Szerző: Bodnár Ádám

2003. június 18. 16:00

Szállítja új, csúcskategóriás szervereit az IBM

Az IBM bejelentette, hogy a mai napon megkezdte csúcskategóriás mainframe és UNIX szervereinek szállítását az ügyfelek felé. A vállalat májusban mutatta be Power4+ processzorokta épülő eServer p690 UNIX-szerverét, valamint eServer z990 mainframe számítógépét.

Az IBM bejelentette, hogy a mai napon megkezdte csúcskategóriás mainframe és UNIX szervereinek szállítását az ügyfelek felé. A vállalat májusban mutatta be Power4+ processzorokta épülő eServer p690 UNIX-szerverét, valamint eServer z990 mainframe számítógépét.

A vállalat előzetes mérései szerint az új generációs p690 az új processzoroknak és egyéb fejlesztéseknek köszönhetően akár 65 százalékkal is nagyobb teljesítményt nyújt, mint a jelenleg kapható változat, amely 1,3 GHz-es processzorokat tartalmaz. Az IBM a tervek szerint jövőre mutatja be a p690 utódát, amely Power5 processzorokra épül.

Jim McGaughan, az IBM szerver stratégiáért felelős vezetője elmondta, hogy az új eServer p690 szerverben a memóriabusz órajele 433 MHz-ről 567 MHz-re növekedett, az I/O eszközök PCI helyett PCI-X interfészt használnak és a processzorokat a PCI-X eszközökkel összekötő csatorna sávszélessége háromszorosára növekedett. Az új p690 szerver legfeljebb 512 Gbyte memóriát támogat, kétszer annyit mint a régi változat.

Az eServer z990 mainframe-et május 13-án jelentette be az IBM. A vállalat közleménye szerint minden idők legnagyobb teljesítményű IBM szerverének fejlesztésén összesen 1200 alkalmazott dolgozott négy éven keresztül, a projekt költségvetése pedig megközelítette az 1 milliárd dollárt.

Az új mainframe "szíve" az új IBM multichip modul (MCM), amely egy 93x93x19 milliméteres tokban 101 félvezető rétegen 16 chipet, több mint 5000 I/O kivezetést és 500 méter rézvezetéket tartalmaz. Az új MCM 50 százalékkal kisebb elődjénél, SOI (silicon-on insulator) technológiával készül és összesen 3,2 milliárd tranzisztort tartalmaz. Az IBM szerint a z990 multichip modul 60 százalékkal nagyobb teljesítményt nyújt, mint a z900-ban felhasznált típus.

A z990 legfeljebb 32 processzort tartalmaz, amelyek 9000 MIPS számítási teljesítményt biztosítanak. A rendszer 30 virtuális partíciót képes kezelni. Az IBM közleménye szerint a z/VM 4.4 szoftver használatával a számítógépen akár több száz virtuális Linux szerver is létrehozható. Az új mainframe legfeljebb 512 I/O portot támogat és maximálisan 256 Gbyte memóriát kezel.

Az új mainframe számítógép támogatja az "On/Off Capacity on Demand" rendszert, amely lehetőséget ad az ügyfelek számára hogy a számítógép teljesítményét igény szerint bővítsék vagy csökkentsék attól függően, hogy az alkalmazások mit követelnek meg. Az "On/Off Capacity on Demand" keretében a számítógép egyes részei egyszerűen kikapcsolhatók, amikor nincs rájuk szükség.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról