik együtt az AMD-vel a 64 bites Opteron processzorokhoz írt operációs rendszer fejlesztésében, így a SuSE tekinthető az architektúra szakértőjének. "A termék [ti. az AMD Opteron processzor] bejelentésének idején a SuSE Linux volt a platformhoz elérhető egyetlen 64 bites operációs rendszer" -- mondta Eckert.

Elemzők szerint a SuSE erőssége számos riválisával, így a Red Hattel szemben, hogy a legnépszerűbb vállalati alkalmazások hitelesítve vannak a platformra. Eckert hozzátette még, hogy e projekt egyben a Linux számára is komoly győzelmet jelent. "Ez a projekt megmutatja, hogy mire is képes a Linux. Egy 64 bites klaszter kiépítése, ez egyszerűen fantasztikus!" -- tette hozzá.

Amint arról korábban hírt adtunk, a 90 millió dolláros költséggel megépítendő Red Storm lelkét 16 000-nél is több AMD Opteron processzor adja majd, és a Sandia National Laboratory célkitűzései szerint a szuperszámítógép számítási kapacitása idővel eléri a 100 billió műveletet másodpercenként. A Sandia a Lockheed Martin tulajdonában lévő Sandia Corporation által üzemeltetett tudományos laboratórium, amely az Egyesült Államok energiaügyi minisztériumának nukleáris biztonságért felelős osztálya számára végez kutatásokat. A Sandia laboratóriumában készülnek az USA nukleáris fegyvereinek alkatrésztervei, illetve állami megrendelésre itt végeznek számos energiaügyi és környezetvédelmi kutatást.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról