Szerző: Bodnár Ádám

2003. június 30. 10:50

Az Intel bejelentette Madison magos Itanium 2 processzorát

Az Intel a mai napon bejelentette korábban Madison kódnéven ismert Itanium 2 processzorát, valamint három új modellel bővítette többprocesszoros szerverekbe szánt Xeon MP processzorainak családját.

A Madison 0,13 mikronos csíkszélességű gyártástechnológiával készül és három változatban kerül piacra. Az egyes változatok az órajelben és a harmadszintű gyorsítótár méretében térnek el egymástól: a processzor 3, 4 vagy 6 Mbyte L3 cache-t tartalmazhat, az órajele pedig 1,3 GHz, 1,4 GHz vagy 1,5 GHz lehet. A legnagyobb, 6 Mbyte-os harmadszintű gyorsítótárat tartalmazó modell 410 millió tranzisztort tartalmaz.

A HP és az Intel szerint a Madison magos chip a várakozásoknak megfelelően 30-50 százalékkal kínál nagyobb rendszerteljesítményt a jelenleg is piacon levő McKinley magos változatnál. A SPEC tesztek szerint az 1,5 GHz-en működő, 6 Mbyte L3 cache-t tartalmazó Itanium 2 jelenleg a legnagyobb teljesítményt nyújtó processzor a világon. Az online tranzakciófeldolgozási sebességet mérő TPC-C tesztben jelenleg egy Madison magos Itanium 2 processzorokkal szerelt HP Superdome szerveré a legmagasabb eredmény, 707 102 tpmC pont.

Az Intel várakozásai szerint az idén meg fog duplázódni az Itanium 2 processzorra épülő szerver- és munkaállomás-modellek száma. Az élmezőnyhöz tartozó rendszergyártók -- köztük a Dell, a HP és az IBM -- több mint 40, két- és négyprocesszoros szervert és több mint tízféle, nyolc vagy több processzort tartalmazó rendszert forgalmaznak. Ezen felül számos kisebb, de jelentős gyártó tervezi Itanium 2 processzorra épülő szervereinek piaci premierjét. Ilyen lesz például a Unisys Itanium 2 és Intel Xeon MP processzorokat ötvöző, 32 CPU-s rendszere, a NEC 32 processzoros rendszere, a HP 64 processzoros Superdome szervere, és az SGI 128 vagy több processzort is támogató szervere.

Az Intel még az idén bevezeti a Deerfield kódnéven ismert alacsony feszültségű Itanium 2 processzorát, amely kimondottan a kétprocesszoros, kisebb fogyasztású rendszerekhez, és az IA-32 Execution Layer technológiához készült. Az IA-32 Execution Layer piaci bevezetését megelőzően a Microsoft a Windows Server 2003 Service Pack 1 bétaprogram résztvevőinek bevonásával végzi el a technológia végső tesztelését.

A négy vagy több processzort tartalmazó rendszerekbe szánt Xeon MP sorozat új tagjai 2, 2,5 és 2,8 GHz-en működnek és 1 (2 GHz, 2,5 GHz) vagy 2 Mbyte (2,8 GHz) harmadszintű gyorsítótárat tartalmaznak.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról