Szerző: Barna József

2003. június 5. 10:37

Ballmer: a Linux komoly ellenfél

Steve Ballmer
Steve Ballmer
[CNET] A vállalat vezérigazgatója szerint a Microsoft számára rövid távon komoly kihívást jelent a vállalati IT-kiadások csökkenése és a Linux, valamint más nyílt forráskódú rendszerek és alkalmazások népszerűsége. A redmondi vállalat egyebek mellett a jelenleg Longhorn néven ismert következő generációs Windowstól vár jelentős áttörést a nem kereskedelmi szoftverekkel vívott harcban.

Steve Ballmer a Microsoft-alkalmazottakhoz intézett éves körlevelében beszélt a Linux támasztotta kihívásokról. Mint fogalmazott: "A sovány IT-költségvetések időszakában a Linuxhoz és az OpenOffice-hoz hasonló nem kereskedelmi szoftverekre megfontolásra érdemes 'használható' vagy 'ingyenes' alternatívaként tekintenek. A nem kereskedelmi szoftverek általában és különösképpen a Linux komoly kihívást jelent számunkra és az iparág egésze számára; ezekre fokozottan kell ügyelnünk."

A levél kiemeli, hogy a nyílt forráskódú rendszerek elsősorban rövid és középtávon jelentenek veszélyt a Microsoft számára. "A gazdaság általános állapota jelenti a problémát. Az üzleti ügyfelekkel folytatott beszélgetéseim azt mutatják, hogy kevesebb a szenvedély és a lelkesedés a technológia iránt, miközben a vállalatok arra fókuszálnak, hogy miként végezzenek többet kevesebből."

Ballmer meglátása szerint az IBM Linux iránti elkötelezettsége a megbízhatóság és a hitelesség látszatával ruházta fel a nyílt forráskódú rendszert, noha annak fejlesztését semmiféle központi szervezet nem felügyeli. "A valóságban nincs egy olyan 'súlypont', egy olyan központi szervezet, amely pénzt fektetne a nem kereskedelmi szoftverek növekedésének biztosításába, vagy az olyan kritikus területekre fókuszáló innovációkra, mint kezelhetőség, kompatibilitás és biztonság" -- írta.

A vállalatvezető ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a Microsoft fel fog nőni a feladathoz és sikeresen veszi fel a harcot a Linuxsszal, egyebek mellett a Windows operációs rendszerek és az ahhoz készült alkalmazások ritkán felemlegetett előnyeinek kidomborításával. Ballmer szerint a Microsoft egyik ütőképes fegyvere a jelenleg Longhorn néven ismert, 2005-ben megjelenő Windows-változat lehet, amely "talán nagyobb áttörést hoz majd, mint az első Windows".

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról