vállalati it archívum - 2003 február

2003
február

0

Az ATI-hoz pártol a legnagyobb videokártya-gyártó?

2003. február 28. 18:23

Egy elemzőcég úgy értesült, hogy az NVIDIA elveszítheti egyik legnagyobb kártyagyártó partnerét: a világ legnagyobb videokártya-gyártó vállalata, a tajvani Micro-Star International (MSI) a jövőben részben (vagy kizárólag) az NVIDIA elsőszámú riválisának számító kanadai ATI grafikus processzoraira épülő termékeket forgalmaz majd. Az értesülést egyelőre a felek nem erősítették meg.

0

A PCI Express az Intel Grantsdale chipkészletében jelenhet meg elsőként

2003. február 28. 15:01

[ExtremeTech] Az ExtremeTech információi szerint kevesebb mint 2 éven belül, már 2004 őszén megjelenhetnek az első PCI Express soros I/O szabványt támogató Intel chipkészletek, alaplapok. Az említett lap tudni véli, hogy az első Intel chipkészlet mely PCI Express támogatást tartalmaz majd, Grantsdale névre fog hallgatni.

0

Jövőre új foglalatot kap a Pentium 4

2003. február 28. 13:58

Tegnap -- bizalmas Intel-dokumentumokra hivatkozva -- számos internetes lap számolt be arról, hogy a jövő évben megjelenő Intel Pentium 4 processzorok új foglalatot kapnak, és így természetesen nem lesznek használhatóak a jelenlegi Socket 478-as alaplapokban. Az új processzorok mellé egyben új lapkakészlet is dukál majd.

0

Megjelent az XFree86 grafikus alaprendszer 4.3-as verziója

2003. február 27. 19:23

[XFree86.org] Megjelent az XFree86 grafikus alaprendszer 4.3-as verziója. Az új X a már több mint egy éve kiadott 4.2-es szériát váltja fel, amelyhez utoljára szeptemberben jelent meg frissítés (4.2.1).

0

Májusban érkezik a 400 MHz-es buszt használó Athlon XP?

2003. február 27. 13:40

Noha egy hónappal ezelőtt a vállalat még úgy nyilatkozott, hogy egyelőre csupán vizsgálja a gyorsabb busz bevezetésének lehetőségeit, a tajvani DigiTimes alaplap- és chipsetgyártókról származó információkra hivatkozva ma azt közölte, hogy az AMD idén májusban piacra dobja 400 MHz-es rendszerbuszt használó Athlon XP processzorait.

0

Elemzők szerint a Nintendo GameCube vesztésre áll

2003. február 27. 09:41

[SBN] A Strategy Analytics elemzői szerint noha a Nintendo tavaly valamivel több asztali játékkonzolt értékesített, mint a Microsoft, a vállalat számára a legjobb stratégia az lenne, ha felhagyna jelenleg alkalmazott stratégiájával és független szoftverkiadó céggé alakulna.

0

Az NEC Solutions America, az Intel és a Microsoft új rekordnak számító TPC-C eredményt jelentett be

2003. február 26. 17:27

[Microsoft Magyarország] Az NEC Solutions America, az Intel Corporation és a Microsoft Corporation ma bejelentette, hogy egy 32 processzoros, Itanium 2 alapú NEC Solutions szerver a világ eddigi legjobb eredményét érte el 32 processzoros SMP platformon. Ezek a kiváló eredmények azt mutatják, hogy a vásárlók a gyártóspecifikus 64 bites rendszerekkel együtt járó hagyományosan magas költségek nélkül is elérhetnek kiváló teljesítményt és skálázhatóságot.

0

Red Hat: a vertikális piacokon jól állunk

2003. február 26. 11:32

[TechTarget.com] A Red Hat marketingigazgatója, Mark de Visser egy néhány napja adott interjúban úgy nyilatkozott, hogy a Linux a vertikális (speciális, ágazati) piacokokon a legeredményesebb. De Visser elmondta, hogy a cégek általában teljes megoldási készletekben (operációs rendszer, köztesszoftver, adatbáziskezelő, alkalmazások) gondolkodnak, és ha valamit például Solarisra építettek, akkor a migráció során azt vizsgálják meg először, hogy vajon Linux alatt elérhető-e a teljes megoldáskészlet. Ha a megoldásoknak csupán a 90 százaléka van meg, az nem elég.

0

Márciusban érkeznek az ATI új grafikus processzorai

2003. február 26. 10:37

Az ATI Technologies tegnap hivatalosan is megerősítette, hogy a jövő hónapban mutatja be következő generációs grafikus processzorait. A vállalat technológiai igazgatója egy elemzői konferencián beszélt a hamarosan megjelenő új termékekről, adta hírül ma a Reuters .

0

Újabb aranyos alaplapok a Soltektől

2003. február 25. 19:34

A tajvani Soltek ma jelentette be, hogy újabb modellekkel bővíti aranyozott nyomtatott áramköri lapra épített, exkluzív Golden Flame alaplapcsaládját. Az SL-75MRN-L és az SL-75MRN-RL közös jellemzője, hogy az integrált grafikus maggal rendelkező nForce2 IGP-t használják.

0

Kínában is megjelenik a PlayStation 2

2003. február 25. 18:43

Minthogy a szoftverkalózkodás rendkívül elterjedt az országban, mindeddig a játékkonzolok gyártói nemigen merészkedtek a kínai piacra. A Sony azonban ma közölte, még ebben az évben Kínában is piacra dobja nagy népszerűségnek örvendő PlayStation 2 játékgépét.

0

Információk a Gigabyte VIA KT400A chipkészletes alaplapjáról

2003. február 25. 15:12

Az OCWorkBench munkatársainak sikerült megszerezniük a Gigabyte hamarosan bejelentésre kerülő, VIA KT400A lapkakészletre épülő alaplapjának specifikációit. Az AMD Athlon és Duron processzorokkal használható GA-7VAXP-A Ultra a hírek szerint minden földi jóval fel lesz szerelve, igaz, a szolgáltatások sokasága nem az új chipkészletnek köszönhető.

0

Kétprocesszoros támogatás az NVIDIA nForceFX-ben?

2003. február 24. 18:39

A [H]ard|OCP birtokába jutott ábra azt látszik bizonyítani, hogy az NVIDIA következő generációs nForce lapkakészlete többprocesszoros Athlon MP rendszerek kiszolgálására is alkalmas lesz. A rajzon egy ASUS alaplap sematikus ábrája látható.

0

A CeBIT-en mutatkozik be a Xabre II

2003. február 24. 16:40

A tajvani SiS a március közepén megrendezésre kerülő CeBIT szakkiállításon mutatja be Xabre grafikusprocesszor-családjának következő generációját. A DirectX 9-funkciók gyorsítására képes Xabre II két változatban kerül piacra, várhatóan idén nyáron.

0

Árat csökkentett az AMD is

2003. február 24. 12:31

Egy nappal a rivális Intel ármérséklése után az AMD ma jelentős mértékben, 1-32% között csökkentette asztali processzorainak árait. Az alábbi táblázatban csupán azokat a termékeket soroltuk fel, melyeknek az árai változtak, ami egyben azt is jelenti, hogy a csúcskategóriás Athlon XP 3000+ és 2800+, illetve a népszerű Athlon XP 1700+ processzorok árai változatlanok. Szintén nem lett olcsóbb a nemrégiben bejelentett Athlon MP 2600+ modell sem. Az árak ezer darabos közvetlen megrendelésre vonatkoznak és amerikai dollárban értendők.

0

Az Intel csökkentette processzorainak árát

2003. február 24. 09:08

Amint azt várni lehetett, az Intel tegnap csökkentette Pentium 4 és egy, valamint kétprocesszoros szerverekbe és munkaállomásokba szánt Xeon processzorainak árát. Az árváltozás 6-21 százalékos volt: a legkisebb mértékben a 2,80 GHz-es Pentium 4 modell ára csökkent, a legnagyobb mértékben pedig a 2,66, 2,60, 2,53 és 2,50 GHz-es Pentium 4 modelleké.

0

Euronet kontakt center kis- és közepes vállalatoknak

2003. február 24. 08:46

[KHP Budapest] Magyar nyelvű kontakt centert fejlesztett ki az Euronet Rt. a kis- és középvállalatok számára. Az ECC egy helyen fogadja és menedzseli a vállalat összes ügyfélinterakcióját: a telefont, e-mailt, faxot, SMS-t és az internetes megkereséseket. Az Euronet Rt. távközlési és informatikai tapasztalatait ötvöző platformfüggetlen megoldás moduláris felépítésével, kedvező árával hozzájárul ahhoz, hogy a kisebb cégek számára is elérhetővé váljon a professzionális ügyfélkezelés egyre nélkülözhetetlenebbé váló eszköze.

0

Megjelent a felsőkategóriás EMC Symmetrix DMX tárolórendszer

2003. február 24. 08:08

[Hill and Knowlton] Az EMC bemutatta Symmetrix DMX nevű információtároló-rendszerét, amely több mint egy évtized óta a legjelentősebb előrelépést biztosítja a felsőkategóriás tárolóeszközök vásárlói számára. A forradalmian új, szabadalmaztatott Direct Matrix Architecture-re épülő, Symmetrix DMX magasabb szintre lendíti a méretezhetőség, teljesítmény, rendelkezésre állás, funkcionalitás és a megfizethetőség fogalmát.

0

IDF, a helyszínről jelentjük: az AMD szereplése az Intel Developer Forumon

2003. február 21. 19:24

Az AMD nem képviseltette magát közvetlenül az Intel Developer Forumon, de a rendezvény helyszínéül szolgáló San Jose Convention Centertől alig pár perc sétára levő Fairmont Hotelben azért kibéreltek két szobát, ahol előzetes egyezetés után fogadták az újságírókat, köztük a HWSW munkatársát is.

0

Az IBM lehet az AMD gyártópartnere

2003. február 21. 10:55

Noha a két vállalat egyelőre nem nyilatkozott ennek lehetőségéről, több forrás is valószínűsíti, hogy a jövőben az IBM is fog mikroprocesszorokat gyártani az AMD számára. A két vállalat az év elején jelentette be, hogy kutatóik együtt dolgoznak az elkövetkező években bevezetésre kerülő fejlett félvezetőgyártási technológiák fejlesztésén.

0

A Red Hat kiadta az Advanced Server első frissítését

2003. február 21. 10:53

[ZDNet, HWSW] A Red Hat az elmúlt héten kiadta a vállalati felhasználókat megcélzó Advanced Server nevű termékének első negyedéves frissítését. A cég egyre több vásárlóját igyekszik meggyőzni a Advanced Server előnyeiről, amely egyébként nem tölthető le olyan formában, mint az egyéb Red Hat disztribúciók, és drágább is azok dobozos változatainál, ugyanakkor a Red Hat rengeteg szolgáltatást kínál az Advanced Server vásárlóinak.

0

Az IBM felfrissíti UNIX-szervereit

2003. február 21. 09:56

[CNET] Az IBM fokozatosan felfrissíti teljes UNIX-szerverkínálatát. A nyolcprocesszoros p650 modell után immár a belépő szintű p630 is rendelhető Power4+ processzorokkal, míg a jövőben a csúcskategóriás szerverekhez is elérhető lesz a nagyobb teljesítményű mikroprocesszor.

0

IDF, a helyszínről jelentjük: az Intel tervei a nagyvállalati számítástechnikában

2003. február 21. 00:28

Az Intel Developer Forum harmadik napja -- a hagyományoknak megfelelően -- a nagyvállalati rendszerek és a kommunikációs infrastruktúra jegyében telik. Ennek megfelelően a reggel 8 órakor kezdődött megnyitó beszédet Mike Fister, az Intel nagyvállalati platform részlegének vezetője, illetve Sean Maloney, a kommunikációs részleg elnöke tartották.

0

A Microsoft felvásárolta a Connectix virtuális gép technológiáját

2003. február 20. 19:17

[Microsoft] A Microsoft Corporation bejelentette, hogy felvásárolta a korábban magánkézben lévő -- Windows és Mac alapú számítógépek számára készült virtuális szoftverek piacán vezető szerepet betöltő -- Connectix Corporation cég virtuális gép megoldásait. A tranzakció 2003. február 18-án zajlott le, a szerződés részleteit azonban nem hozták nyilvánosságra.

0

Radeon 9800 néven kerül forgalomba az R350

2003. február 20. 18:36

A korábbi pletykákkal ellentétben az ATI következő generációs, jelenleg R350 kódnéven ismert grafikus processzora nem Radeon 9900 néven kerül forgalomba: a chip neve Radeon 9800 (Pro) lesz, adta hírül ma a The Inquirer . A brit bulvárlap értesülését a legújabb Catalyst meghajtókban található információk is megerősítik.

0

IDF, a helyszínről jelentjük: újdonságok a Prescott magos Pentium 4 processzorban

2003. február 20. 16:38

Az Intel Developer Forum második napján Justin Rattner és Joe Schutz, a Pentium 4 processzor tervezőcsapatának tagjai ismertették az év második felében megjelenő Prescott magos chipben fellelhető újdonságokat. Legnagyobb sajnálatomra a korábban már napvilágot látott pletykákat sem megerősíteni, sem cáfolni nem voltak hajlandók, így továbbra is maradtak fehér foltok a processzor képességeit illetően, de kétségtelenül tisztul a kép.

0

Az Intel termékei 2004-től támogatják a PCI Express technológiát

2003. február 20. 15:08

[Mmd] Az Intel Corporation ma bejelentette olyan alapprogramok és új terméktervek kibocsátását, amelyek célja a PCI Express technológia elterjesztésének és fejlesztésének felgyorsítása a feldolgozási és kommunikációs platformok között.

0

Mandrake 9.1RC1: a tervek szerint halad a Mandrake Linux következő verziójának fejlesztése

2003. február 19. 23:26

[MandrakeSoft, HWSW] A pénzügyi nehézségekkel küszködő MandrakeSoft ma kiadta a Mandrake Linux következő kerziójának első kiadásra jelölt változatát. A friss verzió egyik legnagyobb újdonsága a Mandrake Linux új arcának, a Galaxy témának a bemutatkozása, de visszatért a rendszerbe a sokak által igényelt supermount, amely a Windows CD- és hajlékonylemez-kezeléséhez hasonló szolgáltatásokat biztosít Linux alatt. A tervek szerint a Mandrake Linux 9.1-es verziója áprilisban fog megjelenni , a készülő rendszerből eddig három bétát bocsátottak ki.

0

A HP bemutatta nyolcprocesszoros ProLiant szervereit

2003. február 19. 18:34

[Noguchi&Peters] A HP tegnap bemutatott két új szervere rekordszintű teljesítményt és jelentősen megnövelt rendelkezésre állást biztosít felhasználói számára. A HP F8 lapkakészlettel, innovatív, leállás nélküli bővíthető (hot-plug) RAID-memóriával és HP ProLiant Essentials menedzsmentszoftverekkel ellátott rendszerek ideális platformot nyújtanak a nagy teljesítményigényű adatbázisok, üzleti alkalmazások és IT-konszolidációs projektek támogatására. Az új HP ProLiant DL740 és a második generációs HP ProLiant DL760 az ipari szabványos HP ProLiant DL700 sorozat legújabb tagjai.

0

Képek az ABIT GeForce FX chipes videokártyájáról

2003. február 19. 17:55

[Clubic] Számos más gyártóhoz hasonlóan az ABIT is hamarosan piacra dobja NVIDIA GeForce FX grafikus processzorra épülő videokártyáit. A gyűjtőknek szánt Siluro FX5800 impresszív csomagolásban és módosított OTES hűtőrendszerrel kerül forgalomba.

0

Új barebone rendszerek az MSI-től

2003. február 19. 16:13

[Digit-Life] Két új kis helyigényű barebone rendszerrel bővítette Hermes termékvonalát az MSI: a Hermes 651 (MS-6232VA) rendszer SiS 651 chipkészletű alaplapon, míg a Hermes 845GV (MS-6243VA) készülék az Intel i845GV chipkészletére épülő megoldáson alapul.

0

BMC: továbbfejlesztett megoldás a felhasználói jogosultságok kezelésére

2003. február 19. 13:45

[ComMedia] A BMC Software bejelentette, hogy továbbfejlesztette felhasználóijogosultság-kezelő megoldását, így a CONTROL-SA ágens nélküli felügyelettel, webkonzollal, régiókon felüli vállalati biztonságfelügyelettel, valamint új, nyílt felhasználójogosultság-kezelő rendszerrel és egy virtuális könyvtárral bővült. Az újítások leginkább az eddigi ügyfelek visszajelzésein alapulnak.

0

Jelentős teljesítménynövekedést ígér az IBM Power5 processzora

2003. február 18. 20:37

[CNET] Az IBM tegnap jelentette be, hogy szakembereinek sikerült elindítania az első Power5 processzorra épülő rendszert. A vállalat becslése szerint az új processzor négyszer nagyobb teljesítményt nyújt majd, mint a jelenlegi Power4 architektúra.

0

Jövő héten jelenik meg a Mercedes-Benz World Racing című játék

2003. február 18. 19:00

A TDK Mediactive Europe közleménye szerint a jövő héten kerül a boltokba a World Racing című autószimulátor xboxos verziója, melyet a Mercedes-Benz felkérésére készítettek. A PC-s változat megjelenését még nem tudja pontosan a kiadó, de az ígéretek szerint még 2003-ban biztosan piacra dobják.

0

A Crucial is felvette kínálatába a DDR400 memóriamodulokat

2003. február 18. 18:14

[ExtremeTech] A minőségi memóriamoduljairól ismert Crucial Technology tegnap jelentette be, hogy megkezdte DDR400 szabványtervezetnek megfelelő moduljainak forgalmazását. A Crucial DDR400 moduljai 256 és 512 Mbyte méretben vásárolhatók meg.

0

Az IBM új megoldásai hatékonyabb vezeték nélküli szolgáltatásokat ígérnek

2003. február 18. 13:37

[Mmd] Az IBM olyan új megoldásokat jelentett be, melyek elősegítik a különböző hálózatokon és eszközökön is működő, vezeték nélküli szolgáltatások hatékonyabb üzembe helyezését és támogatását. A bejelentés az IBM nyílt, szabvány-alapú infrastruktúra létrehozására irányuló törekvésének folytatása, melynek célja a vezeték nélküli infrastruktúra kiépítési költségeinek csökkentése, az új

0

A HP új technológiáival akár 128 processzoros Itanium-alapú szerverek is építhetők

2003. február 18. 12:55

[CNET] A Hewlett-Packard a ma kezdődő Intel Developer Forum rendezvényen jelenti be az Intel Itanium processzorokra épülő szerverek skálázhatóságát javító két új fejlesztését. A vállalat új lapkakészlete lehetővé teszi akár 128 processzoros szerverek építését is, míg a két Itanium processzor fogadására képes kártyával megkétszerezhető a rendszerben használt processzorok száma.

0

Az első kép egy R350 chippel szerelt Radeon 9900 kártyáról?

2003. február 18. 09:49

[x-bit labs] A GZeasy kínai híroldalon található képre és információkra hivatkozva mi is bemutatjuk azt a képet, melyen állítólag az ATI következő csúcsteljesítményű grafikus chipjére épülő kártya, valamint annak olcsóbb változata látható. A tajvani TSMC üzemeiben már gyártás alatt álló R350 és RV350 chipek az ATI új fegyverei lesznek az NVIDIA ellen folytatott teljesítményharcban.

0

Áprilisban várhatóak a VIA KT400A chipkészletes alaplapok

2003. február 17. 19:15

A The Inquirer című brit informatikai bulvárlap értesülései szerint a VIA áprilisban kezdi meg régóta várt, KT400A típusjelű lapkakészletének sorozatgyártását, és az erre épülő alaplapok megjelenése is ebben a hónapban várható. Azonban nem érdemes túl sokat várni az AMD Athlon és Duron processzorokat támogató új terméktől.

0

Megjelent az első hivatalos trailer videó a következő Mátrix film játékváltozatából

2003. február 17. 18:11

Az Infogrames kiadta az első hivatalos trailer videót a Shiny által fejlesztett Enter The Matrix című akciójátékhoz, mely a Video Game Trailers honlapról tölthető le. A program a következő Mátrix film premierjével egy időben, azaz idén májusban fog megjelenni PC, PlayStation 2, Xbox és GameCube platformokra. A történet során két karaktert irányíthatunk: Niobet vagy Ghostot. Előbbi a Logos nevű hajó kapitánya, míg Ghost a fegyverek szakértője.

0

A SiS felhagy a 0,13 mikronos gyártástechnológia alkalmazásával

2003. február 17. 15:30

A Silicon Integrated Systems (SiS) várhatóan felhagy a 0,13 mikronos és annál fejlettebb gyártástechnológia alkalmazásával és fejlesztésével, adta hírül ma a DigiTimes . A 0,13 mikronos csíkszélességet igénylő termékeket a jövőben a UMC gyártja majd a vállalat számára.

0

17 millió fontért 5 százalékos részt vásárol a Samsung a Symbianban

2003. február 17. 13:51

[Yahoo] A dél-koreai Samsung Electronics a mai napon jelentette be, hogy öt százalékos tulajdonrészt vásárol a smartphone mobiltelefonok, úgynevezett okostelefonok számára operációs rendszert fejlesztő angol Symbianban. Ezzel az üzlettel az első öt vezető mobilgyártó mindegyike tulajdonrészt vásárolt a fejlesztőcégben.

0

Létrejött a legnagyobb hazai cybersport szervezet

2003. február 17. 09:54

Egyesült a legnagyobb hazai multiplayer portál, az Mportal és a Magyar Cybersport Egyesület (m.C.S.e.). Ezzel létrejött a legnagyobb hivatalos magyarországi cybersport szervezet, amelynek célja közösségbe tömöríteni, segíteni és koordinálni az internetes játékosok táborát.

0

Május közepén jelenik meg PC-re a GTA: Vice City című akciójáték

2003. február 15. 11:53

A Rockstar Games bejelentette, hogy a pletykákkal ellentétben a Grand Theft Auto: Vice City című játékuk PC-s verziója nem a nyáron, hanem már május közepén megjelenik. A pontos észak-amerikai kiadási dátum május 13., míg az európai játékosok három nappal később, azaz május 16-án vásárolhatják meg a programot. A PlayStation 2-re már öt hónapja megjelent játék PC-s változata továbbfejlesztett grafikát és hangokat tartalmaz majd.

0

Begyűjti a már nem használt Epson hardvereszközöket az Epson America

2003. február 14. 13:59

[News.com] Az Epson America felhívást tett közzé internetes honlapján az amerikai vásárlók, felhasználók számára. Az elmúlt napokban indíttott újrahasznosítási program keretében az Epson begyűjti a már használaton kívüli kamerákat, szkennereket, nyomtatókat és egyéb Epson termékeket.

0

A Sony kiadta az EverQuest Online Adventures szerepjátékot

2003. február 13. 16:35

A Sony Online Entertainment bejelentette, hogy csütörtökön a boltok polcaira került az EverQuest Online Adventures , azaz a népszerű EverQuest online szerepjáték PlayStation 2 konzolra írt exkluzív változata. A csomag megvásárlása után egy 30 napos, ingyenes kipróbálási lehetőséget kapunk, de ezután -- a PC-s elődhöz hasonlóan -- a játékosoknak 10 dollárt kell fizetniük havonta.

0

Nem jelenik meg a Return to Castle Wolfenstein kiegészítő lemeze

2003. február 12. 19:17

Az id Software és az Activision bejelentette, hogy mégsem készül el a Return to Castle Wolfenstein kiegészítő lemeze. A sajtóközlemény szerint az Enemy Territory alcímet viselő program a több hónapja tartó fejlesztés alatt sem érte el azokat az elvárásokat, melyeket előzetesen támasztottak iránta.

0

Az NVIDIA nem javasolja a 3DMark03 használatát

2003. február 12. 18:51

Amint arról beszámoltunk, a Futuremark tegnap adta ki a grafikus kártyák teljesítményének mérésében kvázi-szabvánnyá avanzsált tesztprogram-sorozatának legújabb tagját. A 3DMark03 a korábbi változatokkal ellentétben nem egy valós játékmotort használ a tesztek futtatására, amiért már a megjelenés napján több internetes fórumon kétségbe vonták az alkalmazás hasznosságát. A grafikus processzorok piacát vezető NVIDIA pedig élesen kritizálta a szoftvert.

0

ALi és SiS: a licenchelyzet fokozódik

2003. február 12. 17:29

A DigiTimes úgy értesült, hogy a tajvani lapkagyártóknak továbbra sem sikerült megállapodnia az Intellel a 800 MHz-es rendszerbuszt használó Pentium 4 processzorok támogatásához szükséges licencekről. Az Intellel korábban szorosan együttműködő SiS és ALi így csupán jelenleg is hozzáférhető termékeit állítja majd ki a jövő héten megrendezésre kerülő Intel Developer Forum rendezvényen, noha a lap információi szerint már elkészültek az új lapkák mintapéldányaival.

0

Az NVIDIA szerint mindenképp megjelenik a GeForce FX 5800 Ultra

2003. február 12. 13:12

Brian Burke, az NVIDIA közönségkapcsolatokért felelős igazgatója egy interjúban cáfolta, hogy a vállalat letett volna a GeForce FX 5800 Ultra gyártásáról és határozottan kijelentette, hogy a kártyák a terveknek megfelelően február végére az üzletekben lesznek.

0

Hamarosan a szivárgási áram lesz a félvezetőgyártók legnagyobb problémája

2003. február 12. 12:27

Az International Solid-State Circuits Conference rendezvényen tartott beszédében Takayasu Sakurai, a tokiói egyetem professzora elmondta, hogy a chipgyártóknak legalább két nagyságrenddel csökkenteniük kell a szivárgási áramot annak érdekében, hogy a félvezetőalkatrészek bonyolultsága az eddig megszokott mértékben növekedhessen tovább. Sakurai szerint amennyiben a gyártók nem tudják megnyugtatóan rendezni ezt a problémát, Moore törvénye éveken belül érvényét veszítheti.

0

PC-re és GameCube konzolra is megjelenik a Big Mutha Truckers című játék

2003. február 11. 19:50

Az Eutechnyx fejlesztőcsapat és az Empire Interactive kiadó bejelentették, hogy a PlayStation 2-re és Xboxra már decemberben megjelent Big Mutha Truckers című játékuk hamarosan PC-re és Nintendo GameCube konzolra is elkészül. Az utóbbi verzió több újdonságot is fog tartalmazni. A hivatalos honlap szerint a tervezett kiadási dátum mindkét platformra 2003 áprilisa.

0

A Rambus bízik a négycsatornás RDRAM sikerében

2003. február 11. 18:43

[EBN] Az Intel ugyan már jó ideje világossá tette, hogy elsősorban a DDR szabványnak megfelelő memóriamodulokat támogatja, az RDRAM-ot kifejlesztő Rambus azonban bízik abban, hogy innovatív technológiája ismét eljuthat a munkaállomásokba és az asztali számítógépekbe. A vállalat az áttörést a négycsatornás RDRAM-vezérlővel rendelkező lapkakészletek megjelenésétől várja.

0

A Microsoft nem vevő a Vivendi Universal játékkiadó részlegére

2003. február 11. 14:22

A világ legnagyobb szoftvergyártó vállalatának, az amerikai Microsoftnak az első embere, Bill Gates a francia Les Echoes lapnak nyilatkozva cáfolta, hogy cége meg akarná vásárolni a Vivendi Universal eladósorba került játékkiadó részlegét. Tudomásom szerint nem zajlanak tárgyalások a két vállalat között. Amennyiben a Microsoft mégis egyezkedne a Vivendivel, arról biztos tudnék -- mondta a lapnak Gates.

0

GeForce4 Ti4800SE chipes videokártya az InnoVISION-től

2003. február 11. 09:39

A hongkongi InnoVISION ma bejelentette, hogy megkezdte NVIDIA GeForce4 Ti4800SE grafikus processzorra épülő videokártyájának forgalmazását. A Tornado Geforce4 Ti4800SE AGP 8X kártyán a chipek a referenciaajánlásnak megfelelő sebességen futnak.

0

Az USA-ban megduplázódott a linuxos szerverek forgalma

2003. február 11. 09:10

[CNET] A Gartner Dataquest piackutató vállalat jelentése szerint az Egyesült Államokban a tavalyi negyedik negyedévben közel megkétszereződött a linuxos szerverek forgalma, miközben a UNIX-szerverek piaca három százalékkal visszaesett.

0

Március végén jelenik meg Európában a Metal Gear Solid 2: Substance

2003. február 10. 19:04

A Konami bejelentette, hogy Európában PlayStation 2 konzolra március 28-án, Xboxra pedig március 7-én jelenik meg a Metal Gear Solid 2: Substance című akciójátékuk. A csomagban megtalálható lesz egy különleges DVD melléklet is. A speciális kiadásnak köszönhetően több érdekes információt tudhatunk meg a programozási technikákról és azok alkalmazásáról a játékban, a forgatókönyvről és a fejlesztőcsapatról.

0

Nem kerülnek piacra a GeForce FX 5800 Ultra chipes videokártyák?

2003. február 10. 18:29

Az utóbbi napokban számos internetes lapban megjelentek olyan meg nem erősített értesülések, melyek szerint az NVIDIA beszünteti a még meg sem jelent GeForce FX 5800 Ultra grafikus processzor gyártását, és a küzdelmet feladva az NV31 és NV34 chipek fejlesztésére koncentrál. A hírek, úgy tűnik, nem alaptalanok: ma a vállalat egyik kiemelt partnerének számító videokártya-gyártó cég bejelentette, kizárólag az alacsonyabb órajelen működő GeForce FX 5800 (tehát nem ultra) chipre épülő kártyákat forgalmaz majd.

0

Bejelentette első Serial ATA merevlemezét a Western Digital

2003. február 10. 16:47

[Western DIGITAL] Bemutatta a cég és a világ első 10.000-es fordulatszámú, Serial ATA csatolófelülettel rendelkező, nagy teljesítményű szerverekbe ajánlott Raptor merevlemezét a Western Digital. A 10.000-es fordulatszámot 8 megabyte átmeneti tár, buffer egészíti ki. A merevlemez a cég által megadott specifikációk szerint 5,2 ms-os átlagos hozzáférési idővel rendelkezik.

0

Network Computing 03: A Sun bejelentette 12 processzoros V1280 UNIX-szerverét

2003. február 10. 16:41

A Sun Microsystems bejelentette középkategóriás, 12 processzoros, rackbe építhető szerverét, a Sun Fire V1280-at. A dinamikus rekonfigurálhatóságot kínáló szervert a Sun mainframe rehosting , szerverkonszolidációs, valamint számításigényes műszaki feladatok elvégzésére ajánlja. A vállalat szerint a V1280 piaci vetélytársainál akár 15 százalékkal alacsonyabb birtoklási összköltséget (TCO) kínál.

0

Továbbfejlesztett nForce2 chipkészletes alaplapot dob hamarosan piacra a Leadtek

2003. február 10. 14:19

[Digit-Life] Bár csak az elmúlt héten mutatta be a Leadtek nForce2 chipkészletre épülő alaplapjait, a pletykák már az K7NCR18G modell továbbfejlesztett, Pro változatáról szólnak. A GZeasy információi szerint a cég Serial ATA vezérlőt és órajel váloztatási lehetőséget biztosít a Pro jelzéssel ellátott alaplapon. Az alaplapra integrált Silicon Image Serial ATA vezérlő jól jöhet a hamarosan tömegesen kapható Serial ATA merevlemezek használatához.

0

Három különféle változatban jelenik meg az Intel Madison

2003. február 10. 13:50

Az International Solid-State Circuits Conference (ISSCC) rendezvényen az Intel bejelentette, hogy a korábbi terveknek megfelelően a nyáron kerül bemutatásra az Itanium processzorcsalád harmadik tagja, a Madison kódnevű chip.

0

Új munkacsoportos nyomtatót vezet be a Ricoh az európai piacra

2003. február 10. 11:49

[Vision Communications] A Ricoh Csoport az európai piacon is bemutatja következő generációs, professzionális és általános irodai használatra szánt színes nyomtatócsaládjának legújabb tagját, a fekete-fehér és színes nyomtatásra is képes Aficio CL5000 nyomtatót. Ez az egyedülálló nyomtató kombináció ötvözi a nagysebességű fekete-fehér nyomtatók termelékenységét és nagy teljesítményét a színekben rejlő kreativitással és előnyökkel, mindezzel pénzt és -- feleslegessé téve külön gépek működtetését -- helyet takarít meg.

0

Két újabb nForce2 chipkészletes alaplapot jelentett be a Leadtek

2003. február 7. 17:45

[Digit-Life] A tajvani Leadtek két újabb modellel bővítette AMD Athlon XP és Duron processzorokhoz szánt, NVIDIA nForce2 lapkakészletre épülő alaplapcsaládját. Az újonnan bejelentett páros micro ATX formátumú, így elsősorban a kisméretű számítógépek kedvelőit célozza meg.

0

Rekordteljesítményt ért el az NVIDIA Quadro FX 2000

2003. február 7. 15:22

Az NVIDIA bejelentette, hogy a 3,06 GHz-es Intel Pentium 4 processzorral és Quadro FX 2000 grafikus gyorsítóval szerelt HP wx5000 munkaállomás rekordteljesítményt ért el a SPECviewPerf 7.0 és SPECapc sebességtesztekben.

0

Újabb részletek az ATI Radeon 9900 grafikus processzorokról

2003. február 7. 12:53

[x-bit labs] Korábban már beszámoltunk róla, hogy a tajvani TSMC üzemeiben már folyik az ATI R350 kódnevű videochipek gyártása, amelyek a CeBIT kiállításon mutatkoznak be a nagyközönség előtt. A grafikus processzorokról most újabb részletek láttak napvilágot.

0

A Dell búcsút vesz a floppymeghajtóktól

2003. február 7. 10:36

A Dell tegnap bejelentette, hogy felső kategóriás asztali számítógépeiben ezentúl nem lesz alapfelszereltség a floppymeghajtó, azt a gyártó csak külön kérésre szereli be a gépekbe. A csúcskategóriás Dimension 8250 konfigurációból már a hónap végén kimarad a 3,5 floppymeghajtó, a többi Dell számítógépből pedig várhatóan az év végére tűnik el -- mondta a vállalat szóvivője.

0

3DMark03: megkezdődött a visszaszámlálás

2003. február 6. 20:32

A Futuremark ma újabb információmorzsákat hozott nyilvánosságra hosszú ideje várt tesztprogramjáról, a 3DMark03-ról. A cég honlapját felkeresve valós időben nyomon követhetjük a program startjáig tartó visszaszámlálást is. Túlzottan lelkesedni azonban nem érdemes, a visszaszámlálás ugyanis formabontó módon nem 10-ről, hanem egy tekintélyesebb értékről indul, és hírünk írásának idején 83956197-en áll.

0

Továbbfejlesztett Hyper-Threading a Prescottban

2003. február 6. 19:40

Az utóbbi napokban számos információ, illetve találgatás látott napvilágot különféle on-line lapokban az Intel következő generációs, jelenleg Prescott kódnéven ismert Pentium 4 processzorával kapcsolatban. Ami biztosnak látszik: az új Pentium 4-ben a Hyper-Threading technológia továbbfejlesztett változata lesz megtalálható.

0

Játék készül a Bad Boys 2 című akciófilm alapján

2003. február 6. 18:22

Az Empire Interactive csütörtökön bejelentette, hogy megszerezték a Sony Picturestől a Bad Boys 2 című akciófilm alapján készülő játékok jogait, illetve az egész világon ők fogják kiadni azokat. A cég vezetői elmondták, hogy több program megjelentetését tervezik új generációs konzolokra és PC-re egyaránt.

0

Az NVIDIA finomít a GeForce FX hűtőrendszerén

2003. február 6. 15:11

Az NVIDIA tegnap hivatalosan is megerősítette azt az internet-szerte felröppent pletykát, mely szerint a boltokba kerülő GeForce FX chipes kártyák hűtőrendszere halkabb lesz a szaklapokhoz kiküldött tesztpéldányokon található változatoknál. Drámai változásokra azonban nem kell számítani.

0

A jövő hónapban jelenik meg a Splinter Cell akciójáték PlayStation 2-re írt változata

2003. február 5. 20:13

Az Ubi Soft sajtóközleményben jelentette be, hogy a Splinter Cell című akciójátékuk PlayStation 2 konzolra készülő adaptációja március végén kerül a boltok polcaira. A fejlesztők ígérete szerint az xboxos verzióhoz képest ez néhány új pályát és használati tárgyat fog tartalmazni. Természetesen az új küldetésekhez közel négy percnyi friss átvezető videó is dukál majd.

0

Hamarosan megjelenik a 3,06 GHz-es Intel Xeon processzor

2003. február 5. 19:36

[CNET] Noha az Intel várhatóan csak a két hét múlva megrendezésre kerülő Intel Developer Forum rendezvényen jelenti majd be 3,06 GHz-es Xeon processzorát, a Dell és a Hewlett-Packard egyes munkaállomásaihoz már most is választható az új modell.

0

Újabb információk a Mátrix világában játszódó Enter the Matrix című játékról

2003. február 5. 19:24

Az Infogrames elindította az Enter the Matrix című akciójáték hivatalos honlapját , ahol több új információ is olvasható a Shiny Entertainment csapat műhelyében készülő programról. A történet során két karaktert irányíthatunk: Niobet vagy Ghostot. Előbbi a Logos nevű hajó kapitánya, míg Ghost a fegyverek szakértője.

0

A Nintendo sokat vár a Game Boy Advance konzoloktól

2003. február 5. 18:37

A Nintendo ma igen ambiciózus forgalmi célkitűzésekről számolt be sikeres Game Boy Advance hordozható játékkonzoljával kapcsolatban. A japán vállalat az április 1-jén kezdődő pénzügyi évben mintegy 33 százalékkal több készüléket tervez értékesíteni, mint a mostani pénzügyi évben.

0

Az IBM forgalmazni fog Opteron processzoros szervereket

2003. február 5. 17:02

Az InfoWorld tegnap rövid interjút közölt az IBM főmérnökével. A lap újságírója elsősorban a vállalat következő generációs Power5 mikroprocesszorával kapcsolatos tervekről kérdezte Ravi Arimillit, aki számos izgalmas információval szolgált, és egyebek mellett elárulta, hogy cége fel fogja használni az AMD Opteron processzorait is.

0

Már gyártják az ATI legújabb grafikus processzorát

2003. február 5. 14:42

Tajvani források szerint a TSMC üzemeiben már beindult az ATI R350 kódnevű grafikus chipjének sorozatgyártása. A Radeon 9700 utódának számító chip a március elején rendezendő CeBIT kiállításon mutatkozik be és Radeon 9900 néven kerül forgalomba. Az új chipet az NVIDIA GeForce FX ellenfeléül szánja a kanadai vállalat.

0

A Walmart.com is árulni fogja a LindowsOS operációs rendszert

2003. február 5. 13:10

A Walmart.com már korábban is értékesített olyan alsó áraktegóiás számítógépeket, amelyekre a LindowsOS operációs rendszer volt feltelepítve. Az áruházlánc internetes üzletében kedd óta a szoftver már önmagában is kapható.

0

Újabb részletek a hamarosan megjelenő Intel-lapkakészletekről

2003. február 4. 18:25

Amint az ismert, az Intel tavaly novemberben módosította az idén megjelenő Pentium 4 processzorok specifikációit: a vállalat -- átugorva a 667 MHz-es stációt -- a második negyedévben 800 MHz-es rendszerbuszt használó processzorokat dob piacra. Az ezekkel egy időben piacra kerülő új lapkakészletek számára időközben végleges nevet talált a cég.

0

Alacsony késleltetésű DDR400 modul az OCZ-től

2003. február 4. 17:01

A válogatott memóriamodulokat forgalmazó egyesült államokbeli OCZ Technology tegnap jelentette be, hogy megkezdte OCZ Enhanced Latency (EL) sorozatba tartozó PC3200 memóriamoduljainak forgalmazását. Az új modell az EL sorozat harmadik tagja a már korábban bejelentett PC3500 és PC3700 sebességű változatok mellett.

0

A Samsung Electronics hazánkban is elindította nyomtató üzletágát

2003. február 4. 14:23

A Samsung Electronics Magyar Rt. a mai napon jelentette be, hogy hazánkban is elindítja a világ számos országában rendkívül sikeresen működő nyomtató üzletágát. A magyarországi piacra elsőként az otthoni és kis irodai felhasználásra tervezett ML-1210-es, valamint a kisebb irodák részére könnyen kezelhető, hálózati nyomtatást is biztosító ML-1450-es lézernyomtatókat vezeti be a Samsung Electronics Magyar Rt.

0

A Szoftverbörze alkalmából a Compact kisvállalati ügyviteli csomagot és az EVA 1x1 szoftvert mutatta be a rEVOLUTION

2003. február 4. 11:34

[NetAktív] Két új programot mutatott be a rEVOLUTION Software a Számvitel 2003 Szoftverbörze nyitónapján. Az EVA törvény szerint adózó vállalkozások számára készítette el a cég a piacon pillanatnyilag egyedülálló EVA 1x1 pénzügyi nyilvántartó programot, amely az egyszerűsített adónemnek megfelelően igen egyszerűvé teszi a szükséges nyilvántartások vezetését is. A másik újdonság a Compact névre keresztelt program, amely kifejezetten a kisvállalkozások számára optimalizált ügyviteli szoftvercsomag. A rEVOLUTION szerint mindkét termék az egyszerű kezelhetőség, illetve a jól használható funkciók és a kedvező ár miatt jelentős érdeklődésre tarthat számot. Az EVA 1x1 nettó 7920 forintos áron kerül forgalomba, a Compact bevezetése oktatással együtt a vállalatok igényeitől függően 200 000-300 000 forint körüli áron valósítható meg.

0

A HP mérnökei egy Itanium-alapú rendszeren is elindították az OpenVMS operációs rendszert

2003. február 4. 10:53

A Hewlett-Packard mérnökei pénteken elindították az OpenVMS operációs rendszert a vállalat egyik Itanium processzoros szerverén. A 25 éve létező szoftver életében ez jelentős mérföldkőnek számít, ugyanis a HP feltett szándéka, hogy pár éven belül az összes nagyvállalati rendszerét Itanium alapokra helyezi át, ezért az OpenVMS operációs rendszert is portolják az Intel Itanium architektúrára

0

Az AMD bejelentette Athlon MP 2600+ processzorát

2003. február 4. 08:12

Az AMD ma bejelentette munkaállomásokba és kétprocesszoros szerverekbe szánt Athlon MP processzorcsaládjának legújabb tagját, a 2,13 GHz-en működő 2600+ modellt.

0

UHU Linux: újabb változat várható a jövő héten

2003. február 3. 21:36

[UHU Linux] Az elmúlt héten jelent meg a magyar fejlesztésű UHU Linux Hidraulika kódnevű kiadása, amely az első verzió második kiadásra jelölt változata volt (1.0RC2). A 2.4.20-as kernelre és a glibc 2.3.1-re épülő RC2-ben a két nagy grafikus munkakörnyezeten kívül (GNOME és KDE), számos irodai szoftver, köztük az OpenOffice 1.0.1 magyar kiadása (magyar szóellenőrzővel), a hazai fejlesztésű MPlayer filmlejátszó utolsó verziója, és a CompLEX jogtár egy speciális változata is megtalálható.

0

Csak 2005-ben várható a DDR-II memóriamodulok elterjedése

2003. február 3. 10:01

[EBN] A PC-kben használatos DDR-II memóriachipek és -modulok sorozatgyártása a tervezettnél egy évvel később, 2005-ben kezdődhet meg, állították a múlt héten megrendezett Platform Conference rendezvényen résztvevő elemzők és iparági szereplők.