:

Szerző: Bodnár Ádám

2003. június 19. 10:29

Az AMD már augusztusban megkezdi az Athlon 64 szállítását

Tajvani alaplapgyártóktól származó hírek szerint az AMD már augusztusban megkezdi Athlon 64 processzorainak szállítását. A piaci premier időpontja az AMD szerint azonban továbbra is szeptemberre esik, a lépés célja valószínűleg az, hogy a hivatalos bejelentés időpontjában már boltokban lehessenek az első konfigurációk.

Tajvani alaplapgyártóktól származó hírek szerint az AMD már augusztusban megkezdi Athlon 64 processzorainak szállítását. A piaci premier időpontja az AMD szerint azonban továbbra is szeptemberre esik, a lépés célja valószínűleg az, hogy a hivatalos bejelentés időpontjában már boltokban lehessenek az első konfigurációk.

Az Asustektől és a Gigabyte-tól származó információk szerint az AMD már augusztusban megkezdi a 3100+ és 3400+ jelöléssel ellátott Athlon 64 chipek szállítását. Az alaplapgyártók szerint azonban az idei évben az Athlon 64-nek elhanyagolható lesz a piaci hatása, ugyanis az AMD csupán 200-300 ezer darab processzort szállít. Összehasonlítási alapul: a tavalyi negyedik negyedévben világszerte 38,3 millió PC talált gazdára.

Egyelőre úgy tűnik, hogy számos késés után az AMD végre tartani tudja magát a kitűzött határidőhöz, ami jó hírt jelenthet a chipkészletek gyártóinak is. A nagy tajvani cégek már régen elkészültek az AMD nyolcadik generációs asztali processzorát támogató termékekkel, azonban az Athlon 64 folyamatos késése miatt nem tudták piacra dobni azokat. Ha a chip végre piacra kerül, új bevételi források nyílnak meg a lapkakészletek gyártói előtt.

Amint az ismert, az egyprocesszoros asztali számítógépekbe szánt Athlon 64 egy 72 bit széles DDR memóriabusszal rendelkezik, és maximálisan 4 Gbyte DDR200/266/333, esetleg DDR400 szabványnak megfelelő memóriát támogat. A processzor egyetlen 16 bites HyperTransport interfészt, 128 kbyte elsőszintű (64 kbyte utasítás- és 64 kbyte adatcache), míg 256 kbyte vagy 1 Mbyte másodszintű gyorsítótárat tartalmaz, és 754 tűs mPGA tokozásban kerül forgalomba.

A processzorok teljesítményét az Athlon XP sorozatnál bevezetett modellszámozási módszer alapján jelölik majd. Egy HP-tól származó dokumentum szerint a 3100+ jelölésű, 1 Mbyte másodszintű gyorsítótárral rendelkező Athlon 64 processzor órajele 1,8 GHz lesz.

Az Athlon 64 hivatalos bejelentésének dátuma egyelőre ismeretlen, azonban a hírek szerint az AMD szeptember 30-ra lefoglalta a San Francisco-i Moscone Center konferenciaközpont egyes termeit. Ez a létesítmény sokak szerint kiváló környezetet biztosítana az Athlon 64 feltehetően látványos show-val fűszerezett bemutatójához. Ugyanakkor többen úgy vélik, hogy az AMD az őszi Intel Developer Forum idején mutatja be az új processzort, hogy régi jó szokása szerint valamelyest kifogja a szelet ősi riválisa vitorlájából. Az idén az IDF szeptember 15-18. között kerül megrendezésre San Joséban.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 00:57

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.