Szerző: Bodnár Ádám

2003. március 21. 09:59

Jelentős veszteség a Palm harmadik pénzügyi negyedévében

Eric Benhamou
Eric Benhamou
Jelentős veszteséggel zárta harmadik negyedévét a világ legnagyobb kéziszámítógép-gyártója, az amerikai Palm. A cég egy évvel ezelőtt még nyereséges volt, a legutóbbi negyedévben azonban a gyenge forgalom, valamint egy 100 millió dolláros egyszeri költség miatt 172,3 millió dolláros nettó veszteséget volt kénytelen elkönyvelni. A vállalat vezetői közölték, hogy a Palm a közeljövőben további veszteségekre számít.

A Palm korábban már bejelentette, hogy a harmadik negyedéves eredmények a várakozások alatt fognak alakulni, ugyanis a felső árkategóriás kézigépek lényegesen gyengébben fogynak a vártnál. "A nagyvállalatok továbbra is alkalmaznak új információs technológiákat, a fogyasztói bizalom pedig jelentősen visszaesett és a vevők a régebbi, olcsóbb készülékek felé fordultak" -- mondta a Palm vezérigazgatója, Eric Benhamou.

A február 28-án véget ért harmadik negyedévben 172,3 millió dolláros, azaz részvényenkénti 5,93 dolláros nettó veszteséget ért el, szemben a megelőző év azonos időszakában elkönyvelt 2,9 millió dolláros, azaz részvényenkénti 10 centes profittal. A vállalat forgalma jelentősen visszaesett, 292,7 millió dollárról 209 millió dollárra. A vállalat által értékesített kéziszámítógépek száma 22 százalékkal csökkent, a hardver-részleg bevétele a tavalyi harmadik negyedévhez képest 30 százalékkal 197,9 millió dollárra esett vissza.

A 140 millió dollárt kitevő egyszeri költségek figyelmen kívül hagyásával számított üzemi veszteség 26,5 millió dollár, azaz részvényenként 91 cent volt. Egy évvel korábban a Palm 14 millió dolláros, azaz részvényenkénti 49 centes üzemi veszteségről számolt be. A First Call/Thomson Financial által megkérdezett elemzők részvényenkénti 91 centes üzemi veszteségre számítottak.

A harmadik negyedévben értékesített mintegy 1 millió Palm kéziszámítógépnek csak 49 százaléka volt új modell, vagyis Zire, Tungsten T vagy Tungsten W. Az eladott gépekből származó forgalomnak azonban ezek a 45 százalékát tették ki, aminek oka, hogy rendkívül népszerű a cég legalsó kategóriás Zire tenyérgépe. A novemberi premier óta a Zire-ből több mint 850 ezer darab talált gazdára. A Palm célja, hogy a Zire vásárlói a későbbiekben felsőbb kategóriás, több funkciót és nagyobb teljesítményt nyújtó modellekre váltsanak.

A jelenleg is tartó negyedik pénzügyi negyedévben a Palm 185-200 millió dolláros forgalomra és üzemi veszteségre számít. A vállalat forgalma egy évvel korábban 15-20 százalékkal volt magasabb. Elemzők korábban átlagosan 214 millió dolláros bevételre számítottak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról