Szerző: Barna József

2003. március 18. 18:49

10Gb Ethernet: rekordsebességgel kontinensek között

[IDG] Tegnap több kutatóközpont is beszámolt arról, hogy az új generációs Ethernet technológiának köszönhetően hálózati adatátviteli sebességrekordot sikerült elérniük. A szakemberek a kísérletek során az Intel által tegnap bejelentett 10 Gigabites Ethernet-vezérlő kártyákat használták.

[IDG] Tegnap több kutatóközpont is beszámolt arról, hogy az új generációs Ethernet technológiának köszönhetően hálózati adatátviteli sebességrekordot sikerült elérniük. A szakemberek a kísérletek során az Intel által tegnap bejelentett 10 Gigabites Ethernet-vezérlő kártyákat használták.

A California Institute of Technology, a European Organization for Nuclear Research, a Stanford Linear Accelerator Center és a Los Alamos National Laboratory kutatói az Egyesült Államokból Európába küldtek adatokat minden korábbi rekordot felülmúló sebességgel. A csapat 1 Terabyte adatot volt képes -- egy órán keresztül fenntartható -- 2,38 Gigabit/sec sebességgel továbbítani a kaliforniai Sunnyvale-ből Genfbe.


Intel PRO/10GbE LR Server Adapter

Ez az eredmény 2,5-szer múlja felül a korábbi rekordot. Ilyen sebességgel egyetlen óra alatt 200 darab teljes DVD-film továbbítható, míg egyetlen film átviteléhez mindössze 18 másodpercre van szükség. A projektben résztvevő egyik fizikus, Harvey Newman szerint ez volt az első eset, hogy egyetlen TCP protokollon keresztül sikerült a gigabites sebességhatárt túllépni két távoli kontinens között.

Newman elmondta, hogy a hasonló eredmények kiválóan bizonyítják, hogy a már régóta használt Ethernet technológia még hosszú ideig állhatja a sarat az olyan új megoldásokkal szemben, mint amilyen az Infiniband. "Az Ethernet technológiák többnyire olcsóak, ami rendkívül fontos szempont. Azért ragaszkodunk az Ethernethez, mert egy gazdaságos modellel rendelkezik. Az Infiniband továbbra is egy elsősorban adattárolás-orientált és relatíve drága technológia" -- fogalmazott a kutató.

Egyben a Los Alamos-i laboratórium munkatársai új LAN sebességrekordról számoltak be. A központ két kutatója 4,02 Gigabit/sec sebességű kapcsolatot létesített két helyi hálózatba kapcsolt számítógép között. A projektben résztvevő szakemberek úgy vélik, e kísérletek jól illusztrálják az Ethernet technológia életképességét, és egyben jelzik, hogy az üzleti és otthoni felhasználók a közeli jövőben milyen fejlődést várhatnak a hálózatok sebességében.

A rekordkísérlet során az Intel által tegnap bejelentett Intel PRO/10GbE LR Server Adapter hálózati kártyákat használták fel. E termék az Intel közleménye szerint áprilisban kerül piacra 8000 dollár körüli fogyasztói áron.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról