:

Szerző: Bodnár Ádám

2003. június 23. 12:41

Az ATI bejelentette új alaplapi chipkészleteit

Az ATI Technologies bejelentette DirectX 8.1 gyorsítást biztosító integrált grafikus maggal rendelkező chipkészleteit asztali számítógépek és notebookok számára.

Az ATI Technologies bejelentette DirectX 8.1 gyorsítást biztosító integrált grafikus maggal rendelkező chipkészleteit asztali számítógépek és notebookok számára.

A Radeon 9100 grafikus magot tartalmazó Radeon 9100 IGP és Mobility Radeon 9100 IGP chipkészletek kétcsatornás DDR400 SDRAM vezérlővel rendelkeznek és támogatják a 800 MHz-es front side busszal működő Pentium 4 processzorokat, valamint a Hyper-Threading technológiát. Amennyiben az integrált videovezérlő teljesítménye nem lenne elengendő a felhasználó számára, a rendszert tetszőleges AGP8X videokártyával bővítheti.

Az integrált grafikus mag a rendszermemóriából legfeljebb 128 Mbyte memóriát képes a maga számára lefoglalni. A Radeon 9100 IGP és Mobility Radeon 9100 IGP újdonsága a Surroundview technológia, amely a rendszerben található videokártya segítségével lehetővé teszi három monitor meghajtását is. A lapka természetesen támogatja az ATI-tól megszokott szolgáltatásokat, mint a FullStream és a HydraVision. A videovezérlő természetesen hardveres DVD-lejátszás gyorsítással is rendelkezik és TV-kimenetet is támogat.

Az új chipkészletekhez az ATI a már piacon levő IXP southbridge chipeket ajánlja. Az IXP 200 és IXP 250 southbridge chipek 3Com hálózati vezérlőt, USB 2.0 felületet és hatcsatornás audiokontrollert is tartalmaznak. A professzionális piacra szánt IXP 250 ezen felül távolról menedzselhető hálózati funkciókat és WOL (wake on LAN) szolgáltatást is kínál.

Az ATI közleménye szerint a Radeon 9100 IGP és Mobility 9100 IGP chipkészletek szállítása a nyár folyamán kezdődik meg. A chipeket az iparág vezető alaplap- és notebook-gyártói támogatják, az ATI közleménye szerint a termékek hamarosan megtalálhatók lesznek az Asus, Arima, Compal, FIC, Gigabyte, Lite-On, MSI, PC Partner, Quanta, Shuttle, Sapphire és az Uniwill kínálatában.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 16:39

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.