Szerző: Bodnár Ádám

2003. március 31. 13:56:22

Februárban megtorpant a félvezetőpiac növekedése

Februárban a globális félvezető-piac 11,8 milliárd dollárt tett ki, amely 3,3 százalékkal alacsonyabb a januári szintnél, ugyanakkor 18 százalékos emelkedés 2002 februárjához képest -- jelentette be a Semiconductor Industry Association (SIA).

Februárban a globális félvezető-piac 11,8 milliárd dollárt tett ki, amely 3,3 százalékkal alacsonyabb a januári szintnél, ugyanakkor 18 százalékos emelkedés 2002 februárjához képest -- jelentette be a Semiconductor Industry Association (SIA).

"A félvezetőiparban megkezdődött fellendülés februárban megtorpant" -- mondta George Scalise, a SIA elnöke. "Az összes piacon csökkent a kereslet, beleértve a PC-ket, vezeték nélküli eszközöket és szórakoztatóelektronikai termékeket. A szokásosan gyenge első negyedévet tovább nehezíti a politikai bizonytalanság. Számításaink szerint az év második felében azonban a növekedés kétszámjegyű százalékos lesz."

Az értékesített félvezetők darabszámát tekintve a növekedés az elmúlt tíz hónap során átlagosan 25 százalékos volt. A bevételek tekintetében az elmúlt 7 hónap során átlagosan 18-20 százalékos volt a bővülés az előző év azonos hónapjával összehasonlítva.

Félvezető-eladások alakulása (milliárd USD)

Februárban minden régióban csökkentek a félvezetőeladások. Januárhoz képest az európai félvezetőpiac 1 százalékkal, az amerikai piac 5,3 százalékkal, a japán piac 0,7 százalékkal, a távol-keleti félvezetőeladások pedig 5,1 százalékkal csökkentek. Noha a tavalyi februárhoz képest Európában 17 százalékos, Japánban 35 százalékos, a Távol-Keleten pedig 26 százalékos emelkedés volt tapasztalható, Amerikában a félvezető-piac 4,5 százalékkal csökkent.

Ennek oka, hogy egyre több cég költözteti a chipgyártást a Távol-Keletre, főképp Kínába. A SIA becslései szerint a Kínában legyártott elektronikus alkatrészek és termékek száma az elkövetkező 4 év során meg fog kétszereződni, miközben a kínai szerződéses gyártók által leszállított alkatrészek értéke megháromszorozódik.

a címlapról

bye-bye

5

Átalakul a Nokia menedzsmentje

2020. február 19. 13:44

Megszűnt a műszaki vezérigazgató-helyettesi pozíció, a cég próbál feljönni riválisaira.

Hirdetés

Python everywhere!

2020. február 19. 23:28

Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt előszeretettel használják az üzemeltetők és DevOps szakemberek, tesztelők, illetve az adattudósok is, és elfut szinte bárhol, a mikrovezérlőktől egészen a böngészőkig.