Szerző: Bodnár Ádám

2003. június 12. 09:23

Június 23-án érkezik a Pocket PC 2003 operációs rendszer

[CNET] A céghez közeli források szerint a Microsoft június 23-án mutatja be tenyérgépekbe szánt operációs rendszerének legújabb változatát. A Windows for Pocket PC 2003 szoftver azonban nem tartalmaz lényeges változtatásokat elődjéhez képest: az Ozone kódnéven fejlesztett alkalmazás csupán néhány új funkcióval gazdagodik.

[CNET] A céghez közeli források szerint a Microsoft június 23-án mutatja be tenyérgépekbe szánt operációs rendszerének legújabb változatát. A Windows for Pocket PC 2003 szoftver azonban nem tartalmaz lényeges változtatásokat elődjéhez képest: az Ozone kódnéven fejlesztett alkalmazás csupán néhány új funkcióval gazdagodik.

A Pocket PC 2003 operációs rendszer többek között natív támogatást nyújt a széles körben terjedő Wi-Fi és Bluetooth vezeték nélküli technológiákhoz. A redmondi szoftvergyártóhoz közeli hírforrások szerint a tenyérgépek részére kifejlesztett szoftver következő változata, a 2004-ben megjelenő "Magneto" viszont már teljesen új kódbázison alapul.

A Microsoft hivatalosan nem kommentálta a hírt, annyi azonban bizonyos, hogy a június 23-i premieren több jelentős gyártó is bemutatja Pocket PC 2003 operációs rendszert használó tenyérgépeit. A platform legnagyobb támogatójának számító HP mellett új készülékekkel jelentkezik a piaci újonc Dell is, ezen felül a Gateway is fellebbenti a fátylat kéziszámítógépéről.

A HP több új kézigépet is be fog mutatni. A HP iPaq H1930 és H1940 az alsó árkategóriában száll harcba a piaci vetélytársakkal. Mindkét készülék beépített Bluetooth adóvevővel rendelkezik. Emellett várható egy 400 MHz-es Intel PXA255 processzorra épülő HP tenyérgép is, amely szintén beépített Bluetooth adóvevővel kerül forgalomba. A pletykák szerint a vállalat csúcskategóriás iPaq H5500 sorozatát is kibővíti, mégpedig két készülékkel. A HP nem kommentálta az értesüléseket.

A Dell a tavaly őszi Comdex kiállításon mutatta be Axim tenyérgépeit. A készülékek elsősorban alacsony áruknak köszönhetően pillanatok alatt igen népszerűvé váltak. Az amerikai cég június 23-án dobja piacra a Pocket PC 2003 szoftverre épülő modelleket, azonban ezek specifikációi egyelőre ismeretlenek.

A jelentős átszervezésen áteső Gateway teljesen új szereplő a PDA-piacon. A vállalat képviselői már korábban is hangoztatták, hogy a számítógépek mellett idén különös hangsúlyt fektetnek a kiegészítőkre és szórakoztatóelektronikai eszközökre, ennek keretében a Gateway most belép a tenyérgépek piacára. Sajnos egyelőre a cég kéziszámítógépeinek képességei ismeretlenek.

A Microsoft lendületesen növeli részesedését a tenyérgépekbe szánt operációs rendszerek piacán. Noha a redmondi cégnek már több mint 30 hardvergyártó partnere van, a Pocket PC operációs rendszer továbbra is csak a második legnépszerűbb a Palm OS mögött. A Gartner Dataquest adatai szerint az idei első negyedévben értékesített tenyérgépek 49 százaléka épült Palm OS szoftverre, a Windows-alapú gépek részesedése 36 százalék volt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról