:

Szerző: Bodnár Ádám

2003. június 4. 09:47

Linuxot futtató asztali gépet dobott piacra Indiában az IBM

[CNET] Az IBM Indiában egy Linux operációs rendszert futtató asztali gépet dobott piacra. A konfiguráció azonban nem a széles tömegek számára kínált olcsó rendszer, az ára igencsak borsosnak tekinthető.

[CNET] Az IBM Indiában egy Linux operációs rendszert futtató asztali gépet dobott piacra. A konfiguráció azonban nem a széles tömegek számára kínált olcsó rendszer, az ára igencsak borsosnak tekinthető.

A vállalat szóvivője, Vandana Rao elmondta, hogy ez az első linuxos asztali gép az IBM kínálatában, noha a nemrégiben bejelentett ThinkCentre M50 konfigurációk is rendelhetők Linux operációs rendszerrel. "A Linux az IBM stratégiájának szerves része" -- közölte Rao.

A szóvivő elmondása szerint a NetVista A30 számítógépeket elsősorban kis- és közepes vállalkozásoknak, valamint otthoni irodáknak szánja az IBM. A konfiguráció Pentium 4 processzort tartalmaz, az optikai meghajtója azonban csupán CD-ROM. Ennek fényében elég magasnak tűnhet a 39 ezer rúpiás, azaz 850 dolláros ár.

Az IBM nem hozott nyilvánosságra több részletet, a cég nem közölte, milyen Linux fut a gépen, milyen támogatást nyújtanak hozzá vagy hogy miért ilyen magas a gép ára. A vállalat képviselője azonban elmondta, hogy egyelőre valószínűtlen hogy a linuxos számítógépet Indián kívül is értékesítenék.

A HP nemrégiben Linux operációs rendszert futtató notebookokat dobott piacra Thaiföldön. A thai kormány által támogatott projekt keretében a polgárok rendkívül olcsón, mintegy 400 dollárért juthatnak hozzá a noteszgépekhez, amelyeken egy speciális, Thai nyelvű Linux-disztribúció, a TLE Linux fut.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 19:24

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.