Szerző: roberto

2003. június 12. 09:30

Linux forráskód az SCO Group Unix-változatában?

Nyílt forráskódú programokkal

Nyílt forráskódú programokkal foglalkozó fejlesztők egy csoportja szerint előfordulhat, hogy az SCO Group megsértette a Linux rendszerek számos alkotóelemére vonatkozó GNU GPL licencszerződés feltételeit azzal, hogy Linux forráskódot használt fel az SCO Unix Linux Kernel Personality (LKP) rétegében, és a kódon eszközölt módosításokat nem hozta nyilvánosságra, illetve nem tüntette fel a megfelelő helyen a vonatkozó szerzői jogi adatokat. Egy SCO Grouphoz közeli, az LKP fejlesztésében is közreműködő, ám nevének elhallgatását kérő személy az eWEEK-nek elmondta, hogy a Linux kernel egyes részeit bemásolták a Unix System V utódjának számító rendszerek forráskódfájába.

Az értesülések szerint az igazán problémás területeken, ahol jelentősen különbözik az SCO Unix és a Linux (hálózatkezelés, processzek közti kommunikáció, szálkezelés), tanulmányozták és felhasználták a Linux forráskódját, állítólag a legtöbb esetben a kód nagyfokú hasonlóságán túl még a változók nevei is megegyeznek.

Linux Kernel Personality réteg segítségével módosítás és újrafordítás nélkül futtathatók az SCO Unixok alatt a Linux bináris állományai, az LKP-t egyébként ugyanazok a GNU eszközök egészítik ki mint az SCO Linux-változatait. Amint azt korábban az SCO számos sajtóközleményében kifejtette, a réteg fejlesztése során külön figyelmet szenteltek az LSB (Linux Standard Base) előírásainak szoros követésére.

Blake Stowell, az SCO szóvivője a vádakkal kapcsolatban elmondta, hogy valóban használtak nyílt forráskódú komponenseket az LKP-ben, ám ez nem jelenti azt, hogy nyílt forráskódúvá kellene tenniük a terméket, ahogy Stowell fogalmazott: "ez tévedés, az SCO sohasem használta a Linux kernel kódját az LKP-ben, így nem sértette meg a GPL-t", majd hozzátette az IBM ellen folyamatban lévő ügyre utalva, hogy "Unix forráskódot sem adtunk soha a Linux kernelhez".

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról