Szerző: Bodnár Ádám

2003. március 3. 09:17

A Tablet PC-k népszerűbbek a vártnál

A HP és a Toshiba is növelte Tablet PC-inek gyártási volumenét, ugyanis a készülékek lényegesen népszerűbbnek bizonyultak az előrejelzéseknél.

A HP és a Toshiba is növelte Tablet PC-inek gyártási volumenét, ugyanis a készülékek lényegesen népszerűbbnek bizonyultak az előrejelzéseknél.

A Tablet PC-k általában 1,5 kilogramm körüli tömegű számítógépek, amelyeknek mérete megegyezik egy mini-notebookokéval. A 10 vagy 12 hüvelykes kijelzőre elektromágneses elven működő tollal lehet írni, a számítógépek operációs rendszere (Windows XP Tablet PC Edition) képes a kézírás felismerésére, így az adatbevitel egyszerű. Egyes Tablet PC-k valóban csak kézírással vezérelhetők, másoknak azonban saját billentyűzete is van, amelyet be lehet csukni.

A Tablet PC-k, illetve a rajtuk futó Windows XP Tablet PC Edition operációs rendszer novemberi megjelenésekor az elemzők és szakértők rendkívül szkeptikusan nyilatkoztak az újdonságról. A kétkedők szerint a készülékek nem igazán meggyőzőek, ugyanis kicsi a képernyőjük mérete, csak rövid ideig használhatók akkumulátorról, túl drágák és egyáltalán nem biztos, hogy a fogyasztóknak szüksége van rájuk. Azt ugyan mindenki elismeri, hogy bizonyos alkalmazási területeken a Tablet PC igen kényelmesen használható, azonban ez nem elég az átütő sikerhez.

Az eladások azonban rácáfoltak a szkeptikus szakértőkre. A negyedik negyedévben a Tablet PC-k tették ki az nyugat-európai laptopforgalom 1 százalékát, pedig csak a negyedév közepén indultak el az eladások. A Microsoft november 7-én dobta piacra a Windows XP Tablet PC Edition operációs rendszert. Egyelőre többek között az Acer, a Fujitsu-Siemens, a Hewlett-Packard és a Toshiba gyárt ezen alapuló hordozható számítógépeket.

A Gartner tavalyi előrejelzése szerint a Tablet PC operációs rendszert futtató számítógépek idén az eladott notebookoknak csupán 1 százalékát teszik majd ki, vagyis mintegy 425 ezer készülék értékesítésére lehet számítani. Az IDC 575 ezer Tablet PC eladását tartja valószínűnek. A legfissebb becslések azonban már 700 ezer darabot meghaladó eladásokról szólnak, illetve arról, hogy a Tablet PC-k a notebook-forgalom 5 százalékát teszik majd ki.

A Toshiba már több alkalommal is arra kényszerült, hogy növelje Portege 3500 névre hallgató Tablet PC készülékének gyártási volumenét, ugyanis a cég nem tudta időben kielégíteni a megrendeléseket -- mondta Mark Simons, a vállalat üzletágigazgatója. Ted Clark, a HP személyi számítógépes részlegének alelnöke is elégedetten nyilatkozott a Compaq TC1000 sikeréről. "Az eladások messze felülmúlták a várakozásainkat" ---- mondta Clark.

A Toshiba Portege 3500 Tablet PC 12,1 hüvelykes színes kijelzőt, 1,33 GHz-es mobil Pentium III processzort, 256 vagy 512 Mbyte memóriát és 40 Gbyte-os merevlemezt tartalmaz, ára a kiépítéstől és a szoftverkörítéstől függően 2299 és 2839 dollár között alakul. A Compaq Tablet PC a 1 GHz-es Transmeta Crusoe TM5800 processzort, 10,4 hüvelykes TFT-megjelenítőt, NVIDIA GeForce2 Go 100 grafikus chipet, beépített 802.11b vezeték nélküli hálózati vezérlőt, 60 GB kapacitású merevlemez-meghajtót és USB 2.0 portokat tartalmaz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról