:

Szerző: Bodnár Ádám

2003. június 24. 15:13

Nem gyárt több Pentium 4 alaplapot a VIA

Tajvani hírek szerint a VIA hamarosan megszünteti alaplapokat gyártó VPSD (VIA Platform Solutions Division) részlegének működését. Az üzletág termékeit a jövőben a First International Computer (FIC) gyártja tovább.

Tajvani hírek szerint a VIA hamarosan megszünteti alaplapokat gyártó VPSD (VIA Platform Solutions Division) részlegének működését. Az üzletág termékeit a jövőben a First International Computer (FIC) gyártja tovább.

Noha a vállalat cáfolta a VPSD megszűnéséről szóló híreket, a cég képviselője megerősítette, hogy a Pentium 4 processzorokat támogató alaplapokat a jövőben egy másik vállalat gyártja és forgalmazza majd. Ezt a vállalatot a cég képviselője nem nevezte meg, iparági szakértők szerint azonban a szóban forgó cég minden bizonnyal az FIC lesz: a két vállalatnak közös tulajdonosa van, ráadásul az FIC eddig is gyártott alaplapokat a VIA VPSD részére.

A bezárásról szóló pletykák korántsem váratlanok. A 2001 őszén megalakított VPSD gyakorlatilag a Pentium 4-et támogató VIA chipkészletekre épülő referencia-alaplapok fejlesztését végezte, ugyanis a nagy alaplapgyártók a VIA és az Intel jogvitája miatt nem alkalmazták a VIA P4X sorozatú lapkakészleteket. A VPSD részére a VIA tervei alapján kisebb tajvani alaplapgyártók állították elő a termékeket, amiket a VIA saját csomagolással, szoftverekkel és terméktámogatással hozott forgalomba.

Mivel a VIA áprilisban rendezte szabadalmi vitáit az Intellel, a vállalatnak a továbbiakban nincs szükséges saját márkaneve alatt forgalmazott alaplapokra, hiszen a közeljövőben a VIA chipkészletekre épülő, Pentium 4-et támogató alaplapok a nagy gyártók kínálatában is megjelenhetnek, azaz a VIA VPSD a chipgyártó ügyfeleinek konkurenciája lenne. A legnagyobb gyártók közül az ASUS és az MSI azonnal jelezte, hogy a közeljövőben VIA chipkészletes alaplapot dob piacra Pentium 4 processzorokhoz.

A cégtől származó adatok szerint működésének eddigi ideje alatt a VIA VPSD havi átlag 100 ezer Pentium 4 alaplapot adott el és 50-60 ezer EPIA terméket értékesített. A VIA képviselője szerint a VPSD a jövőben kizárólag az EPIA alaplapokra koncentrál.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 1. 23:46

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.