Szerző: roberto

2003. június 5. 10:30

Az SCO Group Linux-ellenes kampánya saját weboldalának átmeneti bezárásához vezetett

A Linuxot használó nagyvállalatokat levélben

A Linuxot használó nagyvállalatokat levélben jogi problémákkal fenyegető SCO Group leállította németországi weboldalát, miután egy német linuxos csoport bírósági határozattal érte el az egyesült államokbeli cég ezen tevékenységének korlátozását. A LinuxTag nevű felhasználói egyesület még május végén figyelmeztette az SCO-t arra, hogy tisztességtelen piaci magatartást tanúsított, amikor 1500 nagyvállalatnak olyan levelet küldött, amelyben az állt, hogy jogi problémák adódhatnak a Linux használatával kapcsolatban, illetve hogy az SCO védjegyzett UNIX kódja átkerült a Linuxba. "Az SCO-nak nem lenne szabad vetélytársait bizonyítatlan vádakkal illetnie, hogy így megfélemlítse azok vásárlóit, és hosszan tartó károkat okozzon a GNU/Linux nyílt platform hitelének rontásával" -- írta az ügy kapcsán Michael Kleinhenz, a LinuxTag egyik aktivistája.

Az SCO a LinuxTag figyelmeztetése után eltávolította a levél másolatát a weboldaláról, ám a felhasználói csoport ennyivel még nem elégedett meg, és sikerült egy ideiglenes bírósági határozatot kapniuk az SCO ellen. Az SCO jogtanácsosa, Ryan Tibbitts a CNET-nek elmondta, hogy mivel nem látták a határozat teljes szövegét, a biztonság kedvéért május 30-án leállították a teljes német weboldalt. A határozatot azóta bizonyára sikerült elolvasniuk, és a www.sco.de -- módosított tartalommal -- már ismét üzemel.

Az SCO Linux-ellenes hadjáratát egyre többen próbálják megfékezni. Jack Messmannak, a Novell elnök-vezérigazgatójának az SCO-hoz címzett múlt heti levelében például az áll, hogy a vita tárgyát képező UNIX-technológiák 1995-ig a Novell tulajdonában voltak, míg végül a ma SCO Group néven ismert vállalathoz kerültek. A Novell azonban 1995-ben nem adta tovább a szerzői jogokat, amit minden bizonnyal az SCO Groupnál is felismertek, ugyanis -- állítja Messman -- az elmúlt hónapokban az SCO többször is megkereste a vállalatot a szerzői jogok ügyében.

Eközben a nyílt forráskódú fejlesztések egyik nagy öregje, Eric S. Raymond arra buzdítja a régi UNIX-hackereket, hogy jelentkezzenek nála, ha úgy jutottak a munkájuk során kereskedelmi UNIX rendszerek forráskódjához, hogy nem kellett aláírniuk titoktartási szerződést.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról