:

Szerző: Barna József

2003. június 20. 09:50

Kiszivárogtak a Power Mac G5 hivatalos specifikációi

[CNET] Az Apple on-line boltjának weboldalán rövid időre felbukkantak a vállalat még be nem jelentett Power Mac G5 számítógépének specifikációi. A várakozások szerint az IBM által gyártott processzorra épülő nagyteljesítményű rendszerek a jövő héten mutatkoznak be.

[CNET] Az Apple on-line boltjának weboldalán rövid időre felbukkantak a vállalat még be nem jelentett Power Mac G5 számítógépének specifikációi. A várakozások szerint az IBM által gyártott processzorra épülő nagyteljesítményű rendszerek a jövő héten mutatkoznak be.

A Power Mac G5 specifikációi a Power Mac G4 sorozatot kínáló oldalon voltak megtalálhatóak rövid ideig, majd az Apple eltávolította a feltehetően véletlenül megjelenített információkat. Az oldalról készült screenshot tanúsága szerint a számítógép 1,6, 1,8 és 2 GHz-es IBM PowerPC 970 (G5) processzorral rendelhető, akár 1 GHz-es rendszerbuszt és 8 Gbyte DDR memóriát is támogat, és 8x AGP felületre illeszkedő NVIDIA vagy ATI chipes videovezérlőt és Serial ATA merevlemezeket tartalmaz. Ezen túlmenően a rendszer rendelkezik USB 2.0 és FireWire 800 portokkal is.


Kattints a képre! (Forrás: MacMinute)

Amint arról beszámoltunk, az új számítógépben megtalálható 64 bites IBM PowerPC 970 64 kbyte utasítás- és 32 kbyte adatcache-t tartalmaz, másodszintű gyorsítótárának mérete 512 kbyte. A processzor 16 fokozatú futószalaggal és összesen 12 végrehajtóegységgel rendelkezik, beleértve a dedikált AltiVec SIMD egységet is. Az AltiVec 162 vektorutasításból álló utasításkészlet, amelyet az IBM elsőként a PowerPC 970 esetében vezet be. A PowerPC 970 binárisan kompatibilis a 32 bites PowerPC architektúrával, így a régebbi alkalmazások változtatás nélkül futtathatók rajta.

A várakozások szerint az új modell hivatalos premierje a jövő héten megrendezésre kerülő Apple World Wide Developers Conference (WWDC) rendezvényen várható. A vállalat várhatóan már a bemutatót követően megkezdi az új Power Mac-modellek értékesítését, ám kezdetben azokra a Mac OS 10.2 operációs rendszert telepíti, amely nem használja ki a PowerPC 970 processzor képességeit. A vásárlók azonban egy kupont is kapnak a rendszer mellé, mellyel szeptemberben, a Panther tervezetett megjelenésének idején ingyenesen frissíthetnek az új Mac OS 10.3-ra.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 18:58

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.