Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2003. június 4. 20:32

Szabad szoftverekről a Parlament informatikai bizottsága előtt

Több, a szabad szoftverek fejlesztésére, népszerűsítésére létrejött egyesület, illetve szabad szoftvert használó társaság ( LME , FSF.hu , MBSDE , FSN , Matisz ) ismertette elképzeléseiket és válaszolt a képviselők kérdéseire ma az Országgyűlés informatikai és távközlési bizottsága előtt.

[HWSW] Több, a szabad szoftverek fejlesztésére, népszerűsítésére létrejött egyesület, illetve szabad szoftvert használó társaság (LME, FSF.hu, MBSDE, FSN, Matisz) ismertette elképzeléseiket és válaszolt a képviselők kérdéseire ma az Országgyűlés informatikai és távközlési bizottsága előtt.

Magosányi Árpád, a meghívott egyesületek szóvivője a bizottsági ülésen mintegy referenciaként kiemelte: az internet és a vállalati informatikai infrastruktúrában oroszlánrésze van a szabad szoftvereknek. A szóvivő tájékoztatott a közösségi fejlesztés előnyeiről, valamint kijelentette: nemzeti szabad szoftver stratégiára van szükség, azaz az általuk ajánlott szoftverekkel kapcsolatos kormányzati magatartás ne csak kezdeményezés, hanem kidolgozott stratégia legyen.

Ugyanakkor jelezte, hogy a jelenlegi szabadalmi és szerzői jogi törvények nem kedveznek a szabad szoftvereknek, aminek megváltoztatásához a jogalkotók segítségére is szükség van. A szerzői jogi törvény például a szabad szoftver kifejezést sem ismeri, holott ezeknek a szoftvereknek a licencszerződése igen pontosan rendelkezik a felhasználási feltételekről és lehetőségekről.

Kiderült: a közigazgatás évente milliárdokat fordít szoftverbeszerzésre és licenchosszabbításra, miközben számos olyan bevált szoftver áll rendelkezésre, melyek nagyságrendekkel olcsóbban -- ha nem ingyen -- ugyanazt a szolgáltatást nyújtják a felhasználóknak. Az informatikai bizottság pozitívan fogadta a beszámolót, s számos kérdés után a bizottság elnöke ígéretet tett, hogy az illetékes tárcák felé továbbítja az egyesületek azon kérését, hogy a kereskedelmi szoftverekkel egyenrangú elbírálás alá essenek szabad szofverek is -- például egy közbeszerzési tárgyalásnál.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról