Szerző: Barna József

2003. június 2. 10:30

Az SCO-t kiengesztelné, ha az IBM felvásárolná a céget

Darl McBride
Darl McBride
A levelezőlistákon már régóta keringenek olyan spekulációk, melyek szerint az SCO kizárólag azért indított háborút a Linux ellen, hogy az iparág tudomására hozza: a UNIX-szal kapcsolatos egyes jogok a vállalat kezében vannak, és így értékesebb felvásárlási célponttá váljon. Az SCO elnök-vezérigazgatója a múlt héten megerősítette, hogy amennyiben példának okáért az IBM felvásárolná a céget, rövidúton véget érhetne a Linux ellen indított hadművelet.

Amint az ismert, az SCO március első napjaiban keresetet nyújtott be az IBM ellen, amelyben a cég szakmai titkok illetéktelen felhasználásával, szerződésszegéssel, versenyellenes magatartással, az SCO érdekeltségeibe való jogellenes beavatkozással vádolja az IBM-et, és úgy látja, hogy az IBM a linuxos stratégiájával mindent megtett a kereskedelmi UNIX rendszerek ellehetetlenítéséért. Az SCO követeléseit a teljes szakma helytelenítette, se szeri, se száma a cég viselkedését elítélő nyilatkozatnak, miközben elemzők arra mutattak rá, hogy az ügy csupán egy elkeseredett üzleti stratégia része, amellyel az SCO-t próbálják megmenteni.

A múlt hét végén Darl McBride, az SCO első embere a Computerworldnek nyilatkozva az IBM-felvásárlás lehetőségével kapcsolatban elmondta, hogy amennyiben van mód a kialakult helyzet ilyen megoldására, minden érintett vállalat visszatérhet majd a normális üzletmenethez. Amint fogalmazott: "Ha az egész ügy ide [ti. a felvásárláshoz] vezet majd, hát legyen." McBride hangsúlyozta, hogy vállalata nem a Linuxot kívánja tönkretenni, hanem részvényesei és alkalmazottai érdekeit tartja szem előtt.

A vezérigazgató egyben reagált a Novell első emberének állításaira is, mely szerint az SCO vádjai teljességgel megalapozatlanok. Jack Messman, a Novell elnök-vezérigazgatója az SCO-hoz címzett múlt heti levelében hangsúlyozta, hogy a vita tárgyát képező UNIX-technológiák 1995-ig a Novell tulajdonában voltak, míg végül a ma SCO Group néven ismert vállalathoz kerültek. A Novell azonban 1995-ben nem adta tovább a szerzői jogokat, amit minden bizonnyal az SCO Groupnál is felismertek, ugyanis -- állítja Messman -- az elmúlt hónapokban az SCO többször is megkereste a vállalatot a szerzői jogok ügyében.

Az SCO Group ugyanakkor azt állítja, hogy a teljes UNIX-hoz kapcsolódó szellemitulajdon-csomagot vásároltak, amely a szerzői jogokat és szabadalmakat is tartalmazott. McBride szerint a Novell csupán kedvező fényben kívánja feltűntetni magát a Linux-közösség tagjai előtt, miközben a vállalatnak nincs igaza. Mint hozzátette, júniusban az SCO bemutatja azokat programrészleteket, amelyek -- a vállalat jogait sértve -- változtatás nélkül kerültek át a Linuxba, és bizonyítja állításainak megalapozottságát.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról