Szerző: roberto

2003. június 15. 23:43

Az SCO Group betiltatná az IBM AIX operációs rendszert

[CNET, HWSW] A Utah állambeli SCO Group még március

[CNET, HWSW] A Utah állambeli SCO Group még március első napjaiban keresetet nyújtott be az IBM ellen, amelyben szakmai titkok illetéktelen felhasználásával, szerződésszegéssel, versenyellenes magatartással, az SCO Group érdekeltségeibe való jogellenes beavatkozással vádolja az IBM-et, és úgy látja, hogy az IBM a linuxos stratégiájával mindent megtett a kereskedelmi Unix rendszerek ellehetetlenítéséért azzal, hogy nem gátolta meg bizonyos kódrészletek Linuxba való átszivárgását. A cég 100 napot adott az IBM-nek arra, hogy valahogy rendezze az ügyet, különben felbontja azt az IBM-mel kötött szerződést, amelynek alapján a Nagy Kék árulhatja saját, továbbfejlesztett Unix-változatát, az AIX-ot.

Időközben az SCO Group a fél világot perrel fenyegette meg, a két legnagyobb Linux-disztribútort, a Red Hatet és a SuSE-t (ez utóbbi az SCO partnere volt a UnitedLinux kezdeményezésen belül) azért, mert a már említett "átszivárgott" kódot használják a termékeikben, figyelmeztető levelet küldött a világ 1500 legnagyobb vállalatának, összeakaszkodott a Novellel is, a 100 napos ultimátum lejártával pedig burkoltan fenyegeti az összes az AIX-felhasználót, míg a legújabb fejlemény, hogy egy meg nem nevezett nagy amerikai hardvergyártót is perbe foghat az újabban csupán a licencdíjak beszedésére koncentráló, sokáig veszteséggel üzemelő vállalat.

Az SCO Group alig egy hónapja felfüggesztette saját Linux-eladásait is, ugyanis a cég ügyvédei valószínűleg rájöttek, hogy amennyiben az SCO Group Linuxot forgalmaz, azzal saját maga bocsátja a GNU GPL licencszerződés feltételeivel mások rendelkezésére a kérdéses unixos kódrészleteket is, vagyis a saját, egyébként sem túl erős tárgyalási pozícióit rontja az IBM elleni ügyben, és az elmúlt hónapokban az is teljesen világossá vált, hogy a utah-i cég örömmel venné, ha valamelyik IT-óriás, példának okáért az IBM felvásárolná.

A száznapos határidő pénteken járt le, az SCO hétfőre ígérte következő lépésének bejelentését, ez szakértők nem lesz más, mint egy előzetes bírósági határozat kérvényezése, amelynek értelmében az IBM nem szállíthatná a jövőben az AIX operációs rendszert ügyfeleinek, ám ehhez olyan bizonyítékokat kellene bemutatnia az SCO-nak, amelyekből kiderül, hogy az AIX jelenléte károkat okoz neki, ráadásul az AIX betiltatása nem is oldaná meg az eredeti problémát, a szakmai titkok kiszivárgását.

Az IBM szóvivője, Trink Guarino a CNET-nek elmondta, hogy cége semmi rosszat nem tett, ezért nem is valószínű hogy teljesítik az SCO Group követeléseit, amint Guarino fogalmazott: "Úgy gondoljuk, semmit sem kell tennünk, nem szegtük meg [az SCO-val kötött] szerződést".

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról