Szerző: Bodnár Ádám

2003. június 17. 15:29

Titokban fejlesztette a Game Boy ellenfelét a Sony: az "ET Project" titkai

A Sony által 2004-ben bemutatandó hordozható konzol, a PlayStation Portable (PSP) nem az első ilyen jellegű készülék a cégtől -- derül ki a Nikkei BP írásából. A szórakoztatóelektronikai cég 2000-ben már piacra akart dobni egy Game Boyhoz hasonló hordozható jétékkonzolt, azonban belső érdekellentétek miatt a készülék végül nem került boltokba.

A Sony által 2004-ben bemutatandó hordozható konzol, a PlayStation Portable (PSP) nem az első ilyen jellegű készülék a cégtől -- derül ki a Nikkei BP írásából. A szórakoztatóelektronikai cég 2000-ben már piacra akart dobni egy Game Boyhoz hasonló hordozható jétékkonzolt, azonban belső érdekellentétek miatt a készülék végül nem került boltokba.

A céghez közeli források szerint az "ET Project" 1998-ban indult a Sonynál, az eredeti tervekben 2000-es piaci premier szerepelt. A készülékből már prototípusok is elkészültek és számos jelentős játékfejlesztő -- többek között a Square és a Capcom -- támogatta a konzolt. Azonban Ken Kutaragi, a Sony Computer Entertainment elnöke az utolsó pillanatban meggyőzte a Sony elnökét arról, hogy a piaci körülmények kedvezőtlenek egy ilyen készülék bevezetéséhez, így az ET Projectet törölték.

A vállalattól származó információk szerint az ET Project a Nintendo Game Boyhoz kísértetiesen hasonlító készülék lett volna színes kijelzővel és Memory Stick olvasóval. A felhasználók Memory Stickről tölthették volna be a játékokat. A japán vállalat korabeli tervei szerint a forgalmas helyeken felállított pavilonokban a Memory Stick kártyákra további játékokat lehetett volna tölteni.

Az ET Project műszaki paremétereinél sokkal érdekesebb az a vállalaton belüli érdekellentét, amely végül a tervek törléséhez vezetett. Ken Kutaragi ma a Sony egyik legbefolyásosabb vezetője, az elnök-vezérigazgatói poszt egyik várományosa, ezért is érdekes hogy egy ilyen projekt fejlesztése nem az SCE, hanem a Sony berkein belül zajlott, ráadásul a hírek szerint az SCE nem is tudta, miben mesterkedik a Sony.

A céghez közeli források szerint az ET Project egyik vezetője az SCE korábbi mérnöke volt, akinek nézeteltérései voltak Ken Kutaragival, ezért távozott a videojáték-részlegtől. Az SCE vezetője azt szerette volna, hogy a Sony minden erejével a PlayStation 2 mögé álljon és amikor kiderült hogy a vállalat a videojáték-részleg bevonása nélkül fejleszti a hordozható konzolt, úgy érezte hogy a Sony elárulta őt.

A PlayStation Portable már az SCE és Ken Kutaragi "gyermeke". A PSP-hez szánt szoftverfejlesztő eszközök idén ősztől lesznek hozzáférhetőek, míg a konzol a jelenlegi tervek szerint 2004 negyedik negyedévében kerül piacra. A gyártó egyelőre csak korlátozott mennyiségű információt és technikai paramétert tett közzé a készülékről.

A PSP egy szélesvásznú, 16:9 képarányú, 480 x 272 pixeles felbontású háttérvilágításos TFT LCD kijelzővel rendelkezik. A készülékben egy 90 nanométeres technológiával előállított integrált processzor teljesít szolgálatot, amely továbbfejlesztett 3D-megjelenítési képességekkel bír, így egyebek mellett támogatja lekerekített felületeket (NURBS, Non-Uniform Rational B-Spline). A konzol alkalmas lesz MPEG4 formátumú videofelvételek lejátszására is.

A PSP a Sony által kifejlesztett Universal Media Disc (UMD) lemezeket kezeli, amely 60 milliméter átmérőjű és 1,8 Gbyte adat tárolására alkalmas. A lemezeket másolásvédelemmel látja el a vállalat. A készülék USB 2.0 interfészen keresztül köthető össze további PSP vagy PlayStation 2 konzolokkal és egyéb eszközökkel, illetőleg rendelkezik Memory Stick bővítőhellyel is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról