Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2003. március 12. 13:13:29

Új tulajdonosnál a google.hu

Ötödik tulajdonosa örülhet a népszerű kereső hazai internetcímének: a google.hu március elején a Terminalt is kiadó Hírek Média és Internet-technológia Kft. tulajdonába került. Az adás-vétel és a tervek részleteiről egyik fél sem nyilatkozik, ám emlékezetes, hogy tavaly kétmillió forintért kínálta eladásra a domaint korábbi tulajdonosa.

[HWSW] Ötödik tulajdonosa örülhet a népszerű kereső hazai internetcímének: a google.hu március elején a Terminalt is kiadó Hírek Média és Internet-technológia Kft. tulajdonába került. Az adás-vétel és a tervek részleteiről egyik fél sem nyilatkozik, ám emlékezetes, hogy tavaly kétmillió forintért kínálta eladásra a domaint korábbi tulajdonosa.

A népszerű domain első tulajdonosa egy fővárosi számítástechnikai bt. volt, amely a három évvel ezelőtti domainregisztrációs liberalizációt követően jutott a google.hu-hoz. Alig egy hónap elteltével a még működő, ám eredeti elképzeléseit látványosan feladó Vianovo portálhoz került, majd ők lemondtak róla, s két hétig bejegyezhető lett a domain.

Ezt követően két szemfüles magánszemély csapott le a címre, ám az igazi népszerűséget az hozta meg számukra, hogy -- mint tavaly a Magyar Hírlap megírta -- kétmillió forintért kínálták a domaint. Idén márciusban került a Hírek Médiához a domain, ám azon kívül, hogy az internetcím jogi helyzetének tisztázását követően konkrét elképzelése van a google.hu-val a cégnek, mást nem sikerült megtudnunk.

A Google a Szabadalmi Hivatal internetről is elérhető adatbázisa szerint Magyarországon nem élvez védjegyoltalmat -- bizonyára ez is közrejátszott, hogy a domainek adminisztrálását végző Internetszolgáltatók Tanácsa engedélyezte a bejegyzést, illetve a tulajdonosváltásokat.

A Google-nak ugyanakkor van Magyarországon is bejegyzett domainje, a www.google.co.hu, az innen indított keresések a Google adatbázisából adják vissza a találatokat. Egyelőre a google.hu sem tesz másként, az oldal hasonlít a hivatalos hazai Google-szájthoz.

a címlapról

Hirdetés

Python everywhere!

2020. február 23. 16:17

Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt előszeretettel használják az üzemeltetők és DevOps szakemberek, tesztelők, illetve az adattudósok is, és elfut szinte bárhol, a mikrovezérlőktől egészen a böngészőkig.