Szerző: Barna József

2003. március 17. 19:31

Peren kívül megegyezett az InterDigital és az Ericsson

Az Ericsson, a Sony Ericsson és az InterDigital Communications Corporation , valamint annak leányvállalata, az InterDigital Technology Corporation (ITC) ma bejelentették, hogy peren kívüli megegyezéssel sikerült lezárniuk közel egy évtizede húzódó szabadalmi vitájukat. A megállapodás értelmében a svéd gyártó és mobiltelefongyártó vegyesvállalata az elkövetkező négy év során több millió dollárt fizet az ITC szabadalmainak felhasználásáért.

[HWSW] Az Ericsson, a Sony Ericsson és az InterDigital Communications Corporation, valamint annak leányvállalata, az InterDigital Technology Corporation (ITC) ma bejelentették, hogy peren kívüli megegyezéssel sikerült lezárniuk közel egy évtizede húzódó szabadalmi vitájukat. A megállapodás értelmében a svéd gyártó és mobiltelefongyártó vegyesvállalata az elkövetkező négy év során több millió dollárt fizet az ITC szabadalmainak felhasználásáért.

A megállapodás az ITC 2G és 2.5G technológiának felhasználására (GSM, TDMA D-AMPS, GPRS, EDGE és PDC) terjed ki, és egyben az Ericsson ellen indított szabadalombitorlási per lezárását jelenti. Az InterDigital először egy évtizede indított pert a svéd vállalat ellen, melynek során jutalékot követelt az Ericsson által 90-es évek eleje óta értékesített hálózati berendezések és mobiltelefonok után. Becslések szerint a per elvesztése akár euró milliárdokba is kerülhetett volna az Ericssonnak.

A megállapodás azonban jóval kisebb összegekről rendelkezik. A megegyezés szerint az ITC, valamint az Ericsson és a Sony Ericsson 2006-ig szóló licencmegállapodást kötöttek. Ennek értelmében az Ericsson és a Sony Ericsson körülbelül 34 millió dollárt fizet az ITC-nek a 2002 decemberéig értékesített, a perben érintett technológiákat használó berendezések után. Ezt követően 2006-ig az Ericsson minden évben további 6 millió dollárt fizet az amerikai vállalatnak a forgalmazott termékek után. A Sony Ericsson pedig szintén 2006-ig minden egyes, a kérdéses technológiákat használó eladott mobiltelefon után köteles licencdíjat fizetni az ITC-nek.

Az InterDigital közleménye szerint az Ericssonnal tető alá hozott megegyezés komoly hatással lehet a vállalat üzletmenetére, hiszen mintául szolgálhat a további gyártókkal kötendő megállapodásokhoz. Az ITC becslései szerint hasonló feltételekkel a Nokia a tavalyi évre 100-120, míg a Samsung 22-27 millió dolláros licencdíjjal tartozik a vállalatnak.

A hír hatására az InterDigital részvényeinek árfolyama az egekbe szökött. Hírünk írásának idején 36,88 (!) százalékkal a múlt heti záróérték felett, 18,835 dolláron áll.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról