Szerző: Bodnár Ádám

2003. június 2. 10:32

Június végén érkezik a Deerfield és a Madison

Az Intel június 30-án jelenti be hivatalosan Deerfield és Madison magos Itanium 2 processzorait. A 64 bites szerverekbe és munkaállomásokba szánt lapkák specifikációi és teljesítményadatai már régóta nyilvánosak.

Az Intel június 30-án jelenti be hivatalosan Deerfield és Madison magos Itanium 2 processzorait. A 64 bites szerverekbe és munkaállomásokba szánt lapkák specifikációi és teljesítményadatai már régóta nyilvánosak.

A Madison 0,13 mikronos csíkszélességű gyártástechnológiával készül és a jelenlegi információk szerint kétféle változatban kerül piacra. Az egyes változatok az órajelben és a harmadszintű gyorsítótár méretében térnek el egymástól: a processzor 4 vagy 6 Mbyte L3 cache-t tartalmazhat, az órajele pedig 1,4 GHz vagy 1,5 GHz lesz. A legnagyobb, 6 Mbyte-os harmadszintű gyorsítótárat tartalmazó modell 410 millió tranzisztort tartalmaz.

Az 1,5 GHz-en futó, 6 Mbyte L3 gyorsítótárat tartalmazó csúcsmodell listaára 4226 dollár lesz, az 1,4 GHz-es, 4 Mbyte harmadszintű cache-sel szerelt kivitelért pedig 2247 dollárt kér az Intel, vagyis az árak megegyeznek a jelenleg piacon levő Itanium 2 változatok áraival.

A HP és az Intel szerint a Madison magos chip a várakozásoknak megfelelően 30-50 százalékkal kínál nagyobb rendszerteljesítményt a jelenleg is piacon levő McKinley magos változatnál. Az online tranzakciófeldolgozási sebességet mérő TPC-C tesztben jelenleg egy Madison magos Itanium 2 processzorokkal szerelt HP Superdome szerveré a legmagasabb eredmény, 707 102 tpmC pont. A 64 processzoros gépet a listán egy 32 processzoros IBM eServer p690 rendszer követi 680 613,12 tpmC ponttal.

Míg a Madisont elsősorban nagyteljesítményű szerverekbe szánja az Intel, a Deerfield magos processzoroknak a munkaállomásokban és a legfeljebb 2 processzort tartalmazó szerverekben kell helytállnia. A Deerfield 1,3 GHz-es működik és 3 Mbyte L3 cache-t tartalmaz majd, a listaára 1338 dollár lesz.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról