Szerző: Bodnár Ádám

2003. június 23. 17:01

Elkészültek a következő generációs PlayStation konzol processzorának tervei

A Sony részvényeseinek gyűlésén Ken Kutaragi, a Sony Computer Entertainment elnöke bejelentette, hogy rövidesen befejeződnek a következő generációs PlayStation konzol processzorának tervezési munkálatai. A chipet a Sony, a Toshiba és az IBM közösen fejleszti.

HIRDETÉS

A Sony részvényeseinek gyűlésén Ken Kutaragi, a Sony Computer Entertainment elnöke bejelentette, hogy rövidesen befejeződnek a következő generációs PlayStation konzol processzorának tervezési munkálatai. A chipet a Sony, a Toshiba és az IBM közösen fejleszti.

Kutaragi közölte, hogy a "Cell" kódnevű chipre épülő kísérleti termékek és prototípusok már ebben a pénzügyi évben elkészülnek -- a Sonynál egy pénzügyi év márciustól márciusig tart. Belsős források szerint a Cell első mintapéldányainak gyártása és tesztelése már idén nyáron megkezdődik a Toshiba egyik gyárában, a chip végleges változata azonban várhatóan csak 2005-ben lát napvilágot.

Kutaragi szerint a Cell lapkát nemcsak a játékkozolban, hanem több szórakoztatóelektronikai berendezésben fel lehet majd használni. A nagy számítási teljesítményű chip villámgyors internetelérést is támogat. A Sony állítása szerint a Cell nagyobb számítási teljesítménnyel rendelkezik majd, mint a Garri Kaszparovot sakkban legyőző IBM Deep Blue szuperszámítógép.

A Sony január elején jelentette be, hogy a Rambus nagy sebességű Yellowstone memóriainterfész-technológiáját alkalmazza majd az új konzolban. A Yellowstone ODR (Octal Data Rate) technológiát használ, azaz egyetlen órajel alatt 8 bitnyi információ továbbítására képes. A jelenlegi útiterv szerint az interfész 800 MHz-es (6,4 GHz ODR) sebességig használható. A memóriachipeket az Elpida szállítja a Sony részére.

Egyes hírek szerint a japán szórakoztatóelektronikai gyártó egy teljesen új formátumú, kék lézert használó optikai lemezt fejleszt az új PlayStation konzolhoz. Más pletykák arról szólnak, hogy a vállalat Linux operációs rendszert használ a készülékben.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 4. 18:41

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.