:

Szerző: Barna József

2003. június 24. 10:36

Power Mac G5: a világ leggyorsabb asztali számítógépe?

[CNET, HWSW] Az Apple elnök-vezérigazgatója tegnap a World Wide Developers Conference 2003 (WWDC) rendezvényen bemutatta a vállalat legújabb asztali számítógép-architektúráját. A Power Mac G5, melynek specifikációi már korábban kiszivárogtak, az Apple állítása szerint jelenleg a világ leggyorsabb asztali számítógépe: teljesítménye felülmúlja az Intel architektúrára épülő legerősebb PC-k teljesítményét is.

[CNET, HWSW] Az Apple elnök-vezérigazgatója tegnap a World Wide Developers Conference 2003 (WWDC) rendezvényen bemutatta a vállalat legújabb asztali számítógép-architektúráját. A Power Mac G5, melynek specifikációi már korábban kiszivárogtak, az Apple állítása szerint jelenleg a világ leggyorsabb asztali számítógépe: teljesítménye felülmúlja az Intel architektúrára épülő legerősebb PC-k teljesítményét is.

Az Apple Power Mac G5 számítógépcsalád a 64 bites IBM PowerPC 970 (G5) mikroprocesszorra épül, mely 64 kbyte utasítás- és 32 kbyte adatcache-t tartalmaz, másodszintű gyorsítótárának mérete pedig 512 kbyte. A processzor 16 fokozatú futószalaggal és összesen 12 végrehajtóegységgel rendelkezik, beleértve a dedikált AltiVec SIMD egységet is. A G5 binárisan kompatibilis a 32 bites PowerPC architektúrával, így a régebbi 32 bites alkalmazások változtatás nélkül futtathatók rajta. A processzorokat az IBM 0,13 mikronos csíkszélességgel gyártja East Fishkill-i üzemében.

A Power Mac G5 három konfigurációban lesz megvásárolható augusztustól. A csúcsmodell két darab 2 GHz-es G5 processzort tartalmaz, két független, 1 GHz-en futó rendszerbuszt használ, kétcsatornás DDR400 memóriavezérlővel, legfeljebb 8 Gbyte memória fogadására alkalmas 8 DDR DIMM foglalattal, 8x AGP foglalattal, Radeon 9600 Pro grafikus vezérlővel, 3 PCI-X foglalattal és 160 Gbyte méretű Serial ATA merevlemezzel rendelkezik. A két olcsóbb konfiguráció lassabb, 1,8 és 1,6 GHz-es processzorral és NVIDIA GeForce FX 5200 grafikus vezérlővel kerül forgalomba.

Mindhárom modell rendelkezik továbbá gigabites hálózati vezérlővel, egy FireWire 800, két darab FireWire 400 és három darab USB 2.0 porttal, valamint támogatja az 54 Mbps adatátviteli sebességet biztosító Airport Extreme vezeték nélküli hálózatot és a Bluetooth kapcsolatot. Az alaplapi vezérlőlapkák közötti kapcsolatot az AMD által kifejlesztett HyperTransport interfész biztosítja.

Az Apple vitatható módszertan mentén végzett mérései szerint a Power Mac G5 teljesítménye felülmúlja a jelenleg leggyorsabb Intel alapú PC-k teljesítményét. Az egyprocesszoros Power Mac G5 a lebegőpontos teljesítményt mérő SPEC_fp tesztben 21 százalékkal múlja felül a 3 GHz-es Intel Pentium 4 processzorra épülő Dell Dimension 8300 PC-t, míg integer teljesítménye 10 százalékkal gyengébb. Kétprocesszoros környezetben azonban a Power Mac G5 41 százalékkal nyújt jobb teljesítményt SPEC_fp alatt és 3 százalékkal SPEC_int alatt, mint a kétprocesszoros, 3,06 GHz-es Xeon processzorral szerelt Dell Precision 650 munkaállomás. Egyes alkalmazások (Adobe Photoshop, Logic Audio, Genentech Blast) futtatása során a Power Mac G5 előnye még látványosabb.

Az új termékek bejelentése kapcsán Steve Jobs -- aki elismerte, hogy a korábban kiszivárgott specifikációk valósak voltak és véletlenül kerültek ki idő előtt a vállalat online boltjának honlapjára -- büszkén szólt a Power Mac G5 kimagasló teljesítményéről, és elmondta: "A 64 bites forradalom elkezdődött, a személyi számítógép már sosem lesz olyan, mint korábban." Jobs elmondása szerint a számítógép-családban alkalmazott processzorok sebessége egy éven belül elérheti a 3 GHz-es sebességet is.

A Power Mac G5 számítógépek augusztustól lesznek megvásárolhatók. A csúcsmodell ára 2999 dollár, míg a két alacsonyabb teljesítményű változat 2399, illetve 1999 dollárba kerül majd. A rendszerekre a Mac OS X Jaguar operációs rendszert telepíti a vállalat, mely nem használja ki a PowerPC 970 processzor képességeit. A vásárlók azonban egy kupont is kapnak a számítógép mellé, mellyel szeptemberben, az operációs rendszer új generációja (Panther) tervezetett megjelenésének idején ingyenesen frissíthetnek az új Mac OS 10.3-ra.

A Power Mac G5 sorozatról részletes információk az Apple honlapján olvashatók.

Szólj hozzá a fórumban!

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 01:19

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.